Теми статей
Обрати теми

Фінансування медичних закладів та закладів середньої освіти

Маркович Галина, заступник директора Департаменту місцевих бюджетів — начальник Управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
У 2015 році заклади середньої освіти та медичні заклади фінансуються за рахунок освітньої та медичної субвенцій відповідно. Але на всі видатки освітніх та медичних закладів коштів субвенції не вистачає. Чи може фінансування цих закладів здійснюватись за рахунок коштів місцевих бюджетів? Що робити, коли не вистачає коштів субвенції і місцеві бюджети відмовляються виділяти кошти?

Так, з 2015 року джерелом фінансування видатків на утримання закладів освіти та охорони здоров’я є субвенція з державного бюджету. Зміна механізму фінансування таких видатків викликана негативними тенденціями розвитку цих галузей. Діюча на сьогодні мережа закладів освіти та охорони здоров’я є однією з найменш ефективних серед європейських країн і потребує якнайшвидшого реформування та удосконалення стратегії розвитку цих галузей.

Це і є основною причиною невідповідного рівня забезпеченості коштами.

Головними розпорядниками коштів визначено профільні міністерства, які відповідальні за реалізацію державної політики у відповідній галузі, оскільки вони розробляють нормативно-правові акти та затверджують галузеві нормативи, на основі яких формується мережа закладів (типові штати, педагогічне навантаження, кількість ліжок у стаціонарах тощо).

Таким чином, вони разом з місцевими органами влади поділяють відповідальність за якість надання медичних та освітніх послуг.

При цьому заклади є комунальною власністю і відповідно до ст. 29 та 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-В до компетенції місцевих рад належить питання управління майном, що знаходиться у комунальній власності територіальної громади чи спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст.

Відповідно до ст. 7 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI місцеві бюджети є самостійними, що забезпечується закріпленням за ними відповідних джерел доходів та правом місцевих органів влади самостійно визначати напрями використання бюджетних коштів відповідно до законодавства України.

Отже, у разі необхідності місцева рада може прийняти рішення і спрямувати кошти місцевого бюджету на фінансування закладів освіти та охорони здоров’я.

Проте виділення додаткових коштів із місцевих бюджетів не є вирішенням питання утримання цих закладів. Лише вжиття спільних заходів з боку галузевих міністерств та місцевих органів влади стосовно формування оптимальної мережі цих закладів, з урахуванням кращих практик європейських країн, може сприяти покращенню структури видатків і підвищенню рівня забезпеченості закладів освіти та охорони здоров’я.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі