Теми статей
Обрати теми

Внутрішнє переміщення ТМЦ: які потрібні документи

Матвєєва Вікторія, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Якими документами потрібно оформляти приймання-передачу основних засобів і запасів при передачі ТМЦ від однієї матеріально відповідальної особи до іншої?

Досить часто в установі виникає необхідність оформити передачу ТМЦ від однієї матеріально відповідальної особи до іншої, тобто оформити внутрішнє переміщення матеріальних цінностей.

Найчастіше така ситуація виникає:

— при передачі основних засобів і запасів для експлуатації з одного структурного підрозділу організації до іншого;

— при передачі основних засобів і запасів для виконання ремонту, на реконструкцію, модернізацію, добудову (дообладнання) до спеціального підрозділу організації (наприклад, ремонтної служби).

Тож з’ясуємо, якими ж документами оформити таке переміщення всередині установи від однієї матеріально відповідальної особи до іншої. Почнемо з основних засобів.

Зауважимо: сьогодні в чинних нормативно-правових актах немає форми спеціально розробленого документа, яким можна оформити передачу об’єктів основних засобів від однієї матеріально відповідальної особи до іншої. Принаймні у спільному наказі Держкомстату та Головного управління Держказначейства «Про затвердження типових форм з обліку і списання основних засобів, що належать установам та організаціям, що утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів, та Інструкції з їх складання» від 02.12.97 р. № 125/70 такої форми не передбачено.

Однак не слід втрачати надію, оскільки форму такого документа установа може розробити самостійно з урахуванням обов’язкових реквізитів, зазначених у п. 2.4 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

Найчастіше при внутрішньому переміщенні основних засобів в установі оформляють накладну (вимогу) на внутрішнє переміщення. Виписують її у двох примірниках і вказують у ній таку інформацію: підставу для переміщення основних засобів в установі, інвентарний номер і балансову вартість об’єкта, що переміщується, структурні підрозділи, усередині яких провадиться переміщення. Така накладна має бути підписана матеріально відповідальними особами: яка передала та яка отримала такий об’єкт основних засобів.

Майте на увазі: про переміщення об’єкта основ­них засобів від однієї матеріально відповідальної особи до іншої потрібно зробити відмітку в Інвентарній картці обліку основних засобів типової форми № ОЗ-6 (бюджет) (на зворотному боці). Вказують дату та номер накладної, а також інформацію про те, кому було передано такий об’єкт.

А ось при внутрішньому переміщенні запасів немає жодних проблем з оформленням документів. Для цього установи можуть використати накладну (вимогу) типової форми № З-3, яка затверджена наказом Держказначейства «Про затвердження типових форм обліку і списання запасів бюджетних установ та інструкції про їх складання» від 18.12.2000 р. № 130. Таку накладну також виписують у двох примірниках.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі