Теми статей
Обрати теми

Тарифний розряд бібліотекаря ЗНЗ

Меренкова Світлана, головний бухгалтер — начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
До штату загальноосвітнього навчального закладу (ЗНЗ) на посаду бібліотекаря приймається працівник, який має загальну середню освіту. Атестацію він не проходив і кваліфікаційної категорії не має. Стаж роботи на посаді бібліотекаря у нього більше 20 років. Який тарифний розряд необхідно встановити такому працівнику?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, нагадаємо, що згідно з п. 1.1 Положення про бібліотеку загальноосвітнього навчального закладу від 14.05.99 р. № 139 (далі — Положення № 139) бібліотека ЗНЗ є його обов’язковим структурним підрозділом, який здійснює бібліотечно-інформаційне, культурно-просвітницьке забезпечення навчально-виховного процесу як в урочний, так і в позаурочний час.

При цьому робота бібліотекарів ЗНЗ регламентується низкою законодавчих і нормативно-правових актів щодо двох галузей — освіти та культури. Пояснення цьому таке: згідно зі ст. 6 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» від 27.01.95 р. № 32/95 бібліотеки навчальних закладів віднесено за призначенням до спеціальних бібліотек, а бібліотекарі цих закладів відповідно до Закону України «Про культуру» від 14.12.2010 р. № 2778-VI належать до працівників культури. Отже, при вирішенні питань щодо оплати праці бібліотекарів ЗНЗ слід керуватись нормативними документами як Мінкультури, так і Міносвіти.

Так, оплата праці працівників навчальних закладів здійснюється відповідно до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). Згідно із п. 2 цієї Інструкції працівникам установ, закладів і організацій освіти, для яких цією Інструкцією не передбачено умов оплати праці (зокрема, бібліотечним працівникам), установлюються умови оплати праці для аналогічних працівників відповідних галузей народного господарства та виробництв.

Для працівників бібліотек ЗНЗ такі умови встановлені наказом Мінкультури «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 р. № 745 (далі — наказ № 745). Згідно з п. 7 цього наказу визначення конкретного тарифного розряду та розміру посадового окладу бібліотечного працівника в межах затвердженого фонду заробітної плати є компетенцією керівника навчального закладу. Подібну норму містить й п. 6 Інструкції № 102, який говорить про те, що відповідальність за своєчасне і правильне встановлення працівникам ставок заробітної плати, посадових окладів, обчислення заробітної плати покладається на керівників та головних бухгалтерів (бухгалтерів) установ і закладів освіти, керівників вищестоящих органів управління.

Схема тарифних розрядів бібліотечних працівників, у тому числі тих, хто працює у навчальних закладах, наведена у таблиці 1 додатка 3 до наказу № 745. Так, бібліотекарям установлюють такі тарифні розряди:

Бібліотекарі

Тарифні розряди

Провідні

9 — 12-й

I категорії

8 — 11-й

II категорії

8 — 10-й

Без категорії

8 — 9-й

При встановленні тарифних розрядів (категорій) бібліотечним працівникам застосовуються кваліфікаційні вимоги, передбачені Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 81 «Культура і мистецтво». Розділ «Бібліотеки, централізовані бібліотечні системи»), затвердженим наказом Мінкультури від 14.04.2000 р. № 168 (далі — Довідник № 168). Про це, зокрема, зазначили фахівці МОНмолодьспорту у листі від 24.10.2011 р. № 1/12-5765.

Для встановлення категорії претендент на посаду бібліотекаря повинен мати:

— провідного бібліотекаря: повну вищу освіту відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст), стаж роботи за професією бібліотекаря I категорії — не менше 2 років;

— бібліотекаря I категорії: повну вищу освіту відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст): для магістра — без вимог до стажу роботи, для спеціаліста — стаж роботи за професією бібліотекаря II категорії — не менше 2 років;

— бібліотекаря II категорії: повну вищу освіту відповідного напряму підготовки (спеціаліст), стаж роботи за професією бібліотекаря — не менше 1 року;

— бібліотекаря: повну вищу освіту відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

Як бачимо, однією з кваліфікаційних вимог є наявність повної вищої освіти відповідного профілю підготовки, тобто бібліотечної освіти.

У випадку, що розглядається, працівник взагалі не має вищої освіти, але має чималий практичний досвід на посаді бібліотекаря. Отже, як бути в такому випадку та який тарифний розряд йому встановити?

Для відповіді на ці запитання слід звернутись до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженого наказом Мінсоцполітики від 29.12.2004 р. № 336 (ср. ). Саме він передбачає порядок застосування кваліфікаційних характеристик, присвоєння та підвищення тарифних розрядів, тому є обов’язковим під час вирішення питань управління персоналом в установах та організаціях усіх форм власності та видів економічної діяльності.

Так, згідно з п. 11 Загальних положень цього Довідника особи, які не мають відповідної освіти або стажу роботи, встановлених кваліфікаційними вимогами, але мають достатній практичний досвід та успішно виконують у повному обсязі покладені на них завдання та обов’язки, можуть бути, як виняток, залишені на займаній посаді або призначені на відповідні посади за рекомендацією атестаційної комісії.

Тобто рішення про те, чи можливо призначити працівника на відповідну посаду, чи відповідає він усім необхідним вимогам, приймає атестаційна комісія.

Крім того, про необхідність проходити атестацію бібліотекарям ЗНЗ зазначено у п. 4.6 Положення № 139.

Атестація бібліотечних працівників проводиться відповідно до Положення про проведення атестації працівників підприємств, установ, організацій та закладів галузі культури, затвердженого наказом Мінкультури і туризму від 16.07.2007 р. № 44 (далі — Положення № 44).

Увага! Кваліфікаційні категорії на підставі цього Положення працівникам культури, до яких належать бібліотекарі, не присвоюються.

При встановленні категорій бібліотечним працівникам застосовується, як зазначалося вище, Довідник № 168.

У свою чергу згідно з п. 4.6 Положення № 44 при атестації бібліотекаря визначається одна з оцінок його професійної кваліфікації: «Відповідає займаній посаді або виконуваній роботі», «Не відповідає займаній посаді або виконуваній роботі, рекомендовано направити на навчання», «Не відповідає займаній посаді». На підставі такого рішення керівник закладу приймає рішення про встановлення посадового окладу в межах, передбачених тарифним розрядом.

При цьому відповідно до п. 1.3 Положення № 44 атестації не підлягають працівники, які відпрацювали на відповідній посаді менше одного року.

Зважаючи на усе вищезазначене, підсумуємо: у ситуації, що склалася, при прийнятті на роботу до штату ЗНЗ бібліотекарю слід встановити або 8-й, або 9-й тарифний розряд як працівнику без категорії. Рішення про те, який саме розряд встановити (у межах 8 — 9-го), як зазначалося вище, приймає керівник навчального закладу в межах наявного фонду оплати праці.

Через рік після прийняття на роботу цей працівник обов’язково повинен пройти атестацію на відповідність займаній посаді згідно з нормами Положення № 44.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі