Теми статей
Обрати теми

Деякі питання оплати праці працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних у містах рад

Кабінет Міністрів України
Постанова від 16.09.2015 р. № 732

З метою стимулювання працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних у містах рад Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Установити щомісячну надбавку за особливий характер роботи в розмірі 50 відсотків посадового окладу (далі — надбавка) працівникам структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних у містах рад, які виконують функції з надання різних видів соціальної допомоги.

Перелік працівників, яким установлюється надбавка, визначає керівник структурного підрозділу з питань соціального захисту населення.

2. Міністерству фінансів урахувати видатки у сумі 56 млн гривень під час внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» для збільшення видатків на оплату праці працівникам структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних державних адміністрацій для виплати надбавки.

Головам місцевих державних адміністрацій забезпечити спрямування відповідних видатків структурним підрозділам з питань соціального захисту населення на виплату надбавки.

Рекомендувати органам місцевого самоврядування передбачити необхідні кошти структурним підрозділам з питань соціального захисту населення для виплати надбавки.

3. Ця постанова набирає чинності одночасно з набранням чинності Законом України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (щодо підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати).

Прем’єр-міністр України А. Яценюк

Коментар редакції

Працівники структурних підрозділів з питань соцзахисту населення отримають 50-відсоткову надбавку

Хвиля підвищень для бюджетного сектору не вщухає. Цього разу зрадіють працівники структурних підрозділів з питань соцзахисту населення, адже постановою, що коментується, для них запроваджена окрема надбавка. На чому сфокусуватися при встановленні та здійсненні такої виплати? Розставимо акценти.

Коло претендентів

Про них ідеться в абз. 1 п. 1 постанови, що коментується. Так, право на надбавку мають працівники структурних підрозділів з питань соцзахисту населення місцевих державних адміністрацій, а також виконавчих органів міських і районних у містах рад.

Важливо! Такі працівники повинні виконувати функції з надання різних видів соцдопомоги.

Звідки «ростуть ноги» у такої умови? Річ у тім, що останнім часом робоче навантаження зазначених працівників зросло у зв’язку зі збільшенням кількості громадян, які бажають оформити житлову субсидію. Щоб компенсувати витрати праці, пов’язані зі збільшеним обсягом робіт, запроваджена надбавка, передбачена постановою, що коментується. Саме такий висновок напрошується після прочитання пояснювальної записки до законопроекту від 09.09.2015 р. № 3060 (на базі його було прийнято Закон України від 17.09.2015 р. № 704-VIII, який дав «старт» підвищенню соцгарантій).

Однак ще раз зверніть увагу на абз. 1 п. 1 постанови, що коментується. У ньому не зазначено, які саме види соцдопомоги повинен оформляти працівник структурного підрозділу з питань соцзахисту населення, щоб отримати право на надбавку згідно з постановою, що коментується. Тому вважаємо, що цю надбавку слід виплачувати працівникам органів соцзахисту населення, які:

— виконують функції з надання житлової субсидії та пільг зі сплати житлово-комунальних послуг;

— задіяні у призначенні соцдопомоги різним категоріям громадян (сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, дітям-інвалідам тощо);

— залучаються до роботи із забезпечення соцзахисту внутрішньо переміщених осіб.

Не можна однозначно сказати, що цей перелік є вичерпним. Адже конкретний перелік працівників, яким установлюється набавка згідно з постановою, що коментується, повинен затвердити керівник структурного підрозділу з питань соцзахисту населення. Тож останнє слово за ним.

Розмір нововведеної надбавки

Спочатку зауважимо: розміри посадових окладів працівників органів соцзахисту населення, зазначених в абз. 1 п. 1 постанови, що коментується, регулюються постановою КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268. При цьому багато посадових окладів, наведених у додатках до зазначеної постанови, встановлюють на рівні мінімальної зарплати, визначеної на законодавчому рівні (з 1 вересня поточного року — 1378 грн.). Отже, у цілому збільшення посадових окладів після останнього підвищення є незначним.

Тому надбавка, запроваджена постановою, що коментується, є дуже своєчасною.

Увага! Розмір надбавки за особливий характер праці, передбаченої постановою, що коментується, чітко визначений. Він становить 50 % посадового окладу.

Якщо, наприклад, посадовий оклад працівника структурного підрозділу з питань соцзахисту населення встановлений на рівні мінімальної зарплати, то розмір надбавки за повністю відпрацьований місяць становитиме 689 грн. (1378 грн. х 50 %).

З якої дати нараховувати нову надбавку

У постанові, що коментується, зазначено, що вона набуває чинності одночасно із Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» від 17.09.2015 р. № 704-VIII. Виходить, що норми цієї постанови застосовуються з 20.09.2015 р. Таким чином, нова надбавка може бути нарахована вже за підсумками вересня 2015 року пропорційно фактично відпрацьованому часу, що припав на дні дії постанови, яка коментується.

Розглянута надбавка за особливий характер праці запроваджується на постійній основі, оскільки будь-що інше не передбачено постановою, яка коментується.

Людмила БЄЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі