Теми статей
Обрати теми

Шпаргалка по РРО для початківців. 2. Хто звільнений від застосування РРО

Матвєєва Вікторія, економіст-аналітик Видавничого дому «Фактор»
Практично з будь-якого правила бувають винятки. Ось і Закон про РРО містить виняток — ситуації, коли суб’єкти господарювання (у тому числі і бюджетні установи) можуть обійтися без використання РРО. Перелік цих щасливців наведений у ст. 9 та 10 Закону про РРО.

Ситуація 1. Коли не застосовують РРО і РК

Усі випадки, коли можна обійтися без застосування РРО і РК, наведені у ст. 9 Закону про РРО. Давайте розглянемо, які з них мають відношення до бюджетних установ (див. табл. 3).

Таблиця 3

Коли можна не застосовувати РРО і РК

№ з/п

Випадки, коли не застосовують РРО і РК

Норма Закону про РРО

1

2

3

1

Торгівля продукцією власного виробництва підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків в їх касах з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку

П. 1 ст. 9

Для того щоб бюджетна установа мала право не використовувати РРО на підставі п. 1 ст. 9 Закону про РРО, повинні бути виконані такі умови:

1) вона реалізує продукцію власного виробництва;

2) не є підприємством торгівлі та громадського харчування;

3) проводить розрахунки в касі з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку. Продукцією власного виробництва вважають продукцію, яку підприємство самостійно виготовляє і реалізує в єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої робочої сили.

Таке визначення фіскали дали у своєму роз’ясненні, наведеному в категорії 109.03 Бази знань, розміщеної на офіційному сайті Державної фіскальної служби (далі — ДФС).

2

Продаж квитків на відвідування культурно-спортивних і видовищних закладів

П. 4 ст. 9

У діючій нормативно-правовій базі не існує спеціального переліку закладів, які належать до культурно-спортивних і видовищних. Тому цим пунктом можуть скористатися ті заклади, які продають квитки (абонементи) на свої заходи. Такі заклади при реалізації квитків (інших розрахункових документів) і веденні їх обліку керуються відповідними відомчими нормативними документами.

Наприклад, театрально-видовищні підприємства (театри, цирки, філармонії, концертні організації, професійні творчі колективи, музичні колективи та ансамблі тощо) і культурно-освітні заклади (культурні центри, музеї, художні галереї (виставки), виставкові зали, історико-культурні заповідники, парки культури та відпочинку, клуби, палаци і будинки культури, заклади освіти сфери культури, культурно-інформаційні і культурно-просвітницькі центри тощо) керуються Інструкцією з ведення квиткового господарства в театрально-видовищних підприємствах та культурно-освітніх закладах, затвердженою наказом Мінкультури від 07.07.99 р. № 452.

3

Продаж страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів під час навчального процесу

П. 11 ст. 9

Зверніть увагу: цим пунктом можуть скористатися ті заклади, які в їдальнях і буфетах продають тільки продукцію власного виробництва і безалкогольні напої. Якщо ж у навчальному закладі продають не лише страви (продукцію) власного виробництва і безалкогольні напої, але й, наприклад, покупні кондитерські вироби, то РРО потрібно застосовувати на загальних підставах.

Зауважимо: в усіх вищезгаданих ситуаціях, коли бюджетні установи не застосовують РРО, треба правильно оприбутковувати готівкові кошти, що надійшли. У цьому випадку установам з урахуванням п.п. 2.6 п. 2 Положення № 637 дозволено оприбутковувати готівку у кінці робочого дня за сукупністю операцій в цілому за робочий день з оформленням касовими документами і відображенням в касовій книзі. При порушенні цієї умови установі загрожує штраф. Який? Загляньте на с. 32 цього номера, і ви дізнаєтеся усі подробиці.

Ситуація 2. Коли можна не застосовувати РРО, але треба використати РК і КОРО

У деяких ситуаціях бюджетні установи можуть обійтися без РРО, але повинні застосовувати РК і КОРО. Основні правила роботи з такими документами визначені в Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженому наказом Міндоходів від 28.08.2013 р. № 417.

Такі випадки наведені в Переліку № 1336. У цьому документі для більшості видів діяльності встановлено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій, при якому застосовувати РРО не обов’язково (за умови використання РК і КОРО), — 200 тис. грн. або 75 тис. грн. Якщо ж така межа буде перевищена, то установа зобов’язана проводити розрахунки з використанням РРО.

Давайте розглянемо, які з цих випадків стосуються бюджетних установ (див. табл. 4).

Таблиця 4

Коли дозволено використати РК без застосування РРО

№ з/п

Вид діяльності

Норма Переліку № 1336

Граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій

1

Продаж страв та безалкогольних напоїв у буфетах вищих навчальних закладів, у їдальнях і буфетах підприємств УТОС та УТОГ

П. 5

200 тис. грн.*

2

Роздрібна торгівля медичними і фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг на території села

П. 7

75 тис. грн.**

3

Надання послуг бібліотеками***

П. 13

200 тис. грн.*

4

Медичні послуги, що надаються виїзними бригадами, і медичне обслуговування вдома у замовника

П. 23

200 тис. грн.*

5

Продаж булочних, кондитерських і порційних кулінарних виробів, морозива, безалкогольних напоїв, сувенірів, іграшок і надувних кульок з розносок та ручних візків у театрально-видовищних та спортивних закладах

П. 26

* 200-тисячний граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій застосовують із розрахунку на одного суб’єкта господарської діяльності. ** 75-тисячний граничний розмір річного обороту застосовують із розрахунку на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів / надання послуг). *** Перелік платних послуг, які можуть надаватися закладами культури, заснованими на державній та комунальній формі власності, затверджений постановою КМУ від 12.12.2011 р. № 1271.

Увага! При перевищенні граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій упродовж будь-якого періоду, що становить 12 місяців, бюджетна установа впродовж місяця повинна перейти на облік розрахункових операцій із застосуванням РРО.

Ситуація 3. Надходження доходів, не пов’язаних з реалізацією послуг (продукції)

Багато бюджетних установ отримують готівкові кошти за операції, які не пов’язані з реалізацією товарів і послуг. Це так звані позареалізаційні надходження, визначення яких наведене в п. 1.2 Положення № 637. Бюджетні установи до таких надходжень відносять безоплатне отримання коштів (тобто благодійну допомогу), відшкодування матеріального збитку, повернення невикористаних підзвітних сум тощо.

У цих ситуаціях при отриманні готівкових коштів РРО не застосовують.

Теги РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі