Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Як відображати нестачі у звітності

Держказначейська служба в листі від 10.04.2015 р. № 14-08/125-8606 роз’яснила порядок відображення в обліку та звітності бюджетних установ нестач матеріальних цінностей, які є власністю бюджетних установ та які взяті на відповідальне зберігання.

По-перше, правовідносини, які виникають при зберіганні матеріальних цінностей, урегульовані гл. 66 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ). Сторони таких відносин — поклажодавець та зберігач. У разі передачі матеріальних цінностей на відповідальне зберігання право власності до зберігача не переходить. Тому в бухгалтерському обліку у поклажодавця передані цінності продовжують обліковуватись у складі активів, а у зберігача — на позабалансовому рахунку 02 «Активи на відповідальному зберіганні».

Згідно зі ст. 950 ЦКУ за втрату (нестачу) або пошкодження речі, прийнятої на зберігання, зберігач відповідає на загальних підставах. Збитки, завдані поклажодавцеві втратою (нестачею) або пошкодженням речі, відшкодовуються зберігачем (ст. 951 ЦКУ).

Нестачі встановлюються здебільшого в процесі інвентаризації. Виявлені при інвентаризації розходження між фактичною наявністю матеріальних цінностей з даними бухгалтерського обліку установи є лишками або нестачами. У випадку, коли винні особи не встановлені, справи за такими нестачами знаходяться у слідчих органах, а суми списаних матеріальних цінностей обліковуються на позабалансовому субрахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей» до моменту встановлення винних осіб або до висновків слідчих органів за цими справами.

По-друге, такі нестачі відображають у формі № 15 «Звіт про недостачі та крадіжки грошових коштів і матеріальних цінностей» на початок звітного року у рядку 012 «Справи знаходяться в слідчих органах (винні особи не встановлені)» та на кінець звітного року у рядку 082 «Справи знаходяться в слідчих органах (винні особи не встановлені)». Відповідні показники на початок та на кінець звітного року відображають у рядку 62 «072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей» розшифровки позабалансових рахунків форми № 1 «Баланс».

Таким чином, у формі № 15 зазначають дані про нестачі активів, які є власністю установи та відображені в бухгалтерському обліку. Матеріальні цінності, які взяті на відповідальне зберігання, у разі виявлення їх нестачі, продовжують обліковуватися на позабалансовому рахунку 02 «Активи на відповідальному зберіганні» до повернення таких цінностей або відшкодування вартості у порядку, визначеному у договорі про відповідальне зберігання.

Мінсоцполітики роз’яснило, як індексувати стипендії

Мінсоцполітики у листі від 05.02.2015 р. № 02/49 нагадало, що базовим місяцем при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації стипендії вважається місяць, в якому відбувається підвищення розміру стипендії.

Пунктом 101 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, передбачено, що обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації стипендії здійснюється починаючи з місяця, в якому її призначено. У разі коли особа не отримала стипендію або втратила право на її призначення, а в подальшому стипендія їй була знову або вперше призначена (за результатами наступного семестрового контролю, у зв’язку з переведенням на навчання за державним замовленням, появою підстав для призначення на навчання за державним замовленням, появою підстав для призначення соціальної стипендії, поновлення на навчання тощо), обчислення індексу споживчих цін здійснюється з місяця призначення стипендії.

Враховуючи зазначене, Мінсоцполітики звернуло увагу на такі моменти:

1) для студентів, які були зараховані на навчання до 2012 року і отримували стипендію, розмір якої підвищено у вересні 2012 року, при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації стипендії базовим вважався вересень 2012 року, і індекс для проведення індексації розраховується з жовтня 2012 року;

2) у разі якщо студент за період 2012 — 2014 років не втрачав права на призначення стипендії, то право на індексацію у такому випадку настало у квітні 2014 року на індекс 1,4 %, у травні 2014 року — 3,6 %, у червні 2014 року — 7,1 %, у липні — серпні 2014 року — 11,1 %, у вересні — жовтні 2014 року — 12,7 %, у листопаді 2014 року — 16,8 %, у грудні 2014 року — 19,6 %;

3) для студентів, які були зараховані на 1 курс до вищого навчального закладу з вересня 2013 року, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації стипендії здійснюється з вересня 2013 року;

4) якщо студент не втратив право на отримання стипендії, то у лютому — квітні 2014 року розмір його стипендії мав індексуватись на величину приросту індексу споживчих цін 1,1 %, у травні 2014 року — 4,1 %, у червні 2014 року — 7,6 %, у липні — серпні 2014 року — 11,7 %, у вересні — жовтні 2014 року — 13,2 %, у листопаді 2014 року — 17,4 %, у грудні 2014 року — 20,2 %.

Як заповнити листок непрацездатності, якщо застрахована особа має страховий стаж 2 роки

Мінсоцполітики у листі від 05.02.2015 р. № 02/49 розглянуло питання оплати та заповнення листка непрацездатності у розділі «Призначена допомога» зворотного боку листка.

Так, застрахованій особі, яка має страховий стаж 2 роки, перші п’ять днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, оплачуються у розмірі 60 % середньої заробітної плати, а допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, починаючи з шостого дня непрацездатності виплачується у розмірі 50 % середньої заробітної плати.

Щодо заповнення розділу «Призначена допомога» зворотного боку листка непрацездатності у випадку, коли застрахована особа має страховий стаж 2 роки, Мінсоцполітики зазначило таке.

При заповненні листка непрацездатності у випадку, коли застрахована особа має страховий стаж 2 роки, у розділі «Призначена допомога» зворотного боку листка непрацездатності зазначають 60 % та 50 % і відповідну кількість робочих (календарних) днів.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі