Теми статей
Обрати теми

Відряджений харчується за рахунок приймаючої сторони: що з добовими

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
Працівник направлений у відрядження для участі у конференції. Програма конференції передбачає обід, вечерю та дві кава-паузи. Як правильно розрахувати добові такому працівнику у цьому випадку?

Перш за все зазначимо, що добові витрати є окремим видом витрат, що не потребують спеціального документального підтвердження. Добові витрати передбачають витрати на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи, понесені у зв’язку з відрядженням. Про це визначено у п. 15 розд. І Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59).

При розрахунку сум добових під час відрядження насамперед слід керуватися постановою КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98 (далі — постанова № 98).

Граничний розмір добових для відряджень у межах України, згідно з додатком 1 до цієї постанови становить 30 грн. на день.

Пунктом 2 постанови № 98 визначено, що в разі коли працівники, відряджені в межах України для участі у переговорах, конференціях, симпозіумах з питань, що стосуються основної діяльності підприємства, установи та організації, які відряджають працівників, за умовами запрошення безоплатно забезпечуються харчуванням організаторами таких заходів, добові витрати відшкодовуються у розмірах, що визначаються у відсотках сум добових витрат для відповідної держави згідно з додатком 1 до цієї постанови, зокрема 80 % при одноразовому, 55 % — дворазовому, 35 % — триразовому харчуванні.

У вашому випадку слід розібратися, чи є кава-пауза харчуванням.

На нашу думку, все ж таки є, адже, як усі знають, навіть чай у поїзді вважається харчуванням та оплачується за рахунок добових. Крім того, кава-паузи, як правило, передбачають, окрім самої кави, ще і легкий перекус.

Тож виходить, що у цьому випадку організатори конференції забезпечують учасників 4-разовим харчуванням.

Вважаємо, що у цьому випадку добові слід виплатити у розмірі 10,50 грн. (30 грн. х 35 %). І хоча зниження розміру добових при 4-разовому харчуванні постановою № 98 не передбачено, встановити процент такого зниження самостійно установа не має права. Тож у цьому випадку доцільно скористатися максимальним зниженням добових витрат, передбачених законодавством.

Також нагадаємо, як діяти у випадках, коли вартість харчування відома і, наприклад, включена до вартості проживання.

Так, якщо в рахунку за проживання зазначено конкретну вартість харчування, то установа не повинна оплачувати витрати працівника на харчування. Це випливає з абз. 4 п. 5 розд. II Інструкції № 59, згідно з яким витрати на харчування в цьому випадку оплачуються за рахунок добових.

Наприклад, вартість проживання в готелі за добу становить 230 грн. (з ПДВ). При цьому згідно з рахунком, наданим готелем, до вартості проживання включено вартість сніданку, який коштує 25 грн. У такому разі сума витрат на проживання, що підлягає відшкодуванню працівнику, дорівнює 205 грн. (230 - 25).

Звернемо увагу, що такому працівникові добові витрати виплачуються з розрахунку 30 грн. за добу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі