Теми статей
Обрати теми

Оплата праці педагогів виправної колонії

Меренкова Світлана, заступник начальника відділу — державний інспектор праці відділу контролю за дотриманням трудового законодавства Територіальної державної інспекції з питань праці в Харківській області
У навчальному центрі, створеному при виправній колонії, навчальний процес триває протягом усього календарного року (строки навчання груп різні: 5,5; 6; 8; 10 і 11 місяців). Щорічні чергові відпустки у зв’язку з цим викладачам надають протягом року.
Чи маємо ми право оплачувати години викладацької роботи, які пропорційно припадають на дні відпустки викладача та які він вираховував до початку відпустки чи після неї?

Навчальний центр при кримінально-виконавчій установі закритого типу — це державний професійно-технічний навчальний заклад другого атестаційного рівня, що забезпечує реалізацію потреб засуджених у професійно-технічній освіті (п. 1 Положення про навчальний центр при кримінально-виконавчій установі закритого типу, затвердженого спільним наказом Мін’юсту та Міносвіти від 19.12.2013 р. № 1794/2691/5).

Питання оплати праці педагогічних працівників професійно-технічних навчальних закладів урегульовані Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Порядок визначення зарплати викладачів установлений пп. 78 — 81 цієї Інструкції. Послідовність дій така:

1. Визначають годинну ставку викладача шляхом ділення місячної ставки зарплати на середньомісячну норму навчального навантаження (72 год). Цей показник розраховують з урахуванням розміру підвищень посадового окладу (п. 34 Інструкції № 102).

2. Визначають середню місячну зарплату шляхом множення годинної ставки викладача на уставлений йому обсяг річного навантаження та ділення цього добутку на 10 навчальних місяців. Згідно з абз. 6 п. 63 Інструкції № 102 навчальне навантаження викладачів професійно-технічних навчальних закладів визначають один раз на рік до початку навчального року. Обчислену у такий спосіб суму зарплати проставляють у тарифікаційному списку як оплату за години викладацької роботи.

Важливо! Середньомісячну зарплату, установлену при тарифікації, виплачують незалежно від фактично виконаного обсягу годин в тому чи іншому місяці, тобто рівними частинами протягом навчального року (уключаючи період канікул, який не збігається з відпусткою).

Виконання інших видів робіт, таких як класне керівництво, перевірка письмових робіт, завідування кабінетами, лабораторіями, керівництво предметними, цикловими комісіями тощо, оплачують додатково.

Після закінчення навчального року, якщо встановлене середньомісячне навантаження виконано, години викладацької роботи понад її обсяг підлягають додатковій оплаті за годинними ставками, розрахованими згідно з п. 78 Інструкції № 102. Оплату таких годин проводять або щомісяця, або наприкінці навчального року (п. 80 Інструкції № 102). Останній варіант розрахунків з викладачами за години викладацької роботи, що виконані понад норму, установлену на навчальний рік, зустрічається частіше.

Якщо викладачі відповідно до чинного законодавства або з не залежних від них причин звільняються від навчальних занять (відпустка, відрядження, тимчасова непрацездатність, притягнення учнів до сільгоспробіт, зимові канікули тощо), то встановлений їм обсяг річного навантаження зменшується на 1/10 частину за кожний повний місяць відсутності на роботі або відсутності занять із зазначених причин (за неповний місяць — виходячи з відповідної кількості робочих днів). Такий порядок передбачений абз. 1 п. 79 Інструкції № 102.

При цьому встановлена викладачам на початку навчального року середня зарплата у зазначених випадках зменшуватися не повинна. Години викладацької роботи, виконані викладачем протягом навчального року понад зменшене річне навантаження, оплачуються додатково за годинними ставками після виконання зменшеного обсягу навчального навантаження.

Зверніть увагу: абз. 1 п. 79 Інструкції № 102 слід застосовувати, коли викладачі звільняються від навчальних занять узагалі і не передбачається відпрацювання годин таких навчань у подальшому.

Важливо! Зменшення навчального навантаження не здійснюється за час чергової відпустки, якщо навчальний процес продовжується протягом усього календарного року, і відпустка у зв’язку з цим може надаватися не лише в період літніх канікул (абз. 3 п. 79 Інструкції № 102).

Таким чином, установлені при тарифікації години педагогічного навантаження мають бути повністю відпрацьовані та оплачені протягом навчального року і в разі, якщо навчальний процес продовжується протягом усього календарного року (відпустка у зв’язку з цим надається не лише в період літніх канікул), зменшення навчального навантаження не здійснюється.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі