Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Порядку та умов надання платних послуг закладами фізичної культури і спорту, що утримуються за рахунок бюджетних коштів

Міністерство молоді та спорту України, Міністерство фінансів України, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Наказ від 29.06.2016 р. № 2570/560/1046
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 12.07.2016 р. за № 945/29075

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2009 року № 356 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами фізичної культури і спорту, що утримуються за рахунок бюджетних коштів» (зі змінами) та з метою приведення нормативно-правових актів у сфері фізичної культури і спорту у відповідність із чинним законодавством наказуємо:

1. Внести зміни до Порядку та умов надання платних послуг закладами фізичної культури і спорту, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, затвердженого наказом Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України від 28 серпня 2009 року № 3042/1030/936, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 6 листопада 2009 року за № 1042/17058, виклавши пункти 4.1 — 4.3 розділу IV у такій редакції:

«4.1. Планування надходжень, одержаних від надання платних послуг, та видатків бюджету, що включаються до проекту кошторису закладу, здійснюється на підставі розрахунків за кожним видом послуг.

4.2. Кошти, отримані за надання платних послуг, спрямовуються на відшкодування витрат, пов’язаних з їх організацією та наданням, відповідно до законодавства.

4.3. Кошти, отримані за надання платних послуг, зараховуються на відповідні рахунки, відкриті в органах Державної казначейської служби, та використовуються згідно із затвердженим кошторисом закладу з урахуванням вимог чинного законодавства».

2. Фінансово-економічному управлінню Міністерства молоді та спорту України (Музика Ю. Л.) забезпечити у встановленому порядку державну реєстрацію цього наказу в Міністерстві юстиції України.

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступників Міністра молоді та спорту, Міністра фінансів та Міністра економічного розвитку і торгівлі згідно з розподілом функціональних обов’язків.

Міністр молоді та спорту України І. Жданов

Міністр фінансів України О. Данилюк

Перший віце-прем’єр-міністр — Міністр економічного розвитку і торгівлі України С. Кубів

ПОГОДЖЕНО:

Голова Державної регуляторної служби України К. Ляпіна

Коментар редакції

Унесено зміни до Порядку надання платних послуг «фізкультурниками»

Установи майже всіх бюджетних галузей надають платні послуги, але далеко не всі бюджетні галузі мають порядки їх надання. Заклади фізичної культури і спорту — щасливчики у цьому сенсі, адже вони під час надання платних послуг можуть не гадати, а керуватися Порядком та умовами надання платних послуг закладами фізичної культури і спорту, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, затвердженими спільним наказом Мінсім’ямолодьспорту, Мінфіну та Мінекономіки від 28.08.2009 р. № 3042/1030/936 (далі — Порядок № 3042).

Саме до цього Порядку Мінсім’ямолодьспорту, Мінфін та Мінекономіки внесли зміни, які ми з вами зараз розглядаємо.

По суті, згаданий Порядок приведено у відповідність до норм чинного законодавства. Так, наприклад, постанова КМУ «Про затвердження переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання» від 17.05.2002 р. № 659, на яку містив посилання п. 4.1 Порядку № 3042, уже давно втратила чинність.

На сьогодні питання щодо віднесення власних надходжень бюджетних установ до відповідних груп та напрямів використання таких надходжень регулюється п. 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI.

Крім того, у Порядку № 3042 уточнено, що планування надходжень, одержаних від надання платних послуг, та видатків бюджету, які включаються до проекту кошторису закладу, здійснюється на підставі розрахунків за кожним видом послуг.

Застарілість норм цього Порядку була також і в посиланні на Порядок відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державного казначейства України, затверджений наказом Держказначейства від 02.12.2002 р. № 221, який втратив чинність ще у 2012 році.

Тепер у Порядку № 3042 зазначено, що кошти, отримані за надання платних послуг, зараховуються на відповідні рахунки, відкриті в органах Державної казначейської служби України, та використовуються згідно із затвердженим кошторисом закладу з урахуванням вимог чинного законодавства. Тобто конкретизацію щодо нормативного документа, на підставі якого відкриваються рахунки в органах Держказначейства, прибрали взагалі.

Також нагадаємо: заклади фізкультури і спорту можуть надавати лише ті види платних послуг, які передбачені Переліком платних послуг, які можуть надаватися закладами фізичної культури і спорту, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, затвердженим постановою КМУ від 14.04.2009 р. № 356.

Якщо заклад заради благої цілі наповнення спецфонду надумає надавати платні послуги, які не передбачені цим Переліком, то ця справа виявиться марною, адже усю суму коштів, отриманих від їх надання, доведеться перерахувати до бюджету. На цьому неодноразово наголошували як Держказначейство, так і Мінфін.

Тетяна СТАНКУС,заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі