Теми статей
Обрати теми

Тренер-викладач ДЮСШ звільняється: як визначити розмір зарплати за відпрацьований час

Левченко Оксана, завідувач сектору умов оплати праці фінансово-економічного управління
Тренер-викладач, який працює в обласній дитячо-юнацькій спортивній школі (ДЮСШ) має:
— 9-й тарифний розряд;
— надбавку за спортивне звання «майстер спорту» у розмірі 10 % посадового окладу;
— тижневе навантаження — 28 академічних годин (установлено при тарифікації).
При цьому щоденний графік його роботи такий: понеділок — 3 год; вівторок — 4 год; середа — 3 год; четвер — 6 год; субота — 6 год; неділя — 6 год; вихідний день — п’ятниця.
17.10.2016 р. зазначений працівник звільняється, у зв’язку з чим виникає запитання: як оплатити працю тренера-викладача при звільненні (за період з 01.10.2016 р. по 17.10.2016 р.)?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, нагадаємо, що питання оплати праці тренерів-викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл (далі — ДЮСШ) врегульовані нормами наказу Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій сфери фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097 (далі — наказ № 2097)

Згідно з п. 6 додатка 6 до цього наказу для тренерів-викладачів визначено дві форми оплати праці:

1) погодинна (за кількістю годин навчально-тренувальної роботи на тиждень);

2) за розмірами нормативів за підготовку одного вихованця (учня-спортсмена).

Яку саме форму оплати праці встановити тренеру-викладачу, вирішує керівник спортзакладу залежно від умов навчально-тренувального процесу та за згодою самого тренера-викладача.

З запитання читача випливає, що тренеру-викладачу оплата праці проводиться за кількістю годин навчально-тренувальної роботи на тиждень.

Відповідно до п.п. 6.1 додатка 6 до наказу № 2097 місячну заробітну плату при погодинній оплаті праці тренерів-викладачів нараховують згідно з тарифікацією (додаток 20 до наказу № 2097) шляхом множення ставки заробітної плати з урахуванням підвищень, доплат і надбавок на фактичний обсяг навчально-тренувальної роботи за тиждень (фактичне навантаження на тиждень) і ділення цього добутку на встановлену норму годин.

Норму годин навчально-тренувальної роботи тренерів-викладачів ДЮСШ на ставку визначено п. 2 додатка 6 до наказу № 2097, і вона становить 24 академічні години на тиждень (4 академічні години на день при 6-денному режимі роботи).

Місячна заробітна плата встановлюється при тарифікації тренерів-викладачів щорічно на початку навчального року і виплачується щомісяця незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року (п. 7 додатка 6 до наказу № 2097).

І ось, нарешті, ми підійшли до запитання читача: як розрахувати зарплату тренеру-викладачу ДЮСШ за неповністю відпрацьований місяць у разі його звільнення?

Для відповіді на це запитання слід виділити наступні моменти.

По-перше, 24 академічні години — це не норма тривалості робочого часу на тиждень, а нормована частина робочого часу, що є базовою вихідною величиною для подальших розрахунків навантаження та оплати праці.

По-друге, яка б тривалість місяця не була, працівник отримує свою місячну зарплату, встановлену при тарифікації. Тому якщо тренер-викладач відпрацював цілий місяць відповідно до встановленого графіка, розмір його зарплати не змінюється незалежно від того, яка норма робочого часу встановлена законодавством у цьому місяці.

По-третє, для тренерів-викладачів встановлено шестиденний робочий тиждень.

З цього випливає, що при розрахунку зарплати за неповний місяць слід виходити саме з кількості відпрацьованих днів по день звільнення при 6-денному робочому тижні.

Отже, для того щоб визначити розмір заробітної плати тренера-викладача за певну частину місяця, потрібно місячну ставку зарплати з урахуванням підвищень, надбавок, доплат поділити на кількість робочих днів за місяць (за графіком при 6-денці) та помножити цей результат на фактично відпрацьовані дні.

Враховуючи наведене, розрахуємо зарплату тренера-викладача за відпрацьований час за умовами запитання читача:

ЗПвч = (2050 + 205) : 26 х 14 = 1214,23 грн.,

де ЗПвч заробітна плата за відпрацьований час;

2050 грн. — ставка заробітної плати тренера-викладача ДЮСШ відповідно до 9-го тарифного розряду станом на жовтень 2016 року;

205 грн. — надбавка за спортивне звання «майстер спорту» (2050 грн. х 10 %);

26 — кількість робочих днів у жовтні 2016 року при шестиденному робочому графіку (п’ятниця вихідний, 14.10.2016 р. — День захисника України теж припадає на п’ятницю, тому він згідно зі ст. 67 КЗпП переноситься на наступний після святкового день);

14 — кількість фактично відпрацьованих робочих днів (за період з 01.10.2016 р. по 17.10.2016 р.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі