Теми статей
Обрати теми

Шпаргалка по РРО для початківців. 8. Які штрафи за порушення у сфері застосування РРО

Матвєєва Вікторія, економіст-аналітик Видавничого дому «Фактор»
Для більшості бюджетних установ застосування РРО насамперед пов’язане з потенційною небезпекою різноманітних підступних штрафів за будь-яке порушення в цій сфері. Тому давайте розберемося, за які порушення у сфері застосування РРО бюджетним установам та їх посадовим особам може загрожувати відповідальність.

Перш за все пропонуємо з’ясувати, кого можуть притягати до відповідальності за порушення у сфері РРО, які органи накладають штрафи, який порядок застосування штрафних санкцій і, що важливо, строки давності за ними (див. табл. 10).

Таблиця 10

Штрафи за порушення у сфері застосування РРО

Особливості застосування санкцій

Пояснення

1

2

Кого можуть притягти до відповідальності

До відповідальності можуть притягти:

1) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги);

2) уповноважені банки, що здійснюють операції з купівлі-продажу іноземної валюти;

Кого можуть притягти до відповідальності

3) суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність із купівлі-продажу іноземної валюти на підставі агентських угод з уповноваженими банками;

4) центри сервісного обслуговування РРО;

5) суб’єктів господарювання, що реалізують РРО;

6) виробників РРО;

7) посадових осіб та осіб, які здійснюють розрахункові операції

Хто здійснює контроль у сфері застосування РРО

1) ДФС — у загальному випадку (у процесі документальних і фактичних перевірок);

2) ДФС і НБУ — у частині проведення операцій з купівлі-продажу іноземної валюти

Який порядок застосування штрафних санкцій до суб’єктів господарювання

Орган ДФС виписує на суму штрафу податкове повідомлення-рішення (за формою «С»). Отримавши його, суб’єкт господарювання повинен у 10-денний строк або сплатити зазначену суму, або оскаржити повідомлення-рішення в адміністративному/судовому порядку.

У разі коли протягом 10 календарних днів з дати отримання повідомлення-рішення (або з дня узгодження грошового зобов’язання, якщо проводилася процедура оскарження) суму не сплачено, вона набуває статусу податкового боргу і на неї починає нараховуватися пеня

Які строки давності застосовують до штрафних санкцій, що накладаються на суб’єктів господарювання

За порушення у сфері РРО застосовують загальний строк давності, передбачений ПКУ (1095 днів), тоді як 6-місячний строк згідно зі ст. 250 ГКУ у цьому випадку не застосовується

Яка відповідальність посадових осіб та осіб, які здійснюють розрахункові операції

Зазначені особи можуть притягатися до адміністративної відповідальності за ст. 1551 КУпАП.

Справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 1551 КУпАП, розглядають районні, районні в місті, міські суди на підставі протоколів, складених посадовими особами органів ДФС

Які строки давності для застосування адмінштрафів

3 місяці з дня вчинення порушення, а якщо порушення триває — 3 місяці з дня його виявлення (тобто складання акта перевірки, в якому таке порушення зафіксоване).

До закінчення зазначеного терміну орган ДФС повинен встигнути скласти і передати до суду протокол про адміністративне правопорушення, а суд — розглянути справу і винести постанову про накладення штрафу

Тепер розглянемо види та розміри штрафів за порушення порядку проведення розрахункових операцій.

Важливо! Штраф за порушення Закону про РРО (у тому числі й за незастосування РРО) у період з 1 січня до 1 липня поточного року до суб’єктів господарювання, що надають послуги (зокрема, до бюджетних установ), не застосовується.

Проте має бути виконана умова — такі розрахунки проводять у касі установи з оформленням касових ордерів і видачею відповідних квитанцій, підписаних та завірених печаткою в установленому порядку. Після 01.07.2015 р. штрафні — санкції за порушення Закону про РРО застосовують у загальному порядку. Наведемо їх у табл. 11 на с. 34.

Таблиця 11

Штрафи, що накладаються на суб’єктів господарювання та посадових осіб

№ з/п

Вид порушення

Санкція за порушення

Нормативний акт

1

2

3

4

Штрафи, що накладаються на суб’єктів господарювання

1

Проведення розрахункових операцій з використанням РРО або РК на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг)

Якщо порушення вчинено вперше* — штраф у розмірі 1 грн.

П. 1 ст. 17 Закону про РРО

Якщо порушення вчинено вдруге — штраф у розмірі 100 % вартості проданих з порушеннями товарів (наданих послуг)**

За кожне наступне порушення — штраф у 5-кратному розмірі вартості проданих з порушеннями товарів (наданих послуг)

* Під вчиненням порушення вперше законодавець мав на увазі «вперше протягом календарного року», а не вперше за весь період діяльності суб’єкта господарювання. Тобто повторним слід вважати порушення, вчинене вдруге протягом року. Врахуйте: якщо протягом однієї перевірки фіскали виявлять кілька порушень, то оштрафують за кожне з них. І лише за перше порушення штраф буде мінімальним (див. лист ДФС від 31.07.2014 р. № 862/7/99-99-22-06-03-17/34, консультацію в категорії 109.20 Бази знань ДФС). Так само вважають і суди (див. постанову Хмельницького окружного адмінсуду від 26.02.2015 р. № 822/328/15).

** Штраф визначають виходячи із суми перевищення фактичної вартості продажу над сумою проведеної розрахункової операції.

2

Непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи*

Якщо порушення вчинено вперше — штраф у розмірі 1 грн.

Якщо порушення вчинено вдруге — штраф у розмірі 100 % вартості проданих з порушеннями товарів (наданих послуг).

За кожне наступне порушення — штраф у 5-кратному розмірі вартості проданих з порушеннями товарів (наданих послуг)

П. 1 ст. 17 Закону про РРО

3

Невідповідність суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті**, а в разі використання РК — загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня

4

Нероздрукування (невидача) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункових операцій***, або проведення розрахункової операції без використання РК

* Майте на увазі: якщо використовується РРО, строк експлуатації якого закінчився, усі розрахункові операції, проведені через такий РРО, будуть розцінені фіскалами як непроведені через РРО (див. консультацію в категорії 109.20 Бази знань ДФС).

А от використання РРО у період, коли в суб’єкта господарювання немає діючого договору на його обслуговування з ЦСО, до застосування штрафних санкцій не призведе. Річ у тім, що законодавство відповідальності за такі дії не передбачає. Це визнають і фіскали (див. консультацію в категорії 109.20 Бази знань ДФС).

** Пам’ятайте: готівкова виручка з попереднього дня, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, має бути зареєстрована (внесена) через РРО з використанням операції «службове внесення». Інакше сума коштів, зазначена в денному звіті РРО, не відповідатиме сумі готівки на місці проведення розрахунків, а отже, до установи застосують штраф на підставі п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

*** Відсутність у чеку РРО одного з обов’язкових реквізитів (адреса, назва господарської одиниці, індивідуальний податковий номер платника ПДВ тощо) прирівнюється до невидачі розрахункового документа (консультація в категорії 109.20 Бази знань ДФС). Такого ж підходу дотримуються й суди.

5

Невикористання РК при здійсненні розрахункових операцій у випадках, передбачених Законом про РРО

Штраф у розмірі

20 нмдг* (340 грн.)

П. 3 ст. 17 Закону про РРО

6

Використання незареєстрованої належним чином РК або порушення встановленого порядку її використання

7

Незабезпечення зберігання РК протягом установленого строку

* Тут і далі — неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

8

Невиконання щоденного друкування фіскального звітного чека або незабезпечення його зберігання*

Штраф у розмірі

20 нмдг (340 грн.)

П. 4 ст. 17 Закону про РРО

* Як нероздрукування Z-звіту, так і його незбереження в КОРО призводять до порушення одного й того ж єдиного обов’язку, закріпленого в п. 9 ст. 3 Закону про РРО, — звіт повинен друкуватися щодня і зберігатися в КОРО. Виняток — випадки, коли протягом дня розрахункові операції взагалі не проводилися (див. лист ДФС від 10.02.2015 р. № 4315/7/99-99-22-07-03-17).

Якщо Z-звіт не роздруковано і не збережено, до суб’єкта господарювання застосовується один штраф, а не два — окремо за нероздрукування і окремо за незбереження.

Зверніть увагу: найімовірніше, фіскали захочуть застосувати штраф у розмірі 340 грн. за кожний нероздрукований або незбережений фіскальний звітний чек (див. консультацію в категорії 109.20 Бази знань ДФС). У той же час виходячи з постанов ВСУ від 04.06.2013 р. у справі № 21-155а13 і від 16.04.2013 р. у справі № 21-89а13 за ситуації, коли Z-звіт не роздруковувався та/або не підклеювався в КОРО протягом певного часу, на суб’єкта господарювання повинен накладатися лише один штраф (незалежно від того, скільки фактів подібних порушень виявлено під час перевірки). Утім, до ВСУ ще потрібно дійти, а суди першої інстанції, на жаль, не завжди розглядають справи саме так.

9

Невиконання друкування контрольної стрічки або нестворення її в електронній формі на РРО

Штраф у розмірі

10 нмдг (170 грн.)

П. 5 ст. 17 Закону про РРО

10

Незберігання контрольної стрічки протягом 3 років

11

Перекручення даних про проведення розрахункових операцій, інформація про які міститься на контрольній стрічці, створеній в електронній формі

12

Проведення розрахункової операції через РРО без використання режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості

Штраф у розмірі

5 нмдг (85 грн.)

П. 6 ст. 17 Закону про РРО

13

Порушення встановленого в п. 1 ст. 9 Закону про РРО порядку проведення розрахунків через каси підприємств, установ і організацій, в яких ці операції повинні проводитися з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою (за її наявності) у встановленому порядку*

Штраф у розмірі

10 нмдг (170 грн.)

П. 7 ст. 17 Закону про РРО

* Нагадаємо: з 01.01.2015 р. розрахунки за послуги вже не можна проводити з використанням касових ордерів, як це було раніше передбачено п. 1 ст. 9 Закону про РРО. Проте штрафні санкції за застосування готівкової оплати за послуги через касу без РРО застосовуватимуться тільки з 01.07.2015 р.

14

Застосування при здійсненні розрахункових операцій РРО, у конструкцію або програмне забезпечення якого внесено зміни, не передбачені конструкторсько-технологічною і програмною документацією виробника, за умови відсутності або пошкодження пломби ЦСО

Штраф у розмірі

100 нмдг (1700 грн.)

П. 8 ст. 17 Закону про РРО

15

Ненадання до органів ДФС звітності, пов’язаної із застосуванням РРО, РК та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з РРО по дротових або бездротових каналах зв’язку у разі обов’язковості їх подання

Штраф у розмірі

10 нмдг (170 грн.)

П. 9 ст. 17 Закону про РРО

16

Реалізація товарів, які не оприбутковані в установленому порядку

Штраф у розмірі подвійної вартості неоприбуткованих товарів, не врахованих за місцем реалізації і зберігання, за цінами реалізації, але не менше 10 нмдг (170 грн.)

Ст. 20 Закону про РРО

Штрафи, що накладаються на посадових осіб та осіб, які здійснюють розрахункові операції

1

Порушення встановленого порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг

Штраф на осіб, які здійснюють розрахункові операції, у розмірі від 2 до 5 нмдг (від 34 до 85 грн.)

Ч. 1 ст. 1551 КУпАП

Штраф на посадових осіб суб’єктів господарювання в розмірі від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн.)

2

Дії, зазначені в п. 26 цієї таблиці, вчинені особою, на яку протягом року накладалося адміністративне стягнення за те ж порушення

Штраф на осіб, які здійснюють розрахункові операції, в розмірі від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн.)

Ч. 2 ст. 1551 КУпАП

Штраф на посадових осіб суб’єктів господарювання в розмірі від 10 до 20 нмдг (від 170 до 340 грн.)

Справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 1551 КУпАП, розглядаються районними, районними в місті, міськими судами на підставі протоколів про адміністративні правопорушення, складених органами ДФС.

Нормативні документи

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

КУпАПКодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х.

ПКУПодатковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ГКУ Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

Закон про РРОЗакон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Указ № 436Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм по регулюванню звернення готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Перелік № 1336 — Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.2000 р. № 1336.

Положення № 614Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене наказом Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 р. № 614.

Положення № 637 — Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. № 637.

Положення № 1315 — Положення про Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 29.08.2002 р. № 1315.

Порядок № 14 — Порядок перевірки реєстраторів розрахункових операцій, у тому числі реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для обліку та реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, на відповідність вимогам щодо реалізації фіскальних функцій, затверджений рішенням Державної комісії з питань впровадження електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом від 26.12.2002 р. № 14 .

Порядок № 417-1 — Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 28.08.2013 р. № 417.

Порядок № 417-2 — Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 28.08.2013 р. № 417.

Порядок № 601 — Порядок технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2004 р. № 601.

Порядок № 614Порядок надання звітності, пов’язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), затверджений наказом Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 р. № 614.

Порядок № 1224 — Порядок обчислення і накопичення реєстраторами розрахункових операцій сум податку на додану вартість, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 р. № 1224.

Порядок опломбування РРО — Порядок опломбування реєстраторів розрахункових операцій, затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 28.08.2013 р. № 417.

Наказ № 485 — наказ Державної податкової адміністрації України «Про затвердженні Форми засобу контролю» від 06.07.2010 р. № 485.

Рішення № 14 — рішення Державної комісії з питань впровадження електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом «Про реєстратори розрахункових операцій» від 26.12.2002 р. № 14.

Вимоги № 199 — Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.2002 р. № 199.

Вимоги № 1057 — Вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 08.10.2012 р. № 1057.

Теги РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі