Теми статей
Обрати теми

Щодо періодичності проведення інвентаризації каси

Чмерук Микола, директор Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку
У Положенні про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженому наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. № 879, визначено випадки, коли проведення інвентаризації є обов’язковим, та строки проведення інвентаризації активів та зобов’язань. Підкажіть, з якою періодичністю у 2015 році бюджетні установи мають проводити інвентаризацію каси? Чи має право установа самостійно встановити періодичність проведення інвентаризації грошових коштів у касі, на реєстраційних та спеціальних реєстраційних рахунках (наприклад, проводити раз на півріччя або раз на квартал)? Чи достатньо для цього строки проведення такої інвентаризації визначити в розпорядчому документі установи?

Відповідно до п. 7 розд. І Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. № 879 (далі — Положення про інвентаризацію), обов’язковим є проведення інвентаризації активів та зобов’язань перед складанням річної фінансової звітності.

У п. 10 розд. І цього Положення передбачено, що інвентаризація активів та зобов’язань перед складанням річної фінансової звітності проводиться до дати балансу в період двох місяців для незавершених капітальних інвестицій, незавершеного виробництва, напівфабрикатів, фінансових інвестицій, грошових коштів, коштів цільового фінансування, зобов’язань у частині невикористаних забезпечень, розрахунків з бюджетом та з відрахувань на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Згідно з п. 6 розд. ІІІ Положення про інвентаризацію, наявність готівки, грошових коштів, цінних паперів, грошових документів (сплачених санаторно-туристичних путівок, поштових марок тощо) і бланків документів суворої звітності встановлюється інвентаризацією та оформляється актом інвентаризації.

Інвентаризація кас на підприємстві проводиться відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення про ведення касових операцій).

Інвентаризація коштів на розрахункових, поточних, валютних, реєстраційних та інших рахунках, на акредитивах проводиться шляхом звірки залишків сум за даними бухгалтерського обліку підприємства з даними виписок банку.

У п.п. 4.10 Положення про ведення касових операцій встановлено, що інвентаризація кас проводиться на кожному підприємстві у строки, що встановлені його керівником.

Таким чином, періодичність проведення інвентаризації кас, грошових коштів у касі, на реєстраційних та спеціальних рахунках установа може визначати самостійно у розпорядчому документі з урахуванням вимог п. 10 розд. І Положення про інвентаризацію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі