Теми статей
Обрати теми

Підвищення категорії бухгалтерові ДЮСШ

Меренкова Світлана, заступник начальника відділу — державний інспектор праці відділу контролю за дотриманням трудового законодавства Територіальної державної інспекції з питань праці в Харківській області
Штатним розписом спортивної школи передбачено посаду бухгалтера (7-й тарифний розряд). Бухгалтер, яка обіймає таку посаду, закінчила навчання в університеті та отримала диплом магістра за спеціальністю «Фінанси і кредит». Чи можна підвищити тарифний розряд такому бухгалтеру?

Посадові оклади працівникам спортивних шкіл установлюють згідно з наказом Мінсім’я­молодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій сфери фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097. Зокрема, для бухгалтерів передбачено такі тарифні розряди (додаток 1 до цього наказу):

а) провідний — 10 тарифний розряд;

б) I категорії — 9 тарифний розряд;

в) II категорії — 8 тарифний розряд;

г) без категорії — 7 тарифний розряд.

При встановленні тарифних розрядів користуються Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженим наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336).

Цим документом визначено кваліфікаційні характеристики для професії:

— «бухгалтер (з дипломом спеціаліста)» з чотирма категоріями (провідний, I категорії, II категорії та без категорії);

— «бухгалтер» з трьома категоріями (I категорії, II категорії та без категорії).

Особливість полягає в тому, що кваліфікаційні категорії таких працівників залежать від освітнього рівня і стажу роботи. Категорія є невід’ємною частиною посади бухгалтера.

Відповідно до п. 10 Загальних положень Довідника № 336 кваліфікаційні категорії підвищують, перш за все, тим працівникам, які успішно виконують посадові завдання та обов’язки, творчо і сумлінно ставляться до службових доручень і вимог посадових інструкцій.

Присвоєння та підвищення кваліфікаційних категорій працівникам здійснюють комісії з проведення кваліфікаційної атестації (п. 10 Загальних положень Довідника № 336). Це узгоджується і зі ст96 КЗпП, де сказано: роботодавець має право змінювати посадові оклади в межах, затверджених в установленому порядку мінімальних і максимальних розмірів окладів на відповідній посаді за результатами атестації.

Порядок проведення кваліфікаційної атестації може регламентуватися положенням, що приймається як додаток до колективного договору або затверджується керівником за узгодженням з профспілковим комітетом, відповідно до якого можливе створення комісії для вирішення вищезазначених питань.

Виходячи із зазначеного, керівник закладу може підвищити категорію бухгалтеру, і призначити його на посаду бухгалтера II категорії, зважаючи на таке:

— достатній практичний досвід роботи бухгалтера;

— успішне і в повному обсязі виконання бухгалтером завдань та обов’язків;

— посадові обов’язки бухгалтера;

— рекомендації атестаційній комісії щодо можливості підвищення кваліфікаційної категорії та зарахування на посаду бухгалтера II категорії;

— наявний фонд оплати праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі