Оплата праці працівників установ і закладів освіти, у тому числі й дошкільних навчальних закладів (далі — ДНЗ), здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), та наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.
Так, схема тарифних розрядів за посадою кухаря затверджена додатком 13 до цього наказу:
Найменування посади | Тарифні розряди | Розміри посадових окладів станом на 01.12.2016 р.*, грн. |
Кухар | ||
3-го кваліфікаційного розряду | 3 | 1615 |
4-го кваліфікаційного розряду | 4 | 1695 |
5-го кваліфікаційного розряду | 5 | 1816 |
6-го кваліфікаційного розряду | 6 | 1936 |
Відповідно до п. 4 Інструкції № 102 визначення ставок (окладів) працівників за розрядами тарифної сітки провадиться з урахуванням їхніх кваліфікаційних вимог. Посадові оклади встановлюються керівниками на основі діючих кваліфікаційних вимог і тарифних розрядів працівників відповідної кваліфікації з наступною атестацією або тарифікацією згідно з чинним законодавством.
Кваліфікаційні вимоги за професією кухаря від 3-го до 6-го кваліфікаційних розрядів передбачені п. 10 розділу «Робітники» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 65 «Торгівля та громадське харчування», затвердженого наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 30.11.99 р. № 918.
Зокрема, претендентам на посаду «кухар 3-го розряду» потрібно мати: повну загальну та професійно-технічну освіту або загальну середню освіту та професійну підготовку на виробництві, без вимог до стажу. У свою чергу, для того, щоб отримати право працювати за професією «кухар 4-го розряду», потрібно мати: професійно-технічну освіту; стаж за професією кухаря 3-го розряду — не менше 1 року; пройти курси підвищення кваліфікації та атестацію на виробництві з присвоєнням 4-го розряду.
Таким чином, у випадку, що розглядається, працівник, який має неповну вищу освіту (диплом «молодшого спеціаліста»), не має стажу роботи за посадою кухаря та не проходив атестацію, може бути прийнятий лише на посаду кухаря 3-го кваліфікаційного розряду та, відповідно, йому слід встановити 3-й тарифний розряд.
У подальшому такий працівник може пройти атестацію відповідно до вимог розд. ІІІ Закону України «Про професійний розвиток працівників» від 12.01.2012 р. № 4312-VI.