Теми статей
Обрати теми

Надбавка за складність та напруженість у роботі соцробітникам відділень соцдопомоги вдома терцентру

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці у бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Соціальним робітникам відділення соціальної допомоги вдома територіального центру встановлені підвищення посадових окладів на 15 % у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці та на 20 % за обслуговування осіб із значно зниженою рухомою активністю. При цьому виникає запитання: чи можливо цим працівникам встановити надбавку за складність та напруженість у роботі? Якщо так, то в якому розмірі? Чи є якісь обмеження у такому випадку?

Так, соціальним робітникам відділення соціальної допомоги вдома можна встановити надбавку за складність та напруженість у роботі. Пояснимо свій висновок.

Умови та розміри оплати праці працівників територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) визначаються відповідно до постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі постанова № 1298) та розроблених на її виконання Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі Умови № 308/519).

Враховуючи особливий характер та особливі умови праці — робота з певним контингентом підопічних: пенсіонерами, особами із значно зниженою рухомою активністю, з порушенням психіки тощо, для певних категорій працівників територіальних центрів Умовами № 308/519 передбачено підвищення посадових окладів (тарифних ставок) у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці. Так, згідно з п. 8 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519 посадові оклади (тарифні ставки) працівників установ соціального захисту підвищуються на 20 % за обслуговування осіб із значною зниженою рухомою активністю.

Що стосується інших підвищень посадових окладів соціальним робітникам територіального центру, то додатком 3 до Умов № 308/519 затверджено Перелік закладів (підрозділів) та посад, робота в (на) яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці.

Згідно з п. 2.6 цього Переліку посадові оклади працівників територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) підвищуються на 15 % у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці. До цих працівників належать, зокрема, фахівці із соціальної роботи (соціальної допомоги вдома), соціальні працівники, соціальні робітники.

Отже, соціальні робітники терцентрів, які обслуговують осіб із значно зниженою рухомою активністю або ліжкових хворих, мають право на підвищення посадових окладів на 20 та 15 %.

Відповідно до п. 4.4 Умов № 308/519 працівникам соціальної сфери можуть установлюватися надбавки у розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки): за високі досягнення у праці; за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання); за складність і напруженість у роботі. Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу.

Зазначимо, що конкретний розмір надбавки за складність і напруженість у роботі працівникам установи встановлюється керівником за погодженням з профкомом у межах фонду заробітної плати.

Щодо конкретних умов, розмірів і порядку встановлення (зменшення розміру, скасування) цієї надбавки, то вони повинні бути обумовлені в колективному договорі установи або в окремому Положенні як додатку до колективного договору.

Також у п. 4.6 Умов № 308/519 відзначено, що надбавка за складність і напруженість у роботі нараховуються на посадовий оклад (тарифну ставку) з урахуванням підвищень. Це означає, що спочатку потрібно врахувати усі підвищення посадового окладу, які передбачені соціальному робітнику терцентру відповідно до п.п. 2.4.5 Умов 308/519 (шкідливість + обслуговування «особливих» підопічних), а вже потім нараховувати зазначену надбавку.

Абсолютний розмір кожного підвищення установлюється окремо одне від одного до схемного посадового окладу (тарифної ставки) (графа 5 тарифікаційного списку, затвердженого додатком 1 до Умов № 308/519).

У штатному розписі працівнику встановлюється посадовий оклад з урахуванням належних підвищень (графа 12 тарифікаційного списку), і саме цей розмір посадового окладу застосовується при нарахуванні надбавок, доплат та інших виплат.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі