Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Держбюджет-2017 прийнято!

Уночі на 21.12.2016 р. ВРУ прийнято проект Закону № 5000 «Про Державний бюджет України на 2017 рік».

Законом передбачено підняття рівня мінімальної зарплати до 3200 грн. з 01.01.2017 р.

У 2017 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць передбачається встановити у розмірі:

з 01.01.2017 р. — 1544 грн.,

з 01.05.2017 р. — 1624 грн.,

з 01.12.2017 р. — 1700 грн.

Установлено такі загальні показники Держбюджету на 2017 рік:

— доходи — у сумі 721,4 млрд грн.;

— видатки — у сумі 790,4 млрд грн.

Граничний рівень дефіциту — 77,5 млрд грн.

Передбачено зростання реального ВВП на 3 %, зростання номінального ВВП до 2,585 трлн грн., споживчу інфляцію до кінця року — на рівні 8,1 %.

Ухвалено зміни до БКУ

ВРУ прийнято законопроект № 5131 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення складання та виконання бюджетів». Ним, зокрема, прописано таке:

1. Уточнено, що місцеві бюджети затверджуються рішенням відповідної місцевої ради до 25 грудня (включно) року, що передує плановому.

2. Видатки на профтехосвіту здійснюватимуться з бюджетів міст обласного значення — обласних центрів (на оплату послуг із підготовки кваліфікованих робітників на умовах регіонального замовлення в профтехнічних й інших навчальних закладах державної та/або комунальної власності, які розташовані на території зазначених міст).

3. На місцеві бюджети перекладаються видатки на надання пільг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг, що надаються ветеранам війни.

4. Освітня субвенція спрямовуватиметься на оплату праці з нарахуваннями педпрацівників у деяких типах навчальних закладів. Останні доповнено профтехнічними навчальними закладами державної та комунальної власності в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти.

5. Медична субвенція спрямовується на видатки місцевих бюджетів для оплати поточних видатків, крім видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв.

6. Установлено, що органи Казначейства здійснюють повернення коштів, помилково чи надміру зарахованих до місцевих бюджетів населених пунктів Донецької та Луганської областей, на території яких органи держвлади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, перелік яких затверджений КМУ, за поданням органів, що контролюють надходження бюджету, погодженим з Донецькою та Луганською обласними військово-цивільними адміністраціями.

7. Під час здійснення повноважень із контролю за дотриманням бюджетного законодавства в частині моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соцвиплат Мінфін матиме право на безоплатне отримання інформації, що містить банківську таємницю, персональні дані, та на доступ до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків даних, держателем (адміністратором) яких є держоргани чи органи місцевого самоврядування.

Затверджено План заходів щодо модернізації бухобліку в держсекторі на 2016 — 2018 роки

Мінфін наказом від 28.11.2016 р. № 1038 затвердив План заходів щодо модернізації системи бухгалтерського обліку в державному секторі на 2016 — 2018 роки.

Планом передбачено:

— запровадження НП(С)БОДС та Плану рахунків бухобліку в держсекторі (листопад 2016 року — грудень 2017 року);

— створення системи подання електронної звітності розпорядниками бюджетних коштів і державними цільовими фондами, складеної згідно з НП(С)БОДС (2017 рік — лютий 2018 року);

— консолідацію фінансової звітності, складеної згідно з НП(С)БОДС (2017 рік — лютий 2018 року);

— адаптацію облікової системи АС «Є-Казна» до Плану рахунків та внутрішньої платіжної системи Казначейства (2017 — 2018 роки);

— адаптацію та запровадження Плану рахунків в обліковій системі Казначейства (2017 — 2018 роки).

Крім цього, затверджено перелік нормативно-правових актів щодо запровадження НП(С)БОДС та Плану рахунків, які повинні розробити Мінфін та Казначейство, серед яких, зокрема:

— Методрекомендації зі співставлення субрахунків бухобліку та перенесення залишків;

— Рекомендації зі співставлення субрахунків бухобліку доходів та витрат з кодами бюджетної класифікації;

— Методрекомендації щодо застосування НП(С)БОДС 124 «Доходи» та 135 «Витрати».

Що регулює Положення про преміювання в держоргані

Мінсоцполітики в листі від 12.09.2016 р. № 1296/13/84-16 пояснило окремі питання преміювання держслужбовців.

1. Для держслужбовців визначено такі види премій: за результатами щорічного оцінювання службової діяльності та місячна або квартальна відповідно до особистого внеску в загальний результат роботи держоргану. Інших видів премій (до державних і професійних свят, ювілейних дат тощо) Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII не передбачено, отже, і підстав для виплати таких премій з 01.05.2016 р. немає.

2. Перелік критеріїв, визначених у Типовому положенні про преміювання державних службовців органів державної влади, інших державних органів, їхніх апаратів (секретаріатів), затвердженому наказом Мінсоцполітики від 13.06.2016 р. № 646, не є вичерпним, тому в Положенні про преміювання можна зазначити й інші критерії.

3. Законодавчими актами не передбачено встановлення місячної або квартальної премії у відсотках до посадового окладу. Саме в Положенні про преміювання визначається «база» для нарахування премій (у відсотках до посадового окладу, до посадового окладу з урахуванням надбавок за ранг і вислугу років, у конкретно визначених сумах тощо).

4. Можливість й умови преміювання осіб, призначених на посаду держслужби з випробуванням, має бути визначено в Положенні про преміювання.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі