Теми статей
Обрати теми

Сільського голову нагороджено Почесною грамотою КМУ: якими є розмір винагороди та порядок її оподаткування

Вітковська Ольга, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Сільського голову нагороджено Почесною грамотою КМУ. Згідно з п. 13 Положення про Почесну грамоту КМУ особам, нагородженим такою грамотою, виплачується одноразова винагорода в розмірі 5 тис. грн.
Чи може сільська рада виплатити винагороду в такому розмірі? Чи потрібно затверджувати положення про виплату такої винагорода? Якими податками треба обкласти цю виплату?

Почесна грамота КМУ є винагородою за зразкове виконання службових обов’язків, особистий вклад у забезпечення ефективної діяльності органів виконавчої влади, інших держорганів та органів місцевого самоврядування. Положення про Почесну грамоту Кабінету Міністрів України затверджено постановою КМУ від 20.08.2008 р. № 728 (далі — Положення № 728).

Подання про нагородження Почесною грамотою посадових осіб місцевого самоврядування вноситься до Кабінету Міністрів України після прийняття рішення відповідною радою або її виконавчим органом (абз. 6 п. 6 Положення № 728).

Розмір винагороди. Абзацом 1 п. 13 Положення № 728 передбачено таке: нагородженим Почесною грамотою працівникам органів виконавчої влади та інших державних органів, умови оплати праці яких визначені актами КМУ, виплачується одноразова винагорода в розмірі 5 тис. грн.

Увага! Іншим особам, нагородженим Почесною грамотою, одноразова винагорода може встановлюватися та виплачуватися за рахунок коштів установи, організації, де вони працюють, згідно з рішенням керівника (абз. 2 п. 13 Положення № 728).

Виплата такої винагороди здійснюється в межах фонду оплати праці держоргану, установи та організації.

Таким чином, виплата винагороди в розмірі 5 тис. грн. гарантується лише працівникам органів виконавчої влади та інших держорганів.

Решті працівників, у тому числі посадовим особам органу місцевого самоврядування, така винагорода може бути виплачена в межах фонду оплати праці. Оскільки в нашому випадку йдеться про голову сільської ради, то рішення про виплату йому винагороди приймає відповідна рада. Вона ж і визначає конкретний розмір такої винагороди.

Оскільки винагорода має одноразовий характер, то затверджувати окреме положення про її виплату, на нашу думку, немає необхідності. Відповідні норми можуть бути включені до положення про оплату праці, затвердженого в органі місцевого самоврядування.

Далі розглянемо особливості оподаткування такої виплати.

ЄСВ та ПДФО. Підпунктом 2.3.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, винагороди та заохочення, які виплачуються раз на рік або мають разовий характер, віднесені до фонду додаткової зарплати. Крім того, як ми з’ясували вище, одноразову винагороду особам, нагородженим Почесною грамотою КМУ, виплачують з фонду оплати праці. У зв’язку з цим таку виплату обкладають єдиним соцвнеском і податком на доходи фізосіб на загальних підставах (за правилами, установленими для зарплати).

ВЗ. З 2015 року об’єктом обкладення військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI. Це означає, що військовий збір потрібно утримувати з тих самих доходів, з яких справляють ПДФО. Отже, з одноразової винагороди також слід утримати і військовий збір.

Відпускні та лікарняні. Обчислення середньої заробітної плати для оплати періоду щорічної відпустки здійснюється згідно з нормами Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

До виплат, які не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, належать одноразові виплати (п.п. «б» п. 4 Порядку № 100). Винагорода, що виплачується особі, нагородженій Почесною грамотою КМУ, є одноразовою виплатою, тому вона не враховується при розрахунку відпускних.

Інша ситуація з розрахунком лікарняних. Так, одноразова винагорода бере участь у розрахунку страхових виплат на підставі п. 7 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Індексація. Згідно з п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, об’єктами індексації є грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. Відповідно, місяць вважатиметься базовим, якщо підвищення заробітної плати відбувається за рахунок збільшення її постійних складових.

У нашому випадку винагорода має разовий характер, тому місяць, в якому її виплачено, не буде базовим.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі