Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2001 р. № 332 і від 1 березня 2014 р. № 65

Кабінет Міністрів України
Постанова від 26.06.2015 р. № 438

Кабінет Міністрів України постановляє:

Внести до постанов Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2001 р. № 332 «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного і місцевих бюджетів» і від 1 березня 2014 р. № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» зміни, що додаються.

Прем’єр-міністр України А. Яценюк

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2015 р. № 438

Зміни, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2001 р. № 332 і від 1 березня 2014 р. № 65

1. У граничних сумах витрат на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп’ютерів, придбання та утримання мобільних телефонів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету, республіканського Автономної Республіки Крим і місцевих бюджетів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2001 р. № 332:

позицію «Персональний комп’ютер (системний блок, монітор, клавіатура, маніпулятор «миша») 7200»

замінити такою позицією:

«Персональний комп’ютер (системний блок, монітор, клавіатура, маніпулятор «миша»), ноутбук 13000».

2. У пункті 1 додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 р. № 65 слово «ноутбуків,» виключити.

Коментар редакції

Граничну суму витрат на придбання персональних комп’ютерів та ноутбуків збільшено до 13000 грн.

Як відомо, бюджетні установи мають певні обмеження щодо витрачання бюджетних коштів на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів та комп’ютерів. Ці обмеження затверджені постановою КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного і місцевих бюджетів» від 04.04.2001 р. № 332 (далі — постанова № 332).

На жаль, ці граничні норми витрат уже не переглядались багато років, а в умовах швидкої інфляції «вкластись» у ці суми для проведення вищевизначених витрат стає дедалі важче.

І ось нарешті перший крок Уряду — перегляд граничної суми витрат на придбання персональних комп’ютерів. Відтепер така гранична сума складає 13000 грн. До змін ця сума складала 7200 грн.

Нагадаємо: дотримання граничних сум витрат обов’язково перевірять органи Держказначейської служби та Держфінінспекції.

Так, п. 2 постанови № 332 наказано органам Держказначейства під час оплати рахунків на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп’ютерів, придбання і утримання мобільних телефонів дотримуватись граничних сум витрат, затверджених цією постановою. Тож органи Держказначейської служби при реєстрації зобов’язань та оплаті рахунків обов’язково перевірять, чи дотримані вимоги постанови № 332.

Органи Держфінінспекції при проведенні ревізій фінансово-господарської діяльності також обов’язково перевіряють виконання бюджетними установами вимог цієї постанови.

Так, згідно з п. 5.5 Методичних рекомендацій щодо здійснення інспектування органами Державної фінансової інспекції України, затверджених наказом Держфінінспекції від 14.12.2011 р. № 90, це питання перевіряється в рамках дослідження правильності формування видаткової частини кошторису за загальним та спеціальним фондами.

Також питання дотримання граничних норм витрат, передбачених постановою № 332, перевіряється фахівцями Держфінінспекції і в рамках перевірки операцій на реєстраційних рахунках, відкритих в органах Держказначейської служби, та на рахунках в установах банків.

Крім того, фахівцями Держфінінспекції для підтвердження достовірності здійснення окремих операцій проводяться зустрічні звірки (або направляються відповідні запити), наприклад, з метою підтвердження фактів поставки контрагентом товарів у асортименті, кількості та за ціною, тотожною тій, що відображена у бухгалтерському обліку та первинних документах об’єкта контролю.

Тож у будь-якому випадку ціни, за якими проводилось придбання товарів, будуть перевірені шляхом проведення зустрічних звірок у постачальників товарів або шляхом направлення письмових запитів.

Також звернемо увагу на те, що сума граничних витрат на придбання персональних комп’ютерів поширюється тепер і на придбання ноутбуків.

Іншим важливим моментом, який визначений постановою, що коментується, є дозвіл на здійснення витрат на придбання ноутбуків.

Так, раніше п. 1 Заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, затверджених постановою КМУ від 01.03.2014 р. № 65, було передбачено припинення придбання певних товарів, у тому числі і ноутбуків. Тепер же обмеження щодо придбання ноутбуків виключено. Тож сміливо можете їх придбавати за ціною, що не перевищує 13000 грн.

Тетяна СТАНКУС, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі