Теми статей
Обрати теми

Працівник захворів у навчальній відпустці: чи оплачувати йому листок непрацездатності

Меренкова Світлана, заступник начальника відділу — державний інспектор праці відділу контролю за дотриманням трудового законодавства Територіальної державної інспекції з питань праці в Харківській області
На підставі довідки з вузу працівнику надано навчальну відпустку тривалістю 20 календарних днів з 05.01.2015 р. по 24.01.2015 р. Під час знаходження у навчальній відпустці працівник захворів та йому видано листок непрацездатності з 16.01.2015 р. по 05.02.2015 р. Що оплачувати працівникові: листок непрацездатності чи навчальну відпустку?

Стаття 202 КЗпП зобов’язує роботодавців створювати працівникам, які навчаються без відриву від виробництва, необхідні умови для поєднання роботи з навчанням (незалежно від факту зацікавленості роботодавця у спеціальності, яку здобуває працівник).

Так, відповідно до ст. 216 КЗпП та ст. 15 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вузах з вечірньою та заочною формами навчання, надають додаткові оплачувані відпустки.

Тривалість додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням залежить від рівня акредитації навчального закладу, форми навчання (вечірня, заочна) та курсу, на якому навчається працівник.

Підставами для надання такої відпустки є заява працівника та довідка-виклик навчального закладу встановленої форми, в якій має бути зазначено: форма навчання; рівень акредитації навчального закладу; курс, на якому навчається працівник. Надання відпустки оформлюється наказом.

Важливо! Додаткова відпустка у зв’язку з навчанням не є щорічною. Отже, поділяти її на частини або переносити на інший термін, ніж зазначений у довідці навчального закладу, не можна.

Виняток становить лише випадок, коли відпустка у зв’язку з навчанням збігається із щорічною відпусткою. У цьому випадку остання повинна бути перенесена на інший період ( п. 4 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки).

Отже, з навчальною відпусткою розібралися: перенести її на інший період роботодавець не може. А чи оплачувати тимчасову непрацездатність працівнику, якщо він у цей період захворів?

Відповідь на це запитання слід шукати в Законі України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 28.12.2014 р. № 77-VIII (далі — Закон № 77).

Так, відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 23 цього Закону за період перебування застрахованої особи у додатковій відпустці у зв’язку з навчанням допомога по тимчасовій непрацездатності не надається.

Таким чином, за період з 16.01.2015 р. по 24.01.2015 р. працівникові тимчасова непрацездатність оплачуватись не буде (цей період вже оплачено як навчальну відпустку).

Допомогу по тимчасовій непрацездатності слід призначити починаючи з 25.01.2015 р. При цьому відповідно до ч. 2 ст. 22 Закону № 77 за весь період з 25.01.2015 р. по 05.02.2015 р. допомога буде виплачуватися за рахунок коштів Фонду соціального страхування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі