Теми статей
Обрати теми

Інструктор-методист ДЮСШ: чи зараховувати період військової служби до стажу для виплати надбавки за вислугу років

Вітковська Ольга, експерт з питань оплати праці
До спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву приймається на роботу інструктор-методист. Підкажіть, чи зараховувати до стажу роботи, що дає право на надбавку за вислугу років, період:
— проходження ним служби в лавах Радянської Армії (з 21.11.77 р. по 27.07.89 р.), якщо до служби він працював у Латвійській республіканській раді «Динамо» на посаді інструктора зі спорту (хокею) (з 01.06.77 р. по 31.07.79 р.);
— роботи на посаді директора Харківського державного вищого училища фізичної культури?

Інструктор-методист дитячо-юнацької спортивної школи є працівником галузі фізичної культури і спорту, який має право на надбавку за вислугу років на умовах, визначених Порядком виплати щомісячної надбавки за вислугу років окремим категоріям працівників спортивних шкіл усіх типів та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, затвердженим наказом Держкомспорту від 29.12.2002 р. № 2850 (далі — Порядок № 2850).

Цим документом визначено періоди роботи на відповідних посадах закладів фізичної культури і спорту та іншій час, які зараховують до стажу роботи для виплати надбавки за вислугу років.

Період військової служби. Зокрема, п. 6 Порядку № 2850 передбачає, що до стажу роботи окремих категорій працівників зараховується час перебування громадян України на військовій службі, якщо цьому передувала робота на посадах, зазначених у п. 1 цього Порядку. На жаль, практики застосування цієї норми немає в відомих офіційних роз’ясненнях ані Міносвіти, ані Мінмолодьспорту. Тому зазначимо наступне.

Аналогічну за змістом норму щодо врахування періодів військової служби містить п. 5 Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженого постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78. У листі від 21.10.2009 р. № 627/13/84-09 Мінсоцполітики зазначило, що цю норму слід трактувати так: до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховують час перебування громадян України на будь-якій військовій службі (незалежно від того, коли працівник проходив таку службу). Отже, незалежно від місця і часу проходження військової служби, зокрема в Радянській Армії, такий період зараховують до стажу.

Але, на відміну від порядку підрахунку стажу для виплати надбавки за вислугу років педагогам, п. 6 Порядку № 2850 містить додаткову умову зарахування періоду військової служби до стажу, а саме: такій службі повинна передувати робота на посадах, зазначених у п. 1 цього Порядку, тобто на посадах: керівників, їх заступників з основного виду діяльності, тренерів-викладачів, тренерів-методистів, інструкторів-методистів, акомпаніаторів спортивних шкіл усіх типів та тренерів-викладачів спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю.

Оскільки працівник займав посаду інструктора (а не інструктора-методиста) Латвійської республіканської ради товариства «Динамо» (не є спортивною школою), то зарахувати період роботи в такій раді (а значить, і період служби в лавах Радянської Армії) до стажу, що дає право на виплату надбавки за вислугу років, немає підстав. Щоб підтвердити такий висновок, редакція газети «Бюджетна бухгалтерія» направила запит до Мінмолодьспорту та Мінсоцполітики.

Період роботи на посаді директора. Відповідно до п. 2 Порядку № 2850 до стажу роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховують час роботи на посадах, зазначених у п. 1 цього Порядку. Вище ми наводили перелік цих посад. Як бачимо, посада директора вищого училища фізичної культури до нього не входить.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі