Теми статей
Обрати теми

Доплата за наявність наукового ступеня керівнику підрозділу коледжу

Меренкова Світлана, заступник начальника відділу — державний інспектор праці відділу контролю за дотриманням трудового законодавства Територіальної державної інспекції з питань праці в Харківській області
Керівник підрозділу коледжу (ВНЗ I рівня акредитації) має вчене звання кандидата педагогічних наук. Чи можна йому підвищити посадовий оклад за наявність такого звання? Крім того, цей працівник викладає за сумісництвом у цьому самому закладі предмет «Основи охорони праці». Чи можна йому встановити доплату за наявність наукового ступеня за години викладацької діяльності?

На жаль, у запитанні не зазначено, керівником якого підрозділу є працівник. Між тим зауважимо: умовами оплати праці працівників навчальних закладів не передбачено підвищення окладу за наявність вченого звання.

У цьому питанні слід виходити з положень наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Згідно з п.п. «г» п.п. 3 п. 4 цього наказу доплату за науковий ступінь кандидата наук установлюють працівникам у граничному розмірі 15 % посадового окладу (ставки зарплати).

Таким чином, за наявність вченого звання встановлюють доплату, яка не впливає на посадовий оклад (ставку заробітної плати), а при обчисленні зарплати додається до нього в абсолютних розмірах.

Важливо! Працівник може розраховувати на таку доплату, якщо профіль його діяльності за посадою збігається з наявним науковим ступенем (абз. 4 п.п. «г» п.п. 3 п. 4 наказу № 557).

Відповідність наукового ступеня профілю діяльності працівника на посаді визначає керівник навчального закладу. Крім того, він установлює конкретний розмір доплати.

У цьому випадку, якщо йдеться про керівника підрозділу, який є педагогічним працівником, то його профіль діяльності збігається з наявним науковим ступенем кандидата педагогічних наук. Однак прийняття остаточного рішення щодо відповідності вченого звання профілю діяльності працівника на посаді залишається виключно за керівником навчального закладу.

Стосовно встановлення працівнику вищезгаданої доплати як викладачу-суміснику зазначимо таке. Чинними нормативно-правовими актами не встановлено обмежень щодо встановлення такої доплати сумісникам. Тобто особи, які працюють за сумісництвом і мають вчене звання, за умови, що їх профіль діяльності збігається з наявним вченим званням, також мають право на встановлення доплати.

Також слід зазначити, що до введення в дію наказу № 557 за наявність наукового ступеня підвищувалися ставки зарплати (посадові оклади) на підставі п. 25 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102. При цьому п. 26 цієї Інструкції встановлено, що працівникам освіти, які виконують педагогічну роботу, за наявність у них наукового ступеня підвищується як посадовий оклад за основною посадою, так і ставка, що виплачується за педагогічну роботу. Вважаємо, що цю норму можна застосувати і щодо доплати за науковий ступінь. Така виплата має нараховуватися як за основною посадою, так і на ставку, що виплачується за педагогічну роботу (за умови, що їх профіль діяльності збігається з наявним вченим званням).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі