Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Індекс інфляції в травні — 102,2 %

За даними Держслужби статистики, індекс споживчих цін на товари та послуги (індекс інфляції) в травні 2015 року склав 102,2 %.

Субвенції на реформування регіональних систем охорони здоров’я: є Порядок від Кабміну

Кабмін затвердив Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реформування регіональних систем охорони здоров’я для здійснення заходів з виконання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» (далі — Порядок).

Зокрема, у Порядку визначено, що розпорядниками субвенції є:

— структурні підрозділи з питань охорони здоров’я Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької, Львівської, Полтавської і Рівненської облдержадміністрацій;

— структурні підрозділи з питань ЖКГ та будівництва Волинської, Дніпропетровської та Рівненської облдержадміністрацій;

— виконавчий орган Вінницької міської ради.

Головним розпорядником субвенції є МОЗ.

Субвенція:

— надається в обсягах, установлених законом про Держбюджет на відповідний рік;

— використовується для виконання плану заходів з реалізації спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», затвердженого МОЗ.

Розпорядники субвенції в рамках реалізації проекту мають такі повноваження:

— здійснюють закупівлю товарів, робіт, послуг згідно з планом закупівель у централізованому порядку для закладів охорони здоров’я відповідної області та м. Вінниці і укладають відповідні договори. Закупівлі здійснюються в межах доведеного МОЗ обсягу субвенції на їх фінансування;

— беруть зобов’язання щодо здійснення видатків, пов’язаних з реалізацією проекту, в межах затверджених кошторисів. Зазначені зобов’язання підлягають відповідному коригуванню у разі невиконання на кінець року плану надходжень субвенції до спеціального фонду державного бюджету;

— здійснюють у межах затверджених кошторисів видатки для виконання зобов’язань перед постачальниками товарів (виконавцями робіт, надавачами послуг);

— забезпечують відповідно до законодавства Угоди про позику (Проект «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей») між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку від 19.03.2015 р. № 8475-UA та порядку підготовки реєстрів планових зобов’язань та звітів за проектом, передбаченим Операційним посібником проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», затвердженим МОЗ, підготовку реєстрів планових зобов’язань, звітів, зберігання фінансових та інших документів, ведення бухгалтерського обліку та доступ аудиторів для проведення аудиту в рамках реалізації проекту.

Зазначений Порядок затверджено постановою КМУ від 27.05.2015 р. № 350.

Послаблення у витрачанні бюджетних коштів від Кабміну

Черговий раз Кабмін відкоригував додаток до постанови КМУ «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» від 01.03.2014 р. № 65.

Цього разу Кабмін зняв обмеження на здійснення деяких витрат. А саме дозволено проводити ремонт будівель, споруд, придбавати меблі, засоби зв’язку, побутову та комп’ютерну техніку, що здійснюють органи державної влади, які переміщені з населених пунктів, на території яких такі органи тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Ці зміни затверджені постановою КМУ від 27.05.2015 р. № 341, яка набрала чинності 30.05.2015 р.

Пільги зі сплати земельного податку: узагальнююча позиція ДФС

ДФС нагадала, що з 1 січня 2015 року плата за землю, яка справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, належить до місцевих податків та встановлюється органами місцевого самоврядування у порядку, визначеному Податковим кодексом України від 12.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

Відповідно до п. 284.1 ПКУ органам місцевого самоврядування надано повноваження щодо встановлення ставок плати за землю та пільг щодо земельного податку, який сплачується на відповідній території.

Підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об’єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат.

Так, якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право. У разі втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому втрачено це право (п. 284.2 ПКУ).

Відповідно до пп. 1 і 3 ст. 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов’язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

Враховуючи вищезазначене, якщо рішення органу місцевого самоврядування щодо встановлення пільг із сплати земельного податку прийнято, то таке рішення є обов’язковим для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами з урахуванням строків, визначених таким рішенням.

Цю позицію ДФС викладено в Узагальнюючій податковій консультації щодо застосування пільг із сплати земельного податку, встановлених відповідним рішенням органу місцевого самоврядування, затвердженій наказом ДФС від 28.05.2015 р. № 379.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі