Теми статей
Обрати теми

Викладач коледжу — кандидат філософських наук: чи є право на доплату

Меренкова Світлана, заступник начальника відділу — державний інспектор праці відділу контролю за дотриманням трудового законодавства Територіальної державної інспекції з питань праці в Харківській області
Викладач коледжу викладає латинську та англійську мови. У грудні 2014 року йому присудили науковий ступінь кандидата філософських наук за фахом «Естетика». Чи належить такому викладачу доплата за наявність наукового ступеня та якщо так, то з якого періоду?

Для відповіді на запитання звернемося до наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Згідно з п.п. «г» п.п. 3 п. 4 цього наказу доплату за науковий ступінь кандидата наук установлюють працівникам у граничному розмірі 15 % посадового окладу (ставки зарплати).

Важливо! Працівник може розраховувати на таку доплату, якщо профіль його діяльності за посадою збігається з наявним науковим ступенем (абз. 4 п.п. «г» п.п. 3 п. 4 наказу № 557).

Відповідність наукового ступеня профілю діяльності працівника на посаді установлює керівник навчального закладу. Крім того, він визначає конкретний розмір доплати.

Відповідно до Переліку наукових спеціальностей, затвердженого наказом МОНмолодьспорту від 14.09.2011 р. № 1057, галузь науки, за якою присуджують науковий ступінь за фахом «Естетика», — це «філософські науки».

Естетика позиціонується як наука про природу та закономірності естетичного освоєння світу. Інакше кажучи, така спеціальність не орієнтована на теорію та методику навчання, зокрема, іноземним мовам. Тому, на нашу думку, профіль діяльності працівника (викладач іноземної мови) не збігається з науковим ступенем (кандидат філософських наук за фахом «Естетика»).

Однак ухвалення остаточного рішення щодо відповідності наукового ступеня профілю діяльності працівника на посаді залишається виключно за керівником навчального закладу.

Зауважимо, що у разі прийняття такого рішення доплату встановлюють із дня прийняття вченою радою рішення про видачу диплома кандидата наук (п.п. «д» п. 5 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі