Теми статей
Обрати теми

Питання застосування КЕКВ

Іванова Тетяна, заступник начальника Головного управління Державної казначейської служби України в Харківській області
Лікарні необхідно придбати електрод до медичного аналізатора вартістю 6000,00 грн. Строк експлуатації цього електрода один рік. За яким КЕКВ слід здійснювати видатки на купівлю електрода?

Насамперед слід зазначити, що заміна електрода для медичного аналізатора за своєю економічною сутністю є ремонтом медичного аналізатора, під час якого не відбувається придбання установою капітального активу чи модернізації аналізатора.

Ця операція характеризується заміною відпрацьованої запчастини на таку ж саму, але нову для підтримання апарата в робочому стані.

Під час заміни відпрацьованих запчастин на нові вартість нових запчастин, комплектуючих або деталей списується на видатки установи, при цьому вартість необоротного активу, в якому проведено заміну, не змінюється.

Економічна класифікація видатків бюджету розмежовує видатки за економічними ознаками з детальним розподілом коштів за їх предметними ознаками.

Вибір правильного КЕКВ завжди необхідно проводити виходячи з економічної сутності платежу. При цьому слід керуватись Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333 (далі — Інструкція № 333).

У цьому випадку можна провести паралель з придбанням рентгенівської трубки для рентгенапарата, тобто придбання запчастини для медобладнання.

З цього питання Держказначейська служба наводила роз’яснення у листі від 17.03.2010 р. № 15-04/569-4783 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 15, с. 6).

Так, придбання комплектувальних виробів і деталей для ремонту всіх видів виробничого та невиробничого обладнання необхідно здійснювати за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар». Тому придбання деталей та комплектуючих для ремонту медичного обладнання необхідно здійснювати за вказаним кодом.

За яким КЕКВ можна придбати слуховий апарат вартістю 6000 грн.?

(Донецька обл.)

У цьому питанні також слід керуватись економічною сутністю платежу і Інструкцією № 333.

Так, згідно з цією Інструкцією придбання та виготовлення незалежно від вартості допоміжних засобів слуху, зору, руху, засобів протезування для кардіології, ендопротезів, інших протезів тощо має здійснюватись за КЕКВ 2220 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали».

За яким КЕКВ слід закуповувати гігієнічні прокладки для дівчат — 2210 чи 2220?

(Львівська обл.)

Гігієнічні прокладки є виробом медичного призначення. Це підтверджується тим, що всі вироби медичного призначення проходять державну реєстрацію та вносяться до державного реєстру виробів медичного призначення.

Так, наприклад, прокладки гігієнічні BELLA Panty зареєстровані як виріб медичного призначення згідно з Переліком зареєстрованих медичних виробів, які вносяться до державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення, затвердженим наказом Держлікслужби України від 20.05.2013 р. № 692.

Відповідно до Інструкції № 333 видатки на придбання виробів медичного призначення (інструментів, пристроїв, приладдя, матеріалів та інших виробів, зокрема термометрів, діагностичних тестів, перев’язувальних матеріалів, ланцетів, пінцетів, голок, шприців тощо, які не беруться на облік як основні засоби) слід проводити за КЕКВ 2220 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали».

Але при цьому нагадаємо: якщо медикаменти та медичні вироби придбаває медична установа, в кошторисі якої передбачені видатки за КЕКВ 2220 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали», то придбання медичних виробів слід здійснювати саме за цим КЕКВ.

Якщо ж медикаменти та медичні вироби придбаває немедична установа, то видатки на придбання медичних виробів мають здійснюватись за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

За яким КЕКВ слід виплатити оклад за військовим званням при звільненні військовослужбовця у зв’язку зі скороченням штату?

(Миколаївська обл.)

Спочатку розберемось, які саме виплати отримає військовослужбовець при звільненні.

Так, згідно з п. 9.1 Інструкції про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженої наказом Міноборони від 11.06.2008 р. № 260 (далі — Інструкція № 260), особам офіцерського складу, особам рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, звільненим від посад, які вони займають (у тому числі у зв’язку з переходом військової частини на новий штат, частковою зміною штату), із дня, наступного за днем звільнення від займаних посад (скорочення штатної посади), протягом двох місяців виплачується грошове забезпечення, яке військовослужбовець отримував за штатною посадою на день звільнення з посади (скорочення).

Грошове забезпечення у цьому випадку обчислюється виходячи з окладу за військове звання, посадового окладу, надбавки за вислугу років, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (крім винагород та морського грошового забезпечення).

Відповідно до Інструкції № 333 видатки на грошове утримання (забезпечення) військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу, у тому числі основні та додаткові види виплати, здійснюються за КЕКВ 2112 «Грошове забезпечення військовослужбовців».

Крім того, відмітимо, що згідно з п. 38.1 Інструкції № 260 у разі звільнення з військової служби у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50 % місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби за наявності вислуги 10 років і більше.

При цьому, як визначено в Інструкції № 333, видатки на одноразову грошову допомогу при звільненні зі служби військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу здійснюються також за КЕКВ 2112 «Грошове забезпечення військовослужбовців».

Теги КЕКВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі