Теми статей
Обрати теми

Чи може лікар-сумісник чергувати у стаціонарі під час проходження курсів підвищення кваліфікації

Купліванчук Анжела, заступник директора Департаменту — начальник відділу методології оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення
Заступник головного лікаря міської лікарні працює за сумісництвом лікарем-травматологом. Під час його перебування на курсах підвищення кваліфікації плануємо залучити його до чергування у відділенні понад місячну норму робочого часу за сумісництвом (у вільний від курсів час за графіком). Чи має право зазначений працівник на таке чергування?

Спеціальні гарантії і компенсації для працівників, яких направляють підвищувати кваліфікацію, врегульовані нормами ст. 122 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) та постановою КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695.

До таких гарантій належать:

— збереження робочого місця і середньої заробітної плати за час перебування на курсах;

— оплата вартості проїзду до міста навчання і назад;

— виплата добових за кожний день перебування у дорозі у розмірах, встановлених чинним законодавством для службових відряджень;

— відшкодування витрат, пов’язаних з найманням житла.

Як бачимо, однією з гарантій є обов’язок роботодавця виплатити середню зарплату за час навчання, розраховану відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Для медичних працівників середня заробітна плата в разі їх направлення на курси підвищення кваліфікації зберігається за кожним місцем роботи, тобто як за місцем основної роботи, так і на роботі за сумісництвом. Такий «бонус» медпрацівникам передбачений абз. 2 п. 2 постанови КМУ «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 р. № 524 (далі — постанова № 524).

Одразу виникають запитання:

1. Чи має значення (для отримання вищезазначеного «бонуса»), з якого саме місця роботи працівника направили на курси підвищення кваліфікації: основного чи за сумісництвом?

2. Чи може працівник-сумісник працювати під час перебування на таких курсах (наприклад, після навчальних занять, якщо дозволяє графік роботи та розклад занять)?

Відповідь на перше запитання надали фахівці Мінсоцполітики у листі від 12.10.2012 р. № 1055/13/84-12 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2013, № 4, с. 13). Так, середній заробіток зберігається за медичними працівниками за кожним місцем роботи незалежно від того, за «внутрішнім» чи «зовнішнім» сумісництвом вони працюють і з якого місця роботи (основного або за сумісництвом) направляються для підвищення кваліфікації. Тобто збереження середньої зарплати за кожним місцем роботи є державною гарантією.

Стосовно другого запитання зазначимо наступне. З урахуванням норм ст. 122 КЗпП та абз. 2 п. 2 постанови № 524 гарантія щодо збереження заробітної плати в період підвищення кваліфікації розповсюджується як на основне місце роботи, так і на роботу за сумісництвом. Це означає, що медичний працівник звільняється від виконання роботи (за основним місцем роботи і за сумісництвом). При цьому ні в постанові № 524, ні в іншому нормативному документі не передбачено жодних винятків щодо можливості медпрацівника, направленого на курси підвищення кваліфікації, продовжувати працювати за сумісництвом з отриманням зарплати за фактично відпрацьований час.

Підсумуємо: якщо медичний працівник за основним місцем роботи направляється на курси підвищення кваліфікації, а за сумісництвом продовжує працювати (графік роботи та розклад занять дозволяють), то середня заробітна плата зберігається тільки за основним місцем роботи, а на роботі за сумісництвом він отримує заробітну плату за фактично відпрацьований час*. Підставою для такої роботи є його заява щодо продовження роботи за сумісництвом згідно з графіком на час проходження курсів.

* Аналогічний висновок містить лист Мінсоцполітики від 12.10.2012 р. № 1055/13/84-12. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі