Теми статей
Обрати теми

Берете участь у забезпеченні проведення АТО? Отримайте +50 %!

Литвин Алла, заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці — начальник відділу оплати праці в бюджетній сфері
Як оплачується час перебування в районі АТО працівників, які безпосередньо беруть участь у забезпеченні цієї операції?

До участі в антитерористичній операції (далі — АТО), крім суб’єктів, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом, можуть бути залучені інші центральні та місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від підпорядкованості та форми власності, їх посадовці, а також громадяни з їх згоди.

Зрозуміло, що роботу в зоні АТО і за напруженістю, і за професійним та емоційним навантаженням не можна порівняти з роботою в інших регіонах. Розуміє це й наш Уряд. Результат — затвердження КМУ постанови «Про особливості оплати праці працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції» від 22.07.2015 р. № 522 (далі — постанова № 522), яка набула чинності з 29.07.2015 р.

Незважаючи на дефіцит бюджетних коштів, цією постановою КМУ збільшив заробітні плати працівникам бюджетних установ та організацій, які беруть участь у забезпеченні проведення АТО безпосередньо в районах її проведення. Починаючи з 29.07.2015 р. зарплата таким працівникам за фактичний час перебування в цих районах підвищується на 50 %.

Єдина умова — наявність документів, що підтверджують таку участь. На них зупинимося детальніше.

Працівники (невійськовослужбовці), які на підставі відповідних рішень, наказів, клопотань Антитерористичного центру при Службі безпеки України прибувають до районів проведення АТО для виконання своїх функцій із забезпечення її проведення, вважаються такими, що перебувають у службовому відрядженні.

Порядок відрядження в межах України прописаний у розд. II Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженій наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59. Направлення працівника установи у відрядження здійснюється керівником цієї установи або його заступником та оформляється наказом (розпорядженням). У ньому вказують: пункт призначення, найменування установи, куди відряджається працівник, строк і цілі відрядження.

За відрядженими працівниками зберігаються протягом усього часу відрядження місце роботи (посада). Їм виплачують добові за час перебування у відрядженні, оплачують вартість проїзду до місця призначення та у зворотному напрямку і витрати на наймання житла в порядку та розмірах, що встановлюються законодавством.

Працю працівника у відрядженні оплачують згідно з трудовим або колективним договором. При цьому майте на увазі, що розмір такої оплати праці не може бути менше середнього заробітку ( ст. 121 КЗпП, зі змінами, унесеними Законом України від 19.04.2011 р. № 3231-VI).

Таким чином, для оплати праці працівника за період відрядження необхідно:

по-перше, визначити денний заробіток у місяці, в якому працівник перебував у відрядженні. Його обчислюєте виходячи з повністю відпрацьованого місяця. При розрахунку денного заробітку враховуйте всі складові зарплати, які працівник отримає згідно з умовами трудового, колективного договору в місяці, в якому він перебуває у відрядженні, тобто оклад, доплати, надбавки, премії, що не мають разового характеру, суми індексації тощо (див. лист Мінсоцполітики від 06.08.2014 р. № 1126/13/84-14). А ось разові премії, матеріальну допомогу на оздоровлення та матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань, нараховані в місяці перебування у відрядженні, при розрахунку денного заробітку враховувати не потрібно;

по-друге, розрахувати середньоденну заробітну плату працівника згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100;

по-третє, порівняти отримані величини. Якщо денний заробіток перевищує середньоденну заробітну плату, то дні роботи у відрядженні оплачують виходячи з денного заробітку (тобто як звичайні робочі дні). У зворотній ситуації — за середньоденним заробітком.

Що стосується суми підвищення заробітної плати, виплата якої передбачена постановою № 522, то вона:

1) гарантована державою та входить до складу додаткової заробітної плати;

2) нараховується після повернення працівника з району АТО та надання документів, що підтверджують його фактичний час перебування у цьому районі. На нашу думку, такими документами можуть бути транспортні квитки або транспортні рахунки (багажні квитанції), рахунки на оплату житла, довідки, підписані уповноваженою особою сторони, що приймає. Крім того, ураховуючи, що в це відрядження працівники направляються з урахуванням рішень (наказів, клопотань) Антитерористичного центру при Службі безпеки України, підтвердними документами можуть бути також й інші документи, форма яких затверджується відповідальним уповноваженим органом: списки, довідки, виписки з наказів тощо;

3) уключається при розрахунку середньої заробітної плати відповідно до постанови КМУ «Про затвердження Порядку розрахунку середньої заробітної плати» від 08.02.95 р. № 100, а також при обчисленні максимального розміру місячної заробітної плати (грошового забезпечення) керівних працівників органів державної влади та інших державних органів, створених органами державної влади та органами місцевого самоврядування підприємств, установ і організацій, установленого в п. 13 постанови КМУ «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» від 01.03.2014 р. № 65. Зауважимо, що він обмежується 15 розмірами мінімальної заробітної плати.

Суму підвищення заробітної плати визначають шляхом множення денного заробітку в місяці, в якому працівник перебував у відрядженні, на кількість фактично відпрацьованих робочих днів у районі АТО в такому місяці і на підвищуючий коефіцієнт 0,5.

Теги АТО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі