Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Індекс інфляції за липень — 99,9 %

За повідомленням Держслужби статистики, індекс споживчих цін (індекс інфляції) у липні 2016 року порівняно з червнем становив 99,9 %.

Допомога з тимчасової непрацездатності працюючому інваліду призначається на загальних підставах

Виконавча дирекція Київського міського відділення ФСС з ТВП роз’яснила питання щодо права на отримання допомоги з тимчасової непрацездатності інвалідами.

Так, фахівці Фонду зазначили, що підприємства, які використовують працю інвалідів, зобов’язані створити для них умови праці з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальних програм реабілітації, вжити додаткових заходів безпеки праці, які відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників.

Якщо інвалід може працювати, то після виходу на роботу він у разі захворювання або травми має право на отримання листка непрацездатності, на підставі якого комісія із соціального страхування повинна вирішити питання щодо призначення допомоги з тимчасової непрацездатності.

Отже, встановлення інвалідності не є підставою для відмови в наданні матеріального забезпечення з тимчасової втрати працездатності. Тож допомога з тимчасової непрацездатності працюючому інваліду призначається на загальних підставах.

При прийнятті сумісника повідомляйте податкову

Управління Держпраці у Хмельницькій області надало відповідь на запитання: чи необхідно повідомляти органи фіскальної служби про прийом працівника на роботу за сумісництвом?

Так, згідно з останніми змінами до ч. 3 ст. 24 КЗпП працівника не може бути допущено до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, і повідомлення центральному органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування ЄСВ про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабміном.

Постановою КМУ від 17.06.2015 р. № 413 затверджено Порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу.

Відповідно до цього Порядку повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку як платника ЄСВ за встановленою формою до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Враховуючи вищевказане, можна зробити висновок про те, що працівник може бути допущений до роботи при дотриманні таких умов: укладення належним чином оформленого трудового договору та повідомлення про цей факт територіального органу Державної фіскальної служби.

Слід мати на увазі, що законодавство про працю не встановлює будь-яких особливостей чи обмежень щодо порядку укладення трудового договору за сумісництвом.

Таким чином, при укладенні трудового договору за сумісництвом слід дотримуватися вищевказаних норм чинного законодавства та повідомляти у встановленому порядку територіальні органи Державної фіскальної служби про прийняття працівника на роботу до початку такої роботи.

Облікову ставку знижено до 15,5 %

Правління НБУ рішенням від 28.07.2016 р. № 172-рш з 29.07.2016 р. знизило облікову ставку з 16,5 до 15,5 % річних.

Підписано Закон про біометричні паспорти

3 серпня 2016 року Президент підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України» від 14.07.2016 р. № 1474-VIII.

Законом передбачено, що паспорт видаватиметься особам, які досягли 14 років. При цьому особам, які не досягли 18 років, — на 4 роки, а особам, які досягли 18 річного віку, — на кожні 10 років.

Також вводиться новий документ — картка трудового мігранта. Вона буде засвідчувати особу іноземця або особи без громадянства, які мають намір займатися підприємницькою діяльністю в Україні, та підтверджуватиме законні підстави для тимчасового проживання в Україні.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі