Теми статей
Обрати теми

Цілодобове чергування: як розрахувати чисельність сторожів

Будз Володимир, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Якою повинна бути чисельність сторожів у бюджетній установі для здійснення ними цілодобового змінного чергування?

Визначаємо режим роботи сторожів

Режим роботи працівників, що охороняють державні установи, має деякі особливості.

По-перше, при встановленні робочого часу сторожам слід враховувати загальні правила, передбачені Кодексом законів про працю України від 10.12.71 р (далі — КЗпП). Так, згідно зі ст. 50 КЗпП нормальна тривалість робочого часу не може перевищувати 40 годин на тиждень. Для окремих категорій працівників законодавством установлюється скорочена тривалість робочого часу ( ст. 51 КЗпП). Оскільки для сторожів бюджетних установ чинними нормативно-правовими актами скорочення норми тривалості робочого часу не передбачено, то тривалість робочого тижня становить 40 годин ( ст. 50 КЗпП).

По-друге, робота сторожів здійснюється в цілодобовому режимі, у тому числі й у нічний час, вихідні та святкові дні. Отже, для них фактично не може бути дотримано встановлену щоденну і щотижневу тривалість робочого часу (40 годин на тиждень). Для того щоб не порушити вимогу ст. 50 КЗпП, доцільно ввести для таких працівників підсумований облік робочого часу, можливість якого передбачена ст. 61 КЗпП.

Особливість такого режиму роботи полягає в тому, що при підсумованому обліку робочого часу щоденна або щотижнева його тривалість може відхилятися від установленої норми (бути більшою або меншою від норми годин робочого дня або робочого тижня). Але майте на увазі, що загальна сума годин роботи за обліковий період повинна дорівнювати нормі робочого часу за обліковий період. Правила застосування підсумованого обліку робочого часу зафіксовані в Методичних рекомендаціях, затверджених наказом Мінпраці від 19.04.2006 р. № 138.

Таким чином, з урахуванням вищезазначеного, питання розрахунку чисельності сторожів при цілодобовому чергуванні (24 години на добу) є дуже важливим. Тож про нього й поговоримо.

Розраховуємо чисельність сторожів

Розрахунок чисельності сторожів залежить від типу закладу. Зазначимо, що практично для кожної галузі питання планування і розрахунку чисельності (штату) тієї чи іншої категорії посад встановлено Типовими штатними нормативами.

За умовами запитання не відома галузева належність бюджетної установи, у якій планується штат охорони для цілодобового чергування. Тож звернемось до Міжгалузевих норм чисельності робітників, що обслуговують громадські будівлі (будівлі управлінь, конструкторські і проектні організації), затверджених наказом Мінпраці від 11.05.2004 р. № 105 (далі — Міжгалузеві норми).

Чисельність штатних одиниць сторожів відповідно до зазначених Міжгалузевих норм визначається за формулою:

Чзс = Чн x Кн,

де Чзс — загальна чисельність сторожів;

Чн — нормативна чисельність за картою 3 (лист 1) до цих норм, чоловік (наведено нормативи чисельності сторожів залежно від кількості постів і режиму охорони). При кількості постів від 1 до 3 такі дані ми навели у табл. 1;

Кн — коефіцієнт, що враховує невиходи (щорічні відпустки, хвороби тощо). Міжгалузевими нормами прийнято, що Кн = 1,15.

Таблиця 1

№ позиції

Кількість постів, од.

Тривалість охорони об’єкта на добу, год

8

12

16

24

Нормативна чисельність Чн, чол.

1

1

1,7

2,5

3,4

5

2

2

3,4

5,0

6,8

10

3

3

5,1

7,5

10,2

15

Як бачимо, серед запропонованих Міжгалузевими нормами режимів роботи є цілодобовий (24 години на добу). Отже, можемо розрахувати загальну чисельність сторожів при такому режимі. При розрахунку будемо враховувати, що в установі (за умовами нашого запитання) для охорони використовується один пост, тоді загальна чисельність сторожів становить:

Чзс = 5 х 1,15 = 5,75 чол.,

де 5 — нормативна чисельність сторожів при цілодобовому чергуванні;

1,15 — коефіцієнт невиходів.

Зверніть увагу: розраховану таким чином чисельність сторожів отримали з двома знаками після коми, тому одержаний результат треба округлити. Для цього скористаємось методикою, що наведена в п. 1.9 Норм часу та чисельності працівників центрів обліку та закладів соціального захисту для бездомних громадян (будинків нічного перебування, центрів реінтеграції, соціальних готелів), затверджених наказом Мінпраці від 07.05.2009 р. № 175. Згідно із зазначеною нормою округлення розрахункової чисельності працівників понад 3 особи проводиться з точністю до цілого числа:

— цифри 3,1 — 3,4 округлюють до 3,0;

— цифри 3,5 — 3,9 округлюють до 4,0 і т. д.

Тому у нашому випадку чисельність сторожів буде складати 6 чоловік.

Але існують і такі випадки, коли режим роботи сторожів не підпадає під запропоновані Міжгалузевими нормами режими. У такому разі необхідну штатну чисельність працівників слід розраховувати самостійно математичним способом.

Приклад. В установі встановлено 40-годинний (п’ятиденний) робочий тиждень. Для сторожів встановлено режим роботи 11 годин (з 21:00 до 8:00) у робочі дні та 24 години у вихідні, святкові та неробочі дні.

Розрахунок проведемо, виходячи з норм робочого часу на 2017 рік. За умовами прикладу, для охорони установи, як і в попередньому випадку, використовується 1 пост. Алгоритм розрахунку і його результат наведемо у табл. 2.

Таблиця 2

№ з/п

Показники для розрахунку

Значення

1

Річна тривалість охорони установи в робочі дні, год: (рядок 1.1 х рядок 1.2)

2739

1.1

кількість робочих днів у 2017 році

249

1.2

тривалість зміни, год

11

2

Річна тривалість охорони установи у вихідні, святкові та неробочі дні, год: ((рядок 2.1 + рядок 2.2) х рядок 2.3)

2784

2.1

кількість вихідних днів у 2017 році

105

2.2

кількість святкових днів у 2017 році

11

2.3

тривалість зміни, год

24

3

Загальна тривалість охорони установи у 2017 році, год: (рядок 1 + рядок 2)

5523

4

Норма тривалості робочого часу при 40-годинному робочому тижні у 2017 році

1986*

5

Чисельність сторожів, чол.: (рядок 3 : рядок 4)

2,78

6

Чисельність сторожів з урахуванням Міжгалузевих норм, чол.: (рядок 5 х рядок 6.1)

3,20

6.1

коефіцієнт невиходів

1,15

* За даними листа Мінсоцполітики «Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2017 рік» від 05.08.2016 р. № 11535/0/14-16/13 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 32, с. 5).

Отже, у наведеному прикладі у штатному розписі установи необхідно передбачити 3 ставки сторожів (з урахуванням округлення). А для розподілу залишку робочого часу можна оформити сторожам сумісництво або вони будуть працювати понаднормово.

Підсумуємо: якщо типовими штатами, затвердженими для установи, не визначено конкретний порядок розрахунку чисельності сторожів (або типові штати відсутні), то у конкретній установі чисельність сторожів слід розраховувати відповідно до Міжгалузевих норм. У разі якщо режим роботи установи не відповідає запропонованому в Міжгалузевих нормах, — розрахунок провадиться самостійно математичним способом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі