Теми статей
Обрати теми

Сестра-хазяйка працює на два відділення: чи є право на доплату

Романенко Надія, експерт з питань оплати праці
За штатним розписом лікарні для кожного відділення передбачені посади сестер-хазяйок. Чи може сестра-хазяйка одного відділення працювати і в іншому відділенні, де є вакантними 0,5 ставки, та отримувати при цьому доплату за розширення зони обслуговування?

Вважаємо, що так. Обґрунтуємо наше твердження.

Почнемо з визначення поняття «розширення зони обслуговування». Воно наведене в п. 1 Інструкції щодо застосування постанови Ради Міністрів СРСР від 4 грудня 1981 р. № 1145 «Про порядок та умови суміщення професій (посад)», затвердженої спільним наказом Держкомпраці СРСР, Мінфіну СРСР і ВЦРПС від 14.05.82 р. № 53-ВЛ.

Так, під розширенням зони обслуговування або збільшенням обсягу виконуваних робіт слід розуміти виконання працівником разом зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткового обсягу робіт за однією і тією самою професією або посадою.

Оскільки одного визначення мало, далі наведемо основні моменти, пов’язані з виконанням такого виду робот.

1. Розширення зони обслуговування допускається за згодою працівника протягом установленої тривалості робочого часу, якщо це економічно виправдано і не призводить до погіршення роботи за основною посадою.

Таким чином, працівник, який виконує додаткову роботу в порядку розширення зони обслуговування (збільшення обсягу виконуваних робіт), від основної роботи не звільняється. Тому він повинен мати фактичну можливість, крім своєї роботи, виконувати і додаткові обов’язки.

2. Професія (посада), за якою працівник виконує додаткову роботу, має бути вакантною. Це є основною умовою, за якої може бути встановлена доплата за розширення зони обслуговування*. За відсутності вакансії встановити доплату немає можливості, оскільки немає ні відповідних тарифних ставок та окладів, ні економії, розрахованої за ставками (окладами). На це звертало увагу Мінпраці в листі від 21.06.2010 р. № 514/13/155-10.

* Якщо посада не є вакантною (працівник відсутній у зв’язку з відпусткою, хворобою, відрядженням або з інших причин, коли за ним зберігають робоче місце, посаду), тоді його роботу доручають виконувати в порядку виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.

3. Доплата за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт здійснюється в розмірі до 50 % посадового окладу працівника. Так зазначено у п.п. 3.1.2 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

При цьому уточнено: її встановлюють за умови виконання роботи меншою чисельністю працівників, ніж за встановленими нормами (нормативами). Наприклад, штатними нормативами чисельність сестер-хазяйок установлена в кількості 5 осіб, а фактично працює 4 особи (1 посада є вакантною). У цьому випадку працівнику(ам), який виконує обов’язки в порядку розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт, за вакантною посадою може бути здійснена відповідна доплата.

Доплату встановлюють в розмірі до 50 % посадового окладу за основною посадою в межах економії за посадовим окладом (ставкою зарплати) відсутнього працівника (див. листи Мінпраці від 25.03.2010 р. № 319/13/84-10 і від 07.09.2010 р. № 784/13/84-10).

Увага! Рішення про конкретний розмір доплати приймає керівник закладу залежно від складності, характеру, обсягу виконуваних робіт, витрат основного робочого часу.

Виходить, що у вашому випадку доплата може бути встановлена в будь-якому розмірі, у тому числі й максимальному — 50 % посадового окладу. Адже сестра-хазяйка виконуватиме додаткову роботу в порядку розширення зони обслуговування в обсязі, який відповідає 0,5 ставки. Отже, доплата в розмірі 50 % посадового окладу не перевищує економії за посадовим окладом відсутнього працівника.

Підкреслимо: законодавство не містить вимоги про те, що доплату в максимальному розмірі (50 %) встановлюють виключно у тому випадку, коли працівник виконує додаткову роботу в обсязі, що відповідає цілій ставці. Утім, будьте уважні: така умова може бути встановлена колективним договором закладу. Тоді встановлення доплати в максимальному розмірі працівнику, який виконує додаткову роботу на 0,5 ставки, буде порушенням.

4. Згідно з п.п. 3.1.4 Умов № 308/519 доплату за розширення зони обслуговування не встановлюють керівникам закладів, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів і їх заступникам (за винятком завідувачів відділень соціальної допомоги та їх заступників, завідувачів ФАП і аптечних кіосків).

Нагадаємо: посада «сестра-хазяйка» не є керівною. Працівник, який її обіймає, належить до технічних службовців, що випливає з Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78. «Охорона здоров’я», затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117.

Підкреслимо також, що заборони на встановлення доплати працівникам, які виконують додаткову роботу в іншому відділенні (підрозділі) закладу, законодавством не встановлено.

Підбиваючи підсумок наведеному вище, зазначимо: сестра-хазяйка одного відділення лікарні може працювати в іншому відділенні, в якому є вакантними 0,5 ставки, на умовах розширення зони обслуговування та отримувати відповідну доплату в розмірі до 50 % посадового окладу.

Теги доплата
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі