Теми статей
Обрати теми

Надання субвенції державній установі

Галина МАРКОВИЧ, заступник директора Департаменту місцевих бюджетів — начальник управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Який порядок надання державній установі, наприклад поліції, яка фінансується з державного бюджету, субвенції з місцевого бюджету на виконання програм через сільську раду та районне фінансове управління? Чи можна таку субвенцію витратити на реконструкцію даху адміністративної будівлі державної установи (пол іції)? (Херсонська обл.)

Згідно із ст. 26 та 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР до компетенції сільських, селищних, міських, районних та обласних рад належить затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць та цільових програм.

Статтею 105 Закону України «Про національну поліцію» від 02.07.2015 р. № 580 визначено, що виконавчі комітети сільських, селищних, міських рад надають безоплатно органам і підрозділам поліції службові приміщення, обладнані меблями і засобами зв’язку, транспорт та інші матеріально-технічні засоби.

Також з усіх місцевих бюджетів можуть здійснюватися видатки на фінансування програм, які затверджені відповідною місцевою радою (п. 21 ч. 1 ст. 91 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ)).

Відповідно до ч. 2 ст. 85 БКУ забороняється планувати та здійснювати видатки, не віднесені до місцевих бюджетів цим Кодексом, а також здійснювати впродовж бюджетного періоду видатки на утримання бюджетних установ одночасно з різних бюджетів, крім випадків, коли такі видатки здійснюються за рішенням відповідної місцевої ради за рахунок вільного залишку бюджетних коштів або перевиконання дохідної частини загального фонду місцевого бюджету за умови відсутності заборгованості такого бюджету за захищеними статтями видатків протягом року на будь-яку дату або за рішенням Кабміну.

Отже, у разі затвердження відповідної місцевої програми та дотримання умов, визначених ст. 85 БКУ, у місцевому бюджеті можуть передбачатися кошти державному бюджету (державній установі).

У вашому випадку сільська рада у своєму рішенні передбачає субвенцію державному бюджету за КТКВК 250344 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів» та КЕКВ 2620 «Поточні трансферти органам державного управління інших рівнів» або 3220 «Капітальні трансферти органам державного управління інших рівнів» з урахуванням того, які видатки планується проводити — поточні чи капітальні.

При цьому напрямки використання коштів визначаються програмою, наприклад, капітальний ремонт приміщень територіального органу поліції, який може включати ремонт даху.

Головний розпорядник зазначених коштів визначається з дотриманням вимог ст. 22 БКУ.

Державна установа (у вашому випадку — територіальний орган поліції) планує зазначені кошти у своєму кошторисі за спеціальним фондом за кодом доходів 41032400 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів» та КПКВ і КЕКВ відповідно до їх економічної суті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі