Теми статей
Обрати теми

Чи можливе обслуговування в терцентрі після укладення договору довічного утримання

Станкус Тетяна, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Після укладення пенсіонером договору довічного утримання з фізичною особою його зняли з обліку в терцентрі. Чи можна звернутись у терцентр для надання платних послуг? Якщо так, то який перелік документів необхідний? Який порядок звернення?

Для відповіді на поставлені запитання звернемось до Переліку соціальних послуг, умов та порядку їх надання структурними підрозділами територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затверджених постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1417 (далі — Перелік № 1417), та розберемось, які громадяни мають право на безоплатне обслуговування в територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (далі — терцентр), а які — на платне.

Так, відповідно до п. 6 цього Переліку терцентр забезпечує безоплатне соціальне обслуговування (надання соціальних послуг):

— громадян похилого віку, інвалідів, хворих (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які не здатні до самообслуговування і не мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, або рідні є громадянами похилого віку чи визнані інвалідами в установленому порядку;

— громадян, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, стихійним лихом, катастрофою (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів), якщо середньомісячний сукупний дохід їх сімей нижчий ніж прожитковий мінімум для сім’ї.

При цьому для окремих структурних підрозділів терцентру можуть передбачатись особливі умови здійснення безоплатного соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Безоплатне обслуговування громадян припиняється за письмовим повідомленням громадян у разі:

1) поліпшення стану здоров’я, виходу із складних життєвих обставин, у результаті чого громадянин втрачає потребу в соціальному обслуговуванні (наданні соціальних послуг);

2) виявлення у громадянина, якого безоплатно обслуговує терцентр, працездатних рідних (батьків, дітей, чоловіка, дружини) або осіб, які відповідно до законодавства повинні забезпечити йому догляд і допомогу, або осіб, з якими укладено договір довічного утримання (догляду);

3) направлення громадянина до стаціонарного відділення терцентру, будинку-інтернату для громадян похилого віку, пансіонату, психоневрологічного інтернату, будинку для ветеранів та інших закладів постійного проживання;

4) зміни місця проживання;

5) поліпшення матеріально-побутових умов, у результаті якого громадянин не потребує соціально-економічних послуг (для громадян, які потребували надання цих послуг у відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги);

6) грубого, принизливого ставлення громадянина до обслуговуючого персоналу, соціальних працівників, соціальних робітників та інших працівників терцентру і його структурних підрозділів;

7) порушення громадського порядку (сварки, бійки тощо);

8) систематичного перебування в стані алкогольного, наркотичного сп’яніння;

9) виявлення медичних протипоказань для соціального обслуговування (надання соціальних послуг) терцентром;

10) надання громадянинові соціальних послуг фізичною особою, якій призначено грошову компенсацію у встановленому законодавством порядку.

Як бачимо, наявність договору довічного утримання є однією з причин, через яку припиняється безоплатне обслуговування громадян, що і було правильно зроблено у випадку дописувача.

Терцентри надають не лише безоплатні послуги, але і платні. Платні послуги терцентр може надавати категоріям громадян, які перелічені у п. 7 Переліку № 1417.

Так, терцентр може надавати платні соціальні послуги:

— громадянам похилого віку, інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу;

— громадянам, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, стихійним лихом, катастрофою (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів), якщо середньомісячний сукупний дохід їх сімей вищий ніж прожитковий мінімум для сім’ї.

Як бачимо, платне обслуговування громадян, які мають договір довічного утримання, чинним законодавством також не передбачено.

Тож після укладання договору довічного утримання пенсіонер уже не має права на обслуговування в терцентрі ні безоплатно, ні за плату. Його повинна повністю обслуговувати та особа, з якою укладено такий договір.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі