Теми статей
Обрати теми

Тарифний розряд кухаря ДНЗ

Меренкова Світлана, головний бухгалтер — начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
До штату дошкільного навчального закладу на посаду кухаря приймається працівник, який закінчив технікум та має неповну вищу освіту (диплом «молодшого спеціаліста»). Стажу роботи за вказаною посадою він не має. Який тарифний розряд необхідно встановити такому працівнику?

Оплата праці працівників установ і закладів освіти, у тому числі й дошкільних навчальних закладів (далі — ДНЗ), здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), та наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Так, схема тарифних розрядів за посадою кухаря затверджена додатком 13 до цього наказу:

Найменування посади

Тарифні розряди

Розміри посадових окладів станом на 01.12.2016 р.*, грн.

Кухар

3-го кваліфікаційного розряду

3

1615

4-го кваліфікаційного розряду

4

1695

5-го кваліфікаційного розряду

5

1816

6-го кваліфікаційного розряду

6

1936

* Згідно з постановою КМУ «Деякі питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 23.11.2016 р. № 840.

Відповідно до п. 4 Інструкції № 102 визначення ставок (окладів) працівників за розрядами тарифної сітки провадиться з урахуванням їхніх кваліфікаційних вимог. Посадові оклади встановлюються керівниками на основі діючих кваліфікаційних вимог і тарифних розрядів працівників відповідної кваліфікації з наступною атестацією або тарифікацією згідно з чинним законодавством.

Кваліфікаційні вимоги за професією кухаря від 3-го до 6-го кваліфікаційних розрядів передбачені п. 10 розділу «Робітники» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 65 «Торгівля та громадське харчування», затвердженого наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 30.11.99 р. № 918.

Зокрема, претендентам на посаду «кухар 3-го розряду» потрібно мати: повну загальну та професійно-технічну освіту або загальну середню освіту та професійну підготовку на виробництві, без вимог до стажу. У свою чергу, для того, щоб отримати право працювати за професією «кухар 4-го розряду», потрібно мати: професійно-технічну освіту; стаж за професією кухаря 3-го розряду — не менше 1 року; пройти курси підвищення кваліфікації та атестацію на виробництві з присвоєнням 4-го розряду.

Таким чином, у випадку, що розглядається, працівник, який має неповну вищу освіту (диплом «молодшого спеціаліста»), не має стажу роботи за посадою кухаря та не проходив атестацію, може бути прийнятий лише на посаду кухаря 3-го кваліфікаційного розряду та, відповідно, йому слід встановити 3-й тарифний розряд.

У подальшому такий працівник може пройти атестацію відповідно до вимог розд. ІІІ Закону України «Про професійний розвиток працівників» від 12.01.2012 р. № 4312-VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі