Теми статей
Обрати теми

Якщо працівник помер у відпустці

Купливанчук Анжела, заступник директора Департаменту — начальник відділу методології оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Фінансово-економічного департаменту
Відповідно до наказу про відпустку медичному працівникові було надано щорічну відпустку тривалістю 30 календарних днів з 8 серпня 2015 року. До виходу працівника у відпустку було видано наказ про виплату йому матеріальної допомоги на оздоровлення. Проте до відпустки ані відпускні, ані матеріальна допомога йому не були виплачені. 13 серпня дружина працівника повідомила, що він раптово помер 8 серпня 2015 року (тобто у перший день відпустки). Чи потрібно при проведенні остаточного розрахунку з працівником, що помер, нараховувати йому матеріальну допомогу й перераховувати суму відпускних?

Почнемо з того, що суму заробітної плати за весь час відпустки необхідно виплатити працівнику не пізніше ніж за 3 дні до її початку. Це прямо прописано у ст. 21 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). Причому в цьому випадку маються на увазі календарні дні (див. лист Мінпраці від 26.06.2009 р. № 155/13/116-09).

Порушення строків виплати відпускних є підставою для застосування до роботодавця фінансової відповідальності у вигляді штрафу у розмірі 1 мінзарплати, а до його посадових осіб — адмінштрафу у розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (див. ст. 265 КЗпП та ч. 1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X відповідно).

Крім того, несвоєчасна виплата відпускних може слугувати підставою для перенесення щорічної відпустки відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 11 Закону про відпустки. Причому якщо працівник звернеться до роботодавця із заявою про перенесення відпустки з цієї причини, роботодавець не має права йому відмовити.

У той же час на практиці можлива ситуація, коли працівник звертається до роботодавця з проханням надати йому відпустку у скорочені строки, не обумовлені заздалегідь. У такому разі виплата відпускних за 3 дні до початку відпустки є неможливою. У цьому випадку необхідно враховувати вимоги ст. 7 Конвенції Міжнародної організації праці «Про оплачувані відпустки» № 132, ратифікованої Законом України від 29.05.2001 р. № 2481-III. У ній зазначено, що відпускні виплачуються працівникові до відпустки, якщо інше не передбачене в угоді між працівником і роботодавцем (див. роз’яснення Мінсоцполітики, наведені в листі від 05.01.2012 р. № 7/13/133-12).

Отже, у заяві про надання відпустки працівник може зазначити бажаний строк виплати йому відпускних (наприклад, за день до початку відпустки). У цьому випадку така заява, підписана керівником установи, буде підставою для надання відпустки та виплати відпускних у строки, відмінні від передбачених КЗпП та Законом про відпустки.

Щодо ситуації, наведеної в запитанні. Після отримання від родичів працівника, що помер (інших осіб, які здійснили поховання), копії свідоцтва про смерть, в якому зазначена його точна дата смерті, роботодавець видає наказ про виключення з особового складу установи працівника, що помер.

У день видання наказу про звільнення у зв’язку зі смертю:

— відділ кадрів уносить запис про звільнення до трудової книжки працівника;

— бухгалтерія здійснює остаточний розрахунок з таким працівником, тобто обчислює та нараховує усі належні йому суми за період до моменту припинення роботи у зв’язку зі смертю.

Оскільки наказ про надання матеріальної допомоги було видано в поточному місяці в періоді, коли працівник ще перебував у трудових відносинах з установою, то при проведенні остаточного розрахунку необхідно нарахувати йому таку допомогу в сумі, зазначеній у наказі. Перерахунок суми матеріальної допомоги у зв’язку зі смертю працівника чинним законодавством не передбачений.

Також не потрібно коригувати суму відпускних, належних до виплати працівнику за період відпустки. Підстава — ст. 22 Закону про відпустки, де зазначено, що утримання із заробітної плати за невідпрацьовані дні відпустки у разі смерті працівника не провадяться.

Зауважимо, що за загальним правилом суми заробітної плати, компенсації за невикористані дні відпусток та лікарняних за наявності сім’ї у працівника, що помер, не включаються до складу спадщини, а передаються членам його сім’ї.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі