Теми статей
Обрати теми

Видатки на утримання бригади по благоустрою селища

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
У заходах програми «Розвиток житлово-комунального господарства та благоустрій селища» житлово-комунальне підприємство як одержувач бюджетних коштів передбачило утримання працівників бригади по благоустрою селища, які перебувають у штаті цього підприємства, і щомісячно надає в Казначейство платіжні доручення на в иплату заробітної плати працівникам цієї бригади.
Чули, що якщо підприємство надає розпоряднику бюджетних коштів будь-які послуги, у тому числі з благоустрою селища, то розпорядник бюджетних коштів повинен розраховуватися з підприємством шляхом проведення платежів на підставі платіжних доручень, укладених договорів, а також документів, що підтверджують отримання послуг. Чи не призведе оплата за такі послуги до нецільового використання бюджетних коштів?

До видатків, які можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів, належать видатки на місцеві програми розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою населених пунктів. Це передбачено п. 5 ч. 1 ст. 91 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ).

Тобто передбачати кошти у бюджеті на зазначені цілі можна лише за наявності затвердженої відповідною місцевою радою програми.

Відповідно до ч. 6 ст. 22 БКУ розпорядник бюджетних коштів може уповноважити одержувача бюджетних коштів на виконання заходів, передбачених бюджетною програмою, та надати йому кошти бюджету (на безповоротній чи поворотній основі) в межах відповідних бюджетних асигнувань.

Одержувач бюджетних коштів використовує такі кошти на підставі плану використання бюджетних коштів, що містить розподіл бюджетних асигнувань, затверджених у кошторисі цього розпорядника бюджетних коштів.

Отже, якщо житлово-комунальне підприємство визначено виконавцем заходів місцевої програми, затвердженої місцевою радою, то воно може отримувати кошти з бюджету як одержувач бюджетних коштів у мережі головного розпорядника коштів.

Пунктом 5.6 розд.4 Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженого наказом Мінфіну від 23.08.2012 р. № 938, передбачено, що одержувачі бюджетних коштів подають до органу Казначейства план використання бюджетних коштів у порядку та за формою, визначеними законодавством, затверджений керівником за погодженням з розпорядником бюджетних коштів.

Використання коштів здійснюється виключно за напрямками, визначеними у плані використання бюджетних коштів.

Комунальне підприємство, крім виконання заходів з реалізації місцевих програм, може надавати послуги відповідно до основної господарської діяльності. У такому випадку видатки на оплату таких послуг передбачаються у кошторисах розпорядників коштів, що є їх споживачами. Оплата здійснюється на підставі укладених угод та наданих рахунків.

Тож за умови виконання перелічених вимог, порушень у частині цільового використання бюджетних коштів немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі