Теми статей
Обрати теми

Підвищення окладу «за шкідливість» головбуху тубдиспансеру: чи можливо

Купліванчук Анжела, заступник директора Департаменту — начальник відділу методології оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту економіки і фінансової політики
Чи є правомірним підвищення посадового окладу у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці головному бухгалтеру протитуберкульозного диспансеру?

Відповідь на це запитання слід шукати в Умовах оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Так, згідно з п. 1.4 цих Умов оплата праці працівників здійснюється за фактично відпрацьований час виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) з урахуванням підвищень, доплат та надбавок, передбачених чинним законодавством.

Перелік підвищень посадових окладів і порядок їх встановлення визначено у п. 2.4 Умов № 308/519.

Відповідно до ч. 1 п.п. 2.4.5 цього пункту посадові оклади (тарифні ставки) працівників закладів охорони здоров’я та їх структурних підрозділів підвищуються на 25 та 15 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці. Перелік закладів (підрозділів), робота в яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці, наведено у додатку 3 до Умов № 308/519.

Згідно з п.п. 4.1 цього додатка робота у спеціалізованих закладах* охорони здоров’я та структурних підрозділах закладів, які здійснюють діагностику туберкульозу і надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на активну форму туберкульозу, дає право отримувати підвищення посадового окладу «за шкідливість» у розмірі 30 %.

* Про те, що до вищезазначених закладів належить протитуберкульозний диспансер, зазначено у п.п. 1.1 Переліку спеціалізованих закладів охорони здоров’я та структурних підрозділів закладів охорони здоров’я, які здійснюють діагностику туберкульозу та надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на туберкульоз, затвердженого наказом МОЗ від 16.07.2009 р. № 514. — Прим. ред.

Крім того, згідно з п.п. 5.1 додатка 3 до Умов № 308/519 робота у спеціалізованих закладах охорони здоров’я та структурних підрозділах закладів, які здійснюють діагностику туберкульозу і надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на заразну форму туберкульозу, дає право отримувати підвищення посадового окладу «за шкідливість» у розмірі 60 %.

Зауважимо, що про згадані підвищення також йдеться у постанові КМУ «Про деякі заходи щодо підвищення престижності праці медичних працівників, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз» від 16.02.2011 р. № 123.

Саме на виконання цієї постанови у додаток 3 до Умов № 308/519 свого часу було внесено зміни до порядку та умов підвищення посадового окладу у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці у розмірі 30 % та 60 %.

Але повернемося до нашого запитання і визначимося, робота на яких посадах дає право на вищезазначені підвищення (30 % та 60 %) і чи є серед них посада головного бухгалтера.

Так, відповідно до п. 4 додатка 3 до Умов № 308/519 працівники, посади яких затверджені у штаті протитуберкульозного диспансеру, незалежно від найменування посади, мають право на підвищення посадового окладу за шкідливі умови у розмірі 30 %.

Отже, головний бухгалтер як штатний працівник протитуберкульозного диспансеру, має право на підвищення посадового окладу «за шкідливість» у розмірі 30 % посадового окладу.

У свою чергу, право на підвищення посадового окладу «за шкідливість» у розмірі 60 % мають (п.п. 5.1 додатка 3 до Умов № 308/519):

— лікарі незалежно від найменування посад;

— фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від найменування посад;

— професіонали з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності;

— молодші медичні сестри у структурних підрозділах протитуберкульозних закладів із високим ступенем ризику інфікування та захворювання на туберкульоз.

Як бачимо, серед вищезазначених категорій наведені переважно медичні працівники, які знаходяться у безпосередньому контакті з хворими на заразну форму туберкульозу. Вони надають медичну допомогу хворим на туберкульоз, працюють із живими збудниками туберкульозу чи матеріалами, що їх містять, здійснюють догляд за хворими. Тобто у таких працівників існує високий ступінь ризику інфікування та захворювання на туберкульоз, тому і відсоток підвищення окладу «за шкідливість» у них більший. Ступінь ризику інфікування на туберкульоз (високий, середній, низький) визначено Стандартом інфекційного контролю за туберкульозом в лікувально-профілактичних закладах, місцях довгострокового перебування людей та проживання хворих на туберкульоз, затвердженим наказом МОЗ від 18.08.2010 р. № 684.

З урахуванням зазначеного можна зробити висновок: головний бухгалтер протитуберкульозного диспансеру не має права на підвищення посадового окладу у розмірі 60 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці.

Наприкінці зауважимо, що підвищення «за шкідливість» нараховується на оклад без урахування інших підвищень, доплат та надбавок. Атестацію робочих місць з метою встановлення такого підвищення проводити не потрібно.

Конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці, затверджується керівником закладу, установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи у шкідливих та важких умовах праці (п. 12 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі