Теми статей
Обрати теми

Надання дитячо-юнацьким комплексом платних послуг дорослим: чи це можливо

Станкус Тетяна, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Дитячо-юнацький комплекс «Юність» — позашкільний навчальний заклад комунальної форми власності, юридична особа, яка фінансується з місцевого бюджету та належить до категорії неприбуткових. До складу комплексу входять шість дитячо-юнацьких клубів, у яких працюють гуртки за різними направленнями. У Статуті нашого комплексу одним із напрямів діяльності зазначено «надання платних послуг населенню міста на базі клубів в рамках діючого законодавства». Чи може комплекс надавати платні послуги дорослим, зокрема, з проведення занять із шейпінгу, спортивної аеробіки тощо? Чи необхідна для цього ліцензія?

Згідно зі ст. 5 Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-III (далі — Закон № 1841) структуру позашкільної освіти, зокрема, становлять позашкільні навчальні заклади.

Види позашкільних навчальних закладів визначені Переліком типів позашкільних навчальних закладів, затвердженим постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 433. Цією ж постановою затверджено і Положення про позашкільний навчальний заклад (далі — Положення).

Так, до позашкільних навчальних закладів належать:

— дитячо-юнацькі спортивні школи: комплексні дитячо-юнацькі спортивні школи, дитячо-юнацькі спортивні школи з видів спорту, дитячо-юнацькі спортивні школи для інвалідів, спеціалізовані дитячо-юнацькі школи олімпійського резерву, спеціалізовані дитячо-юнацькі спортивні школи для інвалідів паралімпійського та дефлімпійського резерву;

— клуби: військово-патріотичного виховання, дитячо-юнацькі (моряків, річковиків, авіаторів, космонавтів, парашутистів, десантників, прикордонників, радистів, пожежників, автолюбителів, краєзнавців, туристів, етнографів, фольклористів, фізичної підготовки та інших напрямів);

— мала академія мистецтв (народних ремесел);

— мала академія наук учнівської молоді;

— оздоровчі заклади для дітей та молоді: дитячо-юнацькі табори (містечка, комплекси): оздоровчі, заміські, профільні, праці та відпочинку, санаторного типу, з денним перебуванням; туристські бази;

— початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади (школи естетичного виховання: музичні, художні, хореографічні, театральні, хорові, мистецтв та інші);

— центр, палац, будинок, клуб художньої творчості дітей, юнацтва та молоді, художньо-естетичної творчості учнівської молоді, дитячої та юнацької творчості, естетичного виховання;

— центр, будинок, клуб еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, станція юних натуралістів;

— центр, будинок, клуб науково-технічної творчості учнівської молоді, станція юних техніків;

— центр, будинок, клуб, бюро туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді, туристсько-краєзнавчої творчості учнівської молоді, станція юних туристів;

— центри: військово-патріотичного та інших напрямів позашкільної освіти;

— дитяча бібліотека, дитяча флотилія моряків і річковиків, дитячий парк, дитячий стадіон, дитячо-юнацька картинна галерея, дитячо-юнацька студія (хорова, театральна, музична, фольклорна тощо), кімната школяра, курси, студії, школи мистецтв, освітньо-культурні центри національних меншин.

Згідно зі ст. 28 Закону № 1841 державні, комунальні і приватні позашкільні навчальні заклади можуть надавати платні послуги відповідно до переліку, затвердженого Кабміном, та у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної фінансової політики, та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері економічного і соціального розвитку.

На сьогодні таким є Перелік платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затверджений постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796 (далі — Перелік № 796). Заклади позашкільної освіти можуть надавати лише ті види платних послуг, які наведені у цьому Переліку.

Якщо ж заклади позашкільної освіти надаватимуть платні послуги, яких немає у Переліку № 796, то всю суму, яку вони за них отримають, доведеться перерахувати до бюджету. Роз’яснення із цього приводу було надано Держказначейською службою у листі від 14.10.2011 р. № 16-04/918-2970 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 42). Так, у цьому листі Держказначейська служба зазначила, що у випадку надходження на рахунок бюджетної установи коштів від надання платних послуг, не передбачених переліком дозволених платних послуг, такі кошти повинні бути перераховані в дохід того бюджету, за рахунок якого здійснюється утримання установи, за кодом класифікації доходів бюджету 24060300 «Інші надходження».

У вашому ж випадку бачимо таке.

Відповідно до пп. 2 та 3 п. 4 Переліку № 796 навчальні заклади, інші установи та заклади системи освіти, в тому числі і позашкільні навчальні заклади, зокрема, можуть надавати такі види платних послуг:

— проведення групових та індивідуальних занять з фізичної культури та спорту з використанням відповідної матеріально-технічної бази навчальних закладів, якщо це не передбачено навчальними планами та не належить до діяльності, що фінансується за рахунок коштів загального фонду державного та місцевих бюджетів;

— надання у тимчасове користування спортивного інвентарю та обладнання, речей особистого користування, предметів для відпочинку, якщо це не передбачено навчальними планами та не належить до діяльності, що фінансується за рахунок коштів загального фонду державного та місцевих бюджетів.

Тож види послуг, зазначені у запитанні дописувача, дозволені до надання Переліком № 796. При цьому Переліком не передбачено, що такі послуги надаються лише дітям.

Таким чином, вважаємо, що перешкод до надання зазначених у запитанні платних послуг дорослим немає.

Також звернемо увагу на те, що у випадках, передбачених законодавством України, позашкільний навчальний заклад має право надання платних послуг з певних видів діяльності лише після отримання у встановленому порядку відповідних ліцензій.

Перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, наведений у ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 р. № 222-VIII.

При цьому види послуг, зазначені у запитанні, не передбачені цією статтею. Тож отримувати ліцензію на надання таких послуг не потрібно.

До речі, з прикладами розрахунку вартості платних послуг, які надають позашкільні навчальні заклади, ви маєте змогу ознайомитись у консультації «Надання платних послуг закладами позашкільної освіти» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2014, № 40).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі