Теми статей
Обрати теми

Авторський та технічний нагляд: обов’язок чи свідомий вибір?

Тетяна СТАНКУС, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа має намір провести капітальний ремонт приміщень. Чи обов’язково в такому випадку повинен здійснюватися авторський та технічний нагляд? Чи залежить здійснення авторського та технічного нагляду від вартості капітального ремонту? (запитання з форуму для працівників бюджетної сфери: http://budget.factor.ua)

На жаль, не завжди в нашому законодавстві можна знайти прямі відповіді на запитання, які кожен день виникають у робочому процесі. Саме з такими запитаннями ми будемо сьогодні розбиратися.

З початку розглянемо, що саме являють собою авторський та технічний нагляд.

Механізм здійснення авторського нагляду під час нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту будівель і споруд, а також технічного переоснащення діючих підприємств визначений Порядком здійснення авторського нагляду під час будівництва об’єкта архітектури, затвердженим постановою КМУ від 11.07.2007 р. № 903 (далі — Порядок здійснення авторського нагляду).

Зокрема, авторський нагляд передбачає контроль за відповідністю будівельно-монтажних робіт проекту, який здійснюється архітектором — автором проекту об’єкта архітектури, іншими розробниками затвердженого проекту або уповноваженими особами відповідно до законодавства та договору із замовником (забудовником) протягом усього періоду будівництва.

Обов’язковість проведення авторського нагляду не передбачена ані вищезазначеним Порядком здійснення авторського нагляду, ані Настановою щодо проведення авторського нагляду за будівництвом ДСТУ-Н Б А.22.2-11:2014, прийнятою наказом Мінрегіонрозвитку, будівництва та ЖКГ від 31.12.2014 р. № 393, та належить до компетенції замовника і, як правило, встановлюється в завданні на проектування об’єкта.

На нашу думку, при проведенні капітального ремонту приміщень здійснення авторського нагляду не є обов’язковим, а ось при проведенні будівництва, реконструкції, реставрації об’єктів здійснення авторського нагляду не буде зайвим і, в свою чергу, збереже замовнику (забудовнику) нерви та кошти на виправлення помилок, допущених внаслідок недотримання проекту.

Механізм здійснення технічного нагляду під час нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту будівель і споруд, а також технічного переоснащення діючих підприємств визначений Порядком здійснення технічного нагляду під час будівництва об’єкта архітектури, затвердженим постановою КМУ від 11.07.2007 р. № 903.

Так, технічний нагляд забезпечує замовник (забудовник) протягом усього періоду будівництва об’єкта з метою здійснення контролю за дотриманням проектних рішень та вимог державних стандартів, будівельних норм і правил, а також контролю за якістю та обсягами робіт, виконаних під час будівництва або зміни (зокрема, шляхом знесення) такого об’єкта.

Тобто забезпечення здійснення технічного нагляду на об’єкті будівництва є обов’язком його замовника (забудовника).

Замовник (забудовник) може забезпечити здійснення технічного нагляду на підконтрольних об’єктах будівництва у два способи:

1) власними силами у разі наявності в його структурі відповідних кваліфікованих працівників, які мають виданий відповідно до законодавства архітектурно-будівельною атестаційною комісією кваліфікаційний сертифікат;

2) шляхом залучення на договірних засадах третіх осіб (суб’єктів господарювання, які мають отриману у встановленому порядку ліцензію на провадження такої діяльності).

Саме такої думки дотримується Державна архітектурно-будівельна інспекція, що була викладена в листі «Щодо здійснення технічного нагляду» від 16.01.2009 р. № 22/7-195.

Також Мінрегіонрозвитку, будівництва та ЖКГ в листі від 11.01.2014 р. № 8/15-7-14 зазначило, що здійснення технічного нагляду за будівництвом об’єктів є складовою функцій замовника. Відповідно до ДСТУ Б Д. 1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», який має обов’язковий характер при визначенні вартості будівництва об’єктів, що споруджуються за рахунок бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії, утримання служби замовника будівництва (у тому числі технагляд) здійснюється за рахунок коштів, передбачених у главі 10 зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва.

У разі відсутності у замовника спеціалістів, які могли б виконувати функції технічного нагляду за будівництвом об’єктів, замовник може залучати спеціалістів сторонніх організацій на договірній основі. Оплата за виконання зазначених робіт здійснюється за рахунок коштів на утримання служби замовника в розмірі, визначеному на підставі відповідних розрахунків, складених у довільній формі, виходячи з обґрунтованих трудовитрат спеціалістів технагляду та узгодженого сторонами показника вартості людино-дня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі