Теми статей
Обрати теми

Оплата праці логопеда медзакладу

Меренкова Світлана, головний бухгалтер — начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
До штату консультативно-діагностичного центру для дитячого населення міської клінічної лікарні на посаду логопеда приймається працівник, який має кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» (вчитель-логопед) та педагогічне звання «вчитель-методист». Атестація на присвоєння кваліфкатегорії та педзвання була проведена у 2014 році. У зв’язку з цим виникають запитання:
— який тарифний розряд слід встановити зазначеному працівнику;
— чи має він право на підвищення посадового окладу у розмірі 15 % за педзвання «вчитель-методист»;
— чи виплачується йому щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків згідно зі ст. 57 Закону України «Про освіту»?

Суть наведених запитань полягає в тому, що до медичного закладу приймається працівник на посаду, яка має статус «педагогічної». Отже, що в даному випадку буде більш пріоритетним: статус закладу чи посади? Допоможемо вам зробити правильний вибір.

Так, оплата праці працівників медичних закладів проводиться відповідно до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я і установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці і МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519). Ці Умови застосовуються при обчисленні заробітної плати:

— працівників сфери охорони здоров’я та соціального захисту населення незалежно від підпорядкування;

— працівників, які допущені в установленому порядку до медичної та фармацевтичної діяльності відповідно до порядку, установленого МОЗ;

— професіоналів та фахівців, що прирівняні за оплатою праці до медичних та фармацевтичних працівників тощо.

Але у випадку, що розглядається, йде мова про логопеда медзакладу. Ця посада згідно з Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, належить до педагогічних. Тож як бути в ситуації, що склалася?

Для відповіді на це запитання слід звернутись до п.п. 1.3 Умов № 308/519, який говорить про те, що оплата праці керівників, фахівців і робітників закладів охорони здоров’я, що не передбачені цими Умовами (зокрема, педагогічних працівників) здійснюється відповідно до умов оплати праці аналогічних категорій працівників відповідних галузей бюджетної сфери.

Умови оплати праці педпрацівників регулюються Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), та наказом МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Ці документи визначають оплату праці педагогічних працівників незалежно від відомчого підпорядкування закладів та установ. Тому саме в зазначених нормативних документах слід шукати інформацію щодо порядку установлення посадового окладу (тарифного розряду) та його підвищення за педзвання логопеду медзакладу.

Діапазон тарифних розрядів для посади «логопед» затверджено у додатку 6 до наказу № 557. Зокрема, працівнику, який приймається на зазначену посаду (у тому числі до штату медзакладу) і має кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», встановлюється 12-й тарифний розряд за ЄТС.

У свою чергу, відповідно до п.п. «г» п. 24 Інструкції № 102 педпрацівникам, які мають педагогічне звання «вчитель-методист», ставки заробітної плати та посадові оклади підвищуються на 15 %. Підвищення ставок заробітної плати за звання, присвоєні за результатами атестації, здійснюється тільки за період роботи на посадах, на яких були присвоєні відповідні звання. У разі переходу працівника з одного закладу до іншого на однакові посади або посади, які відповідають профілю предмета, дисциплін, що викладаються, підвищення за звання зберігається до чергової атестації.

Проте при встановленні окладу та його підвищенні у випадку, що розглядається, слід мати на увазі, що працівник не переходить із одного закладу до іншого, а приймається на роботу після того, як перервав роботу на педагогічній посаді.

Тому у цій ситуації слід звернути увагу на зміст абз. 1 п. 3.22 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930). У ньому йдеться про те, що за працівниками, які перервали роботу на педагогічній посаді (незалежно від тривалості перерви у роботі), зберігаються присвоєні за результатами останньої атестації кваліфікаційні категорії та педагогічні звання. Атестація таких працівників здійснюється не пізніше ніж через два роки після прийняття їх на роботу (абз. 2 п. 3.22 Типового положення № 930).

У цьому випадку працівник після перерви розпочав педагогічну діяльність на посаді логопеда, а не вчителя-логопеда. Фактично профіль посад однаковий, крім того, відповідно до п. 4.1 Типового положення № 930 обидві посади мають однакові кваліфікаційні вимоги для присвоєння кваліфікаційних категорій та педагогічних звань.

Отже, враховуючи вищенаведене, вважаємо, що присвоєні за результатами останньої атестації вчителю-логопеду кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії» та педагогічне звання «вчитель-методист», зберігаються і при роботі на посаді логопеда медзакладу*. Але тільки на період, передбачений абз. 2 п. 3.22 Типового положення № 930, тобто протягом двох років. Після закінчення цього періоду працівник повинен пройти атестацію.

* Щоб остаточно переконатись у зробленому висновку, ми направили запит до Міносвіти. Після отримання відповіді від фахівців цього Міністерства ми опублікуємо її на сторінках нашого видання. Отже, слідкуйте за публікаціями. — Прим. ред.

Що стосується можливості виплати щорічної грошової винагороди логопеду, який працює у медзакладі, зазначимо наступне.

Надання щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків у розмірі до одного посадового окладу передбачено для педагогічних працівників ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII.

Умови та механізм надання такої виплати врегульовані Порядком надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, затвердженим постановою КМУ від 05.06.2000 р. № 898.

Зауважимо, що дія цього Порядку поширюється на педагогічних працівників:

— дошкільних, загальноосвітніх та інших навчальних закладів системи загальної середньої освіти;

— позашкільних навчальних закладів;

— професійно-технічних навчальних закладів;

— вищих навчальних закладів;

— закладів післядипломної освіти чи методичних установ.

Цей перелік типів закладів є вичерпним. Тому право на виплату грошової винагороди мають виключно педпрацівники перелічених закладів освіти (навчальних закладів). На педагогів інших закладів дія зазначеного Порядку не поширюється.

Отже, логопед, який працює у медичному закладі, такого права не має. Відповідно щорічна грошова винагорода йому не виплачується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі