Теми статей
Обрати теми

Старший викладач на посаді доцента: установлюємо тарифний розряд

Клименко Антоніна, начальник управління соціально-економічного захисту
Старшого викладача ВНЗ ІV рівня акредитації, який не має вченого звання «доцент», перевели на посаду доцента із встановленням 19-го тарифного розряду згідно з додатком 2 до наказу МОН від 26.09.2005 р. № 557, зі змінами (один раз строком до двох років від часу першого обрання чи призначення). Згодом цього працівника прийняли за внутрішнім сумісництвом ще на 0,25 ставки доцента. Який тарифний розряд по заробітній платі йому необхідно встановити за внутрішнім сумісництвом — 19-й чи 17-й?

Пунктом 9 ст. 55 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII передбачено, що посади науково-педагогічних працівників можуть займати особи, які мають науковий ступінь або вчене звання, а також особи, які мають ступінь магістра. Згідно з п. 10 ст. 55 цього Закону статутом вищого навчального закладу можуть встановлюватися відповідно до законодавства додаткові вимоги до осіб, які можуть займати посади науково-педагогічних працівників.

Можливість роботи на посаді доцента без наявності у науково-педагогічного працівника відповідного вченого звання передбачена п. 6.2 Інструкції про оплату праці та розміри ставок заробітної плати професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 02.04.93 р. № 90 (далі — Інструкція № 90), а також наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Згідно з п. 7 цього наказу Інструкція № 90 застосовується в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним цим наказом.

Приміткою до додатка 2 до наказу № 557 передбачено: науково-педагогічним працівникам, які обрані чи призначені на посаду доцента, але не мають відповідного вченого звання, один раз строком до двох років від часу першого обрання чи призначення встановлюється 19-й тарифний розряд.

Відповідно до останнього абзацу п. 6.2 Інструкції № 90, якщо після закінчення двох років перебування на посаді професора чи доцента вчене звання не присвоєне, цим особам установлюється оклад асистента (викладача) з урахуванням наявності наукового ступеня, а при переході на ці посади з посад доцента, старшого викладача — оклад доцента, старшого викладача.

З огляду на викладене, науково-педагогічний працівник, який не має вченого звання доцента, може претендувати на заміщення посади доцента з установленням йому посадового окладу на рівні 19-го тарифного розряду на термін не більше двох років. Якщо за ці два роки працівник не здобуде вченого звання доцента, йому необхідно встановити тарифний розряд відповідно до посади, з якої він перейшов на посаду доцента, у вашому випадку — старшого викладача.

Якщо впродовж цих двох років між науково-педагогічним працівником та ректором укладено додатковий трудовий договір на роботу за сумісництвом у тому самому вищому навчальному закладі на посаді доцента з обсягом роботи на 0,25 штатної посади, такому науково-педагогічному працівнику також установлюється посадовий оклад на рівні 19-го тарифного розряду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі