Теми статей
Обрати теми

Встановлюємо оклад заступнику головного лікаря

Купліванчук Анжела, заступник директора Департаменту — начальник відділу методології оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення
У комунальному закладі охорони здоров’я заступником головного лікаря з питань епідеміологічного режиму працює лікар-епідеміолог вищої категорії. При призначенні зазначеного працівника на посаду заступника головного лікаря у червні 2013 року йому було встановлено терміном на 3 роки підвищення посадового окладу за кваліфікаційну категорію по лікарській спеціальності згідно з п. 3 п.п. 2.4.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.
У червні 2016 року вийшов трирічний строк підвищення посадового окладу вищезгаданому працівнику. Крім того, у цьому ж місяці, після проходження атестації, заступник головного лікаря отримав сертифікат лікаря-спеціаліста за спеціальністю «Організація і управління охороною здоров’я».
Як установити посадовий оклад заступнику головного лікаря в ситуації, що склалася? Чи застосовується при цьому підвищення посадового окладу за наявність кваліфікаційної категорії «лікар-епідеміолог вищої категорії»?

Відповідь на це запитання слід шукати в Умовах оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Відповідно до п.п. 2.2.1 зазначених Умов заступникам керівників закладів охорони здоров’я посадові оклади встановлюються на 5 — 15 % нижче посадового окладу відповідного керівника (визначеного з урахуванням норм п. 1.5 цих Умов без урахування підвищень за кваліфікаційну категорію, шкідливі і важкі умови праці).

У разі призначення лікаря на посаду заступника керівника з числа лікарів йому протягом трьох років з дня призначення на керівну посаду здійснюється підвищення посадового окладу з лікарської кваліфікаційної спеціальності, яку він мав на момент призначення (п. 3 п.п. 2.4.1 Умов № 308/519). Після закінчення цього терміну він повинен в обов’язковому порядку пройти атестацію на отримання кваліфікаційної категорії за фахом «Організація і управління охороною здоров’я». Про це говорить п. 10 розд. III Положення про порядок проведення атестації лікарів, затвердженого наказом МОЗ від 19.12.97 р. № 359.

У нашому випадку заступник головного лікаря з питань епідеміологічного режиму на момент призначення на керівну посаду не мав кваліфікаційної категорії за фахом «Організація і управління охороною здоров’я», але мав вищу категорію як лікар-епідеміолог. Тому протягом 3 років з дня призначення лікаря на посаду заступника керівника його посадовий оклад, визначений за п.п. 2.2.1 Умов № 308/519, підвищувався з лікарської кваліфікаційної спеціальності, яку він мав на момент призначення (у нашому випадку за період червень 2013 року — травень 2016 року — у розмірі 44,9 % тарифної ставки працівника 1-го тарифного розряду).

І ось три роки минуло. Заступник головного лікаря з питань епідеміологічного режиму пройшов атестацію і здобув сертифікат лікаря-спеціаліста за спеціальністю «Організація і управління охороною здоров’я». То як же бути з посадовим окладом у цій ситуації?

Після отримання кваліфікаційної категорії за фахом «Організація і управління охороною здоров’я» посадовий оклад заступника керівника медичного закладу підвищується згідно з п.п. «а» п. 1 п.п. 2.4.1 Умов № 308/519. Тобто за наявності отриманої кваліфікаційної категорії за вищезазначеним фахом посадовий оклад заступника головного лікаря підвищується відповідно до вказаної норми.

Якщо за результатами атестації кваліфікаційна категорія за спеціальністю «Організація і управління охороною здоров’я» не присвоєна, а лише отримано диплом «лікаря-спеціаліста», то підвищення, передбачене п.п. 2.4.1 Умов № 308/519, не встановлюється.

Отже, після спливу трирічного терміну з дня призначення на керівну посаду посадовий оклад заступнику головного лікаря з питань епідеміологічного режиму встановлюється без підвищення за лікарською кваліфікаційною спеціальністю. З цієї ж дати (беручи до уваги, що «організаційна» категорія не присвоєна) посадовий оклад визначається з урахуванням п.п. 2.2.1 Умов № 308/519 (без урахування норм п. 1.5 цих Умов, оскільки порядок встановлення посадових окладів, передбачений цією нормою, не застосовується для керівників, які не мають кваліфікаційної категорії).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі