Теми статей
Обрати теми

Питання виконання ліжко-днів у лікарні

Тетяна СТАНКУС, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
Наша установа (міська лікарня) утримується за рахунок медичної субвенції з державного бюджету та коштів міського бюджету. Лікарня має стаціонарні відділення на 180 ліжок, в тому числі 16 ліжок для лікування інвалідів. У нас виникли запитання щодо правильності використання ліжкового фонду: 1. Чи допустима така ситуація, коли протягом звітного періоду (наприклад, 1 місяць) на лікуванні в установі будуть знаходитися з 1 по 10 число — 150–170 осіб, з 11 по 20 — 181–185 осіб, з 21 по 31 — 172–178 осіб (тобто загальна середньомісячна кількість та відсоток виконання проведених ліжко-днів у закладі не будуть перевищувати планові показники)? 2. Чи можна надавати харчування «понаднормовим» хворим у дні перевиконання ліжко-днів? 3. Чи можна приймати «звичайних» хворих на ліжко-місця інвалідів, якщо останніх нема? 4. Чи можливе використання ліжок для ліку-вання інвалідів (16 ліжок) наступним чином: з 1 по 15 число лікується 8 інвалідів, з 16 по 31 — 24 інваліди (тобто якщо в середньому за місяць кількість ліжко-днів по пільговим ліжкам не перевищується)? (Дніпропетровська обл.)

Показник кількості ліжок у лікарнях є основою для розрахунку потреби в коштах по різних статтях (медикаменти, харчування тощо), а також підставою для розрахунку штату персоналу лікарень.

Так, зокрема, згідно із п. 20 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228, під час визначення обсягів видатків бюджету та/або надання кредитів з бюджету розпорядників нижчого рівня головні розпорядники повинні враховувати об’єктивну потребу в коштах кожної установи, виходячи з її основних виробничих показників і контингентів, які встановлюються для установ (кількість класів, учнів у школах, ліжок у лікарнях, дітей у дошкільних закладах тощо), обсягу виконуваної роботи, штатної чисельності, необхідності погашення дебіторської і кредиторської заборгованості та реалізації окремих програм і намічених заходів щодо скорочення витрат у плановому періоді.

Також, наприклад, посади лікарів відділень (палат) стаціонару обласних лікарень відповідно до п. 1 додатку 1 до наказу МОЗ «Про примірні штатні нормативи закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 р. № 33 встановлюються з розрахунку одна посада на відповідну кількість ліжок.

Кількість ліжок у лікарнях не береться «зі стелі». Під час розрахунку необхідної кількості ліжок керуються Методикою щодо забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тис. населення, затвердженою наказом МОЗ від 01.02.2016 р. № 51 (далі — Методика № 51).

При цьому граничний норматив забезпечення стаціонарними ліжками у розрахунку на 10 тис. населення області/міста Києва з урахуванням надання спеціалізованої (вторинної) та високоспеціалізованої (третинної) медичної допомоги встановлений постановою КМУ «Про затвердження нормативу забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тис. населення» від 25.11.2015 р. № 1024.

Відповідно до п. 1 цієї постанови граничний норматив забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тис. населення затверджений на рівні не більш як 60 ліжок.

Відповідно до п. 3 Методики № 51 загальна кількість потреби у стаціонарних лікарняних ліжках для кожної із зазначених адміністративно-територіальних одиниць визначається за такою формулою:

Ксл = Ni х 60 ліжок : 10000 нас.,

де Ксл — кількість стаціонарних лікарняних ліжок;

Ni — чисельність наявного населення області/міста Києва станом на 1 січня року, що передує плановому.

Обласні та Київська міська державні адміністрації:

— здійснюють розрахунок кількості стаціонарних лікарняних ліжок на територіях закріплених за ними районів для забезпечення надання спеціалізованої (вторинної) та високоспеціалізованої (третинної) допомоги;

— коригують кількість ліжкового фонду, зменшуючи його з урахуванням захворюваності населення та регіональних особливостей;

— забезпечують перегляд штатного розпису.

Під час планування витрат на придбання медикаментів і продуктів харчування для складання кошторису лікувально-профілактичного закладу (стаціонару) необхідно правильно визначити:

— кількість ліжок на початок і кінець планованого періоду, ураховуючи їх фактичну наявність на останню звітну дату;

— середньорічну кількість ліжок з урахуванням термінів розгортання нових ліжок*;

* Обчислюється шляхом додавання до перехідного числа ліжок на початок планового періоду середньорічного їх приросту або шляхом зменшення на число ліжок, що скорочуються або тимчасово згорнені у зв’язку з капітальним (поточним) ремонтом за кожним структурним підрозділом.

— кількість днів функціонування одного ліжка на рік.

Далі на підставі середньорічної кількості ліжок і числа днів функціонування одного ліжка на рік (шляхом множення) визначається загальна кількість ліжко-днів у лікарні.

При цьому якщо число ліжок у лікарні протягом планового року не змінюється, то й середньорічне їх число буде таке, що дорівнює числу ліжок на початок і кінець планового року.

Як зазначено у Рекомендаціях щодо складання звіту про виконання плану по штатах і контингентах закладів охорони здоров’я, які надало МОЗ у роз’ясненні від 08.10.2004 р. № 10.03.67/1384, розгорнутим ліжком вважається кожне ліжко, яке фактично обладнане і готове до прийняття хворих, незалежно від того, зайняте воно чи ні.

Ліжка, які тимчасово згорнені, наприклад, у зв’язку з проведенням капітального (поточного) ремонту, дезінфекції тощо, також належать до числа розгорнених ліжок.

Тимчасові (приставні) ліжка до числа розгорнутих ліжок не включаються, але кількість днів, проведених хворими на цих ліжках, включаються до показника «ліжко-дні».

Також при плануванні ліжкового фонду лікарні слід ураховувати ефективність використання діючого ліжкового фонду.

Показник фактичної кількості ліжко-днів визначається за підсумком фактичного числа хворих на початок кожного дня звітного періоду за даними оперативного обліку, що веде заклад.

Тож, напевне, саме за цими принципами було визначено кількість ліжок по стаціонарним відділенням вашої лікарні, яка становила 180 ліжок.

В описаній у запитанні ситуації вважаємо, що якщо в кінцевому результаті за місяць не перевищено заплановану суму фінансування на медикаменти та харчування, то ніяких порушень тут немає, незважаючи на те, що протягом місяця були випадки перевиконання чи, навпаки, недовиконання ліжко-днів.

Але ж тут «палка о двох кінцях»: з одного боку потрібно врахувати потребу по всіх хворих, а з іншого — оптимізувати кількість необхідних ліжок та не допустити завищеного розрахунку суми фінансування, яке може статися при завищеній кількості ліжок.

І, звичайно, ситуація, при якій буде зайнято постійно одну і ту ж кількість ліжок, неможлива. Це ж стосується і ліжок для інвалідів.

Теги лікарня
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі