Теми статей
Обрати теми

Премія сільському голові

Тетяна ГУЛЬ, експерт з питань оплати праці
Яким чином нараховують премію сільському голові? Чи потрібно в розпорядженні про преміювання працівників сільської ради, яке видається сільським головою щомісяця, вказувати розмір премії такому голові? (Одеська обл.)

Премія — одна із складових заробітної плати, яка належить до стимулюючої виплати. Усі питання щодо преміювання працівників установи вирішують самостійно та прописують у внутрішніх документах (колективному договорі, Положенні про преміювання або Положенні про оплату праці).

У Положенні про преміювання визначають коло працівників, на яких поширюється дія системи преміювання, показники, умови, розмір, строки, а також порядок нарахування премій за кожною категорією працівників. Рекомендують також застерегти випадки, коли працівники можуть бути позбавлені премії. Розмір премії конкретному працівнику визначають згідно з Положенням про преміювання залежно від особистого внеску працівника в кінцеві результати роботи.

У який спосіб нараховуватиметься премія, також застерігається в Положенні про преміювання. Так, розмір премії може бути встановлений у відсотковому відношенні до посадового окладу або до посадового окладу з урахуванням доплати за ранг, надбавки за вислугу років тощо. Премія може виплачуватися і в середньомісячному або фіксованому розмірі тощо.

Премії працівникам можуть виплачуватися за будь-який проміжок часу, наприклад за підсумками роботи за місяць, квартал тощо. На це звертало увагу Мінпраці в листі від 01.10.2007 р. № 700/13/84-07. Тому цей нюанс також слід закріпити в Положенні про преміювання.

Це загальні положення про преміювання працівників, які підходять для підприємств, установ, організацій усіх форм господарювання. Але бюджетні установи повинні також враховувати і «спеціалізовані» нормативні документи.

Так, умови оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів, зокрема посадових осіб місцевого самоврядування, визначені постановою КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268). У ній визначено, що голова сільської ради має право в межах затвердженого фонду оплати праці встановлювати працівникам апарату ради надбавки, доплати, преміювати їх і надавати матеріальну допомогу. При цьому преміювання працівників здійснюється в межах фонду преміювання, створеного в розмірі не менше 10 % посадових окладів та економії фонду оплати праці.

А ось преміювання голови сільської ради здійснюється в порядку та розмірі, встановлених постановою № 268, у межах затверджених витрат на оплату праці. Причому рішення про виплату премії приймає сільська рада на загальних зборах (абз. 2 п. 6 постанови № 268). На цих же зборах приймають рішення не лише про виплату премії голові сільради, а й про розмір такої премії.

Важливо! Голова сільської ради не може преміювати сам себе.

Нормами законодавства не встановлена періодичність прийняття рішення сільської ради про розміри преміювання голови (щомісяця чи під час затвердження бюджету на рік). Такі строки доцільно визначати в такому локальному нормативно-правовому документі органу місцевого самоврядування, як регламент районної (сільської) ради (див. лист Мінсоцполітики від 30.01.2015 р. № 85/13/84-15).

Майте на увазі: без відповідного рішення зборів сільської ради премію голові виплачувати не можна. Якщо під час перевірки виявлять, що сільський голова без рішення зборів сільської ради встановив собі премію, то це кваліфікуватиметься як незаконна виплата премії без наявних на те підстав. За таке порушення передбачена відповідальність: матеріальна, адміністративна, кримінальна.

Такий самий порядок нарахування/виплати сільському голові встановлений і для матеріальної допомоги на оздоровлення, для вирішення соціально-побутових питань, при встановленні різних доплат і надбавок (абз. 2 п. 6 постанови № 268). Тобто на загальних зборах сільської ради не лише розглядаються питання про преміювання сільського голови, а й приймаються рішення щодо виплати матеріальної допомоги на оздоровлення до відпустки, для вирішення соціально-побутових питань, про встановлення надбавок і доплат сільському голові.

Тепер про документальне оформлення виплати премії. Окремого нормативно-правового документа із цього приводу немає. Але кожного разу при виплаті премії працівникам сільської ради таку виплату оформляють розпорядженням (наказом) керівника. У ньому обов’язково вказують, за який період і за що преміюють працівників, прописують П. І. Б. конкретних працівників із зазначенням розміру премії. І не забудьте, що незалежно від того, як прописаний порядок визначення розміру премії (як правило, його вказують у відсотках від окладу або інших постійних складових зарплати), у наказі фіксують абсолютний розмір премії. На це звертало увагу Мінпраці в листі від 30.06.2010 р. № 612/13/84-10.

Документальне оформлення виплати премії керівнику, тобто сільському голові, таке саме — крім рішення загальних зборів сільради про виплату премії голові, потрібне і відповідне розпорядження голови. Обґрунтування просте: на виплату премії з фонду преміювання та за рахунок економії фонду оплати праці бухгалтерії потрібний наказ свого керівника, у тому числі й на преміювання самого керівника. А рішення сільради про виплату премії сільському голові є підставою для видання відповідного розпорядження сільського голови про виплату премії собі.

Так що ж у результаті? Потрібне одне розпорядження сільського голови про преміювання чи два? Особливих вказівок або заборон із цього приводу немає. Можна видати одне загальне розпорядження про преміювання працівників, у тому числі й про преміювання голови. Водночас ніхто не забороняє видати два окремі розпорядження: одне — про преміювання працівників сільської ради, друге — про преміювання сільського голови. Головне — у розпорядженні про преміювання вкажіть дату і номер рішення сільської ради, прийнятого на загальних зборах, на підставі якого виплачується премія сільському голові.

Теги премія
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі