Теми статей
Обрати теми

Оплата праці голові ДЕК за погодинними ставками: чи нараховувати надбавки

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Голові державної екзаменаційної комісії училища мистецтв нараховано оплату за прийом державних іспитів на підставі ставки погодинної оплати праці як для професора: 1185 грн. х х 5,04 % = 59,72 грн. Чи необхідно, виходячи з отриманої суми, нараховувати надбавки за вислугу років, за престижність педагогічної праці і за почесне звання «заслужений»? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Діюча в галузі освіти система організації оплати праці передбачає оплату праці педагогічних та науково-педагогічних працівників як за посадовими окладами та місячними тарифними ставками, так і за годинними ставками.

Згідно з приміткою 5 до п. 14 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, ставки погодинної оплати праці, передбачені цим пунктом, застосовуються для оплати праці голів та членів державних екзаменаційних комісій у вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації. Розміри ставок погодинної оплати праці наведені в додатку 16 до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Виплату педагогічним та науково-педагогічним працівникам надбавок за вислугу років гарантовано ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII (далі — Закон № 1060). Така надбавка виплачується щомісячно у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи у таких розмірах: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %. Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти затверджено постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78.

Важливо! Зважаючи на норму ст. 57 Закону № 1060 щодо виплати надбавки у відсотках від ставки заробітної плати, така надбавка нараховується науково-педагогічним та педагогічним працівникам незалежно від того, за якими ставками (місячними чи годинними) проводиться оплата їхньої праці.

У п.п. 2 «б» п. 4 наказу № 557 передбачено встановлення працівникам надбавок за почесні звання України «заслужений» у розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

У спільному листі МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 14.02.2006 р. № 1/9-102 02-5/68 стосовно порядку встановлення педагогічним, науково-педагогічним та іншим працівникам надбавок і доплат, передбачених пп. 2 «б» — «г», 3 «в» та «г» п. 4 наказу № 557, роз’яснюється: розміри зазначених надбавок та доплат установлюються залежно від тижневого (річного) навантаження чи обсягу виконуваної роботи.

Відповідно до п. 1 постанови КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373 (з урахуванням змін, унесених постановою КМУ від 25.03.2014 р. № 88) педагогічним працівникам, зокрема вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, установлюється надбавка у граничному розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Також визначено, що надбавка встановлюється на весь обсяг навчального навантаження, яке виконується працівником.

Висновок: при оплаті праці голів та членів державних екзаменаційних комісій у вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації за ставками погодинної оплати праці працівників усіх галузей економіки за проведення навчальних занять, передбаченими додатком 16 до наказу № 557, провадиться виплата 20-відсоткової надбавки за почесне звання «заслужений», а також надбавки у граничному розмірі 20 % ставки заробітної плати, суми яких визначаються залежно від розміру годинної ставки та обсягу такої педагогічної роботи.

Теги надбавки
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі