Теми статей
Обрати теми

Щодо виплат випускникам навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Кунгурцева Людмила, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення
Відповідно до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV (далі — Закон № 2342) випускники навчальних закладів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечуються за рахунок навчального закладу або відповідної установи у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, одягом і взуттям, а також одноразовою грошовою допомогою в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку.

У ст. 25 та 399 Закону № 2342 мова йде про відшкодування витрат на виплату одноразової грошової допомоги саме при працевлаштуванні, а не просто при випуску. Порядок відшкодування витрат затверджується Кабінетом Міністрів України.

Слід зазначити, що випускники навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також особи з їх числа (далі — випускники) після закінчення навчального закладу можуть бути працевлаштовані або продовжувати навчання в інших навчальних закладах.

Відповідно до постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226:

при продовженні навчання випускники забезпечуються за рахунок закладів, які вони закінчили, комплектом нового одягу і взуття на суму не менш як 12 нмдг* (204 грн.) та грошовою допомогою в розмірі не менш як 2,5 нмдг (42,50 грн.). При вступі до навчальних закладів ця категорія осіб зараховується на повне державне забезпечення, і їм виплачується не менше 35 нмдг (595 грн.) для придбання одягу та взуття;

при працевлаштуванні випускникам, що навчалися у навчальних закладах і перебували на повному державному утриманні, після закінчення навчального закладу видається одяг, взуття, м’який інвентар і обладнання на суму не менше 40 нмдг (тим, що перебували під опікою (піклуванням) — не менше 16 нмдг) та одноразова грошова допомога в розмірі 6 прожиткових мінімумів.

* Неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Компенсація витрат на одяг, взуття, м’який інвентар і обладнання, а також одноразова грошова допомога в розмірі 6 прожиткових мінімумів здійснюється до кінця фінансового року навчальним закладом на підставі заяви, копії паспорта та довідки про працевлаштування випускника тощо.

Оскільки порядок надання і виплати одноразової грошової допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, не визначений, виплата одноразової грошової допомоги також може здійснюватись вищезазначеним особам незалежно від їх працевлаштування з таких поважних причин:

1) встановлення інвалідності 1 або 2 групи, внаслідок чого випускник не може працевлаштуватися;

2) якщо випускник — вагітна жінка, мати, яка має дитину у віці до трьох років;

3) у разі проходження строкової служби або військової служби за контрактом у Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Державної спеціальної служби транспорту, а також рядового і молодшого начальницького складу органів внутрішніх справ та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України;

4) якщо молодий фахівець звернувся за сприянням у працевлаштуванні до державної служби зайнятості і зареєстрований як такий, що шукає роботу.

Також слід звернути увагу на таке. Відповідно до Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402-III дитиною вважається особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» від 28.12.2014 р. № 80-VIII прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць установлено у таких розмірах: з 1 січня 2015 року — 1176 грн., з 1 грудня — 1330 грн., а для основних соціальних і демографічних груп населення, зокрема, дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2015 року — 1286 грн., з 1 грудня — 1455 грн.; працездатних осіб: з 1 січня 2015 року — 1218 грн., з 1 грудня — 1378 грн.

Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI особи віком від 16 років, які проживають на території України і за станом здоров’я здатні до активної трудової діяльності, належать до працездатних осіб.

У більшості випадків випускникам навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які після закінчення навчання працевлаштувались, уже виповнилось 18 років. Враховуючи зазначене та з метою упорядкування виплати одноразової грошової допомоги в розмірі 6 прожиткових мінімумів вважаємо, що слід застосовувати прожитковий мінімум для працездатних осіб, тобто з 1 січня 2015 року — 1218 грн., з 1 грудня — 1378 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі