Теми статей
Обрати теми

Пільгове зубопротезування у стоматологічних поліклініках

Макаренко Ірина, заступник головного лікаря з економічних питань КЗОЗ «Харківська міська стоматологічна поліклініка № 2»
Як проводиться пільгове зубопротезування у стоматологічних поліклініках? Чи існує перелік категорій осіб, які мають право на пільгове зубопротезування

Певні категорії громадян згідно з чинним законодавством мають право на пільгове зубопротезування. Перелік таких категорій останнім часом дещо змінився. Тож давайте розглянемо усе по черзі.

Нагадаємо, що раніше право на пільгове зубопротезування мали багато громадян: від пенсіонерів до ветеранів, інвалідів, чорнобильців. При цьому одні категорії мали право на пільгове зубопротезування одразу при зверненні, інші — чекали у порядку черги.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 р. № 76-VІІІ надання пільг із зубопротезування передбачено для таких категорій громадян:

— учасники війни та особи, на яких поширюється чинність цього Закону (ст. 14 та 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII (далі — Закон № 3551));

— особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (нагороджені орденом Героїв Небесної Сотні, Герої Радянського Союзу, повні кавалери ордена Слави, особи, нагороджені чотирма і більше медалями «За відвагу», а також Герої Соціалістичної Праці, удостоєні цього звання за працю в період Великої Вітчизняної війни 1941 — 1945 років) (ст. 16 Закону № 3551);

— ветерани праці (ст. 7 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.93 р. № 3721-XII (далі — Закон № 3721));

— особи, які мають особливі трудові заслуги (ст. 9 Закону № 3721);

— колишні в’язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання та дружини (чоловіки) померлих жертв нацистських переслідувань (ст. 6164 Закону України «Про жертви нацистських переслідувань» від 23.03.2000 р. № 1584-III).

Відповідно до законодавчих змін пільги на зубопротезування тепер надають залежно від доходів зазначених категорій громадян.

Так, з 1 липня 2015 року набрав чинності Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затверджений постановою КМУ від 04.06.2015 р. № 389 (далі — Порядок № 389).

Цей Порядок визначає механізм реалізації права на отримання пільг з оплати послуг за користування житлом (квартирна плата, плата за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), комунальних послуг (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, вивезення побутових відходів), паливом, скрапленим газом, телефоном, послуг із встановлення квартирних телефонів залежно від середньомісячного сукупного доходу сім’ї осіб, які мають право на пільги згідно із законодавчими актами, а також підтвердження права на інші види пільг, які надаються з урахуванням доходу (безоплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів, виробів медичного призначення, зубопротезування тощо) відповідно до законодавства.

Дія Порядку № 389 поширюється на осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою згідно з чинним законодавством.

Зауважимо, що згідно з п. 9 Порядку № 389 структурні підрозділи з питань соціального захисту населення з урахуванням отриманої інформації, зазначеної у пп. 6 — 8 цього Порядку, визначають протягом десяти днів з дня отримання такої інформації середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу шляхом ділення загальної суми грошових доходів кожного члена сім’ї пільговика за попередні шість місяців на 6 і на кількість членів сім’ї.

У разі коли середньомісячний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (з 01.07.2015 р. — 1710 грн. і на 2016 рік — 1930 грн.), пільговик має право на отримання пільг протягом 12 місяців з місяця визначення відповідного права.

Структурний підрозділ з питань соціального захисту населення подає щомісяця до 25 числа житлово-експлуатаційним організаціям, житлово-будівельним (житловим) кооперативам, об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку, організаціям, що надають житлово-комунальні послуги, операторам (провайдерам) телекомунікацій, газо- та електропостачальникам, постачальникам твердого палива списки пільговиків, які мають право на отримання пільг, надає в установленому порядку пільги готівкою для придбання твердого палива і скрапленого газу, а також видає пільговикам довідки для отримання інших видів пільг, які надаються з урахуванням доходу (безоплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів, виробів медичного призначення, зубопротезування тощо), відповідно до законодавства (п. 10 Порядку № 389).

У разі ж коли середньомісячний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення письмово інформує пільговиків про те, що вони не мають права на отримання пільг.

У разі зменшення доходу сім’ї пільговик має право звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення для визначення права на отримання пільг з місяця звернення.

Тож безоплатно протезувати без наявності довідки від управління праці та соціального захисту населення стоматологічні поліклініки не мають права.

Також наведемо перелік категорій громадян України, які відповідно до чинного законодавства мають право на пільгове зубне протезування та не підпадають під дію Порядку № 389, тобто отримують пільги без довідок з органів соціального захисту населення.

№ з/п

Категорії

Черговість

Підстава

1

Інваліди війни (червоне посвідчення), у тому числі учасники АТО, які отримали таке посвідчення

Позачергово

Закон № 3551 (ст. 13)

2

Учасники бойових дій (синє посвідчення), у тому числі учасники АТО, які отримали таке посвідчення

Першочергово

Закон № 3551 (ст. 12)

3

Пенсіонери за віком

Першочергово

Закон № 3721 (ст. 34)

4

Чорнобильці I та II категорій, їх вдови

Позачергово

Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII (ст. 20)

5

Інваліди I та II категорій (на підставі індивідуальних програм реабілітації, за рахунок коштів фонду соціального захисту інвалідів)

Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII (ст. 37 та 38)

6

Ветерани військової служби та ветерани органів МВС, їх вдови

Першочергово

Закон України «Про статус ветеранів військової служби і ветеранів органів внутрішніх справ та їх соціальний захист» від 24.03.98 р. № 203/98-ВР (ст. 6)

7

Почесні донори України

Позачергово

Закон України «Про донорство крові та її компонентів» від 23.06.95 р. № 239/95-ВР (ст. 13)

Зазначеним у переліку категоріям громадян за медичними показаннями зубні, зубощелепні та лицьові протези виготовляються безкоштовно (за винятком протезування із дорогоцінних металів, кераміки, металокераміки, цільнолитих, металопластмаси, нітрит-титанового покриття, бюгельного протезування, імплантатів).

У той же час зазначимо, що для пенсіонерів за віком, які зазначені в переліку, відповідно до ст. 34 Закону № 3721 в необхідних випадках передбачено забезпечення протезами, слуховими апаратами, зубопротезуванням.

Зазначені види протезної допомоги надаються їм безплатно або на пільгових умовах (за винятком зубних протезів з дорогоцінних металів) в порядку, що встановлюється Кабміном.

При цьому пенсіонери за віком не підпадають під дію Порядку № 389, яким передбачено необхідність отримання довідки для отримання інших видів пільг, які надаються з урахуванням доходу.

Для того щоб отримати послугу безкоштовного зубопротезування, пацієнт може звернутися до лікаря-стоматолога за місцем прописки та проживання, який проводить огляд, лікування та формує списки пільговиків.

Тепер перейдемо до механізму проведення розрахунків за зубопротезування пільгових категорій.

З цього приводу видано багато листів-роз’яснень як органами Держказначейської служби, так і Мінфіном (див. листи Держказначейської служби від 12.03.2013 р. № 17-08/573-6405, від 20.11.2007 р. № 3.4-10/2405-15605, від 26.02.2007 р. № 3.4-06/645-2567, листи Мінфіну від 28.01.2010 р. № 31-19020-12-24/1715, від 01.04.2009 р. № 31-19020-12-5/9216 тощо), але всі вони зводяться до наступного.

Відповідно до постанови КМУ «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров’я та вищих медичних закладах освіти» від 17.09.96 р. № 1138 протезування зубів належить до платних послуг, які надаються в державних та комунальних закладах охорони здоров’я.

Згідно з Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333 (далі — Інструкція № 333), трансферти населенню — це поточні платежі фізичним особам або надання їм матеріальної допомоги у натуральному вигляді, які передбачені для збільшення їх доходу. Трансферти населенню можуть надаватись як у готівковій формі, так і шляхом сплати рахунків.

Оплата зубопротезування та відшкодування витрат, пов’язаних з відпуском лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах громадянам, які мають на це право відповідно до законодавства, здійснюється за рахунок видатків, передбачених на цю мету у кошторисах закладів охорони здоров’я за загальним фондом за КЕКВ 2730 «Інші виплати населенню» (п.п. 9 п.п. 2.5.3 Інструкції № 333).

Кошти за надані стоматологічні послуги (пільгове зубопротезування) зараховуються до спеціального фонду медичного закладу.

Виконані роботи можуть бути оплачені розпорядником бюджетних коштів за рахунок відповідних бюджетних призначень загального фонду на підставі документів, що підтверджують фактичне надання послуг.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі