Теми статей
Обрати теми

Про кількість посад заступників голів місцевих державних адміністрацій

Постанова від 20.01.2016 р. № 29

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Головам місцевих державних адміністрацій під час вирішення питань, пов’язаних з призначенням на посади їх заступників, виходити з того, що кількість таких посад не може перевищувати:

п’яти одиниць — у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Харківській, Херсонській обласних державних адміністраціях, включаючи першого заступника та заступника голови — керівника апарату (на період до завершення антитерористичної операції);

чотирьох одиниць — в обласних, Київській та Севастопольській міських державних адміністраціях, включаючи першого заступника та заступника голови — керівника апарату;

двох одиниць — у районних, районних у мм. Києві та Севастополі державних адміністраціях, включаючи першого заступника голови.

2. Кількість посад заступників голів місцевих державних адміністрацій визначається в межах установленої граничної чисельності, фонду оплати праці працівників та видатків на утримання відповідної місцевої державної адміністрації.

3. Визнати такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України згідно з переліком, що додається.

Прем’єр-міністр України А. Яценюк

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20.01.2016 р. № 29

Перелік постанов Кабінету Міністрів України, що втратили чинність

1. Пункт 4 постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 р. № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету».

2. Постанова Кабінету Міністрів України від 16 квітня 2014 р. № 131 «Про внесення зміни до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 р. № 65».

3. Постанова Кабінету Міністрів України від 14 травня 2015 р. № 399 «Про внесення змін до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 р. № 65».

Коментар редакції

Уряд змінив граничну чисельність заступників голів місцевих державних адміністрацій

КМУ постановою від 20.01.2016 р. № 29 змінив кількість посад заступників голів місцевих державних адміністрацій.

Відтепер максимальна кількість посад заступників голів місцевих держадміністрацій дорівнює п’яти. Зазначений максимум передбачений для держадміністрацій Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської та Херсонської областей. Встановлення саме такої межі чисельності заступників голів держадміністрацій у цих регіонах викликано необхідністю вирішення питань забезпечення оборони на період проведення АТО.

Кількість посад заступників голів місцевих держадміністрацій в обласних, Київській та Севастопольській міських державних адміністраціях не може бути більше чотирьох. Зазначимо, що у це число, як і в вищенаведених адміністраціях, включені перший заступник та заступник голови — керівник апарату.

Двома заступниками обмежені районні та районні у Києві та Севастополі державні адміністрації, включаючи першого заступника голови.

Постанова, що коментується, набрала чинності з дня її офіційного опублікування в газеті «Урядовий кур’єр» — 03.02.2016 р. З цього ж дня втратив чинність п. 4 постанови КМУ «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» від 01.03.2014 р. № 65 (далі — постанова № 65), яким раніше було встановлена максимальна кількість посад заступників голів місцевих держадміністрацій.

Проаналізувавши зміни, передбачені постановою, що коментується, констатуємо факт, що у окремих голів державних адміністрацій кількість заступників залишиться без змін, у деяких скоротиться, а в інших, навпаки, зросте.

Для зручності всі зміни, внесені постановою, що коментується, пропонуємо переглянути в порівняльній таблиці.

Місцева держадміністрація (обласна, міська, районна)

Гранична кількість заступників

було (п. 4 постанови № 65)

стало (постанова № 29)

Дніпропетровська, Донецька, Харківська ОДА*

6

5

Запорізька, Луганська ОДА

5

Київська МДА**

5

4

Херсонська ОДА

4

5

Київська, Львівська, Одеська ОДА та Севастопольска МДА

4

Вінницька, Волинська, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Кіровоградська, Миколаївська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська ОДА

3

4

Районні, районні у мм. Києві та Севастополі

2

* ОДА — обласна державна адміністрація.

** МДА — міська державна адміністрація.

Відповідно до п. 2 постанови, що коментується, кількість посад заступників голів місцевих державних адміністрацій визначається в межах установленої граничної чисельності, фонду оплати праці працівників та видатків на утримання відповідної місцевої державної адміністрації. Тому тим держадміністраціям, які відповідно до цієї постанови планують збільшення штату заступників голів, слід зважати на наявність фінансування.

Тепер відносно тих випадків, при яких керівникам місцевих держадміністрацій доведеться скоротити чисельність своїх заступників. У ситуації з вирішенням питання скорочення штату не слід забувати про норми діючого трудового законодавства. Так, згідно зі ст. 492 КЗпП працівника, якого звільняють, необхідно попередити не пізніше ніж за два місяці про скорочення його посади. Одночасно з таким попередженням працівникові потрібно запропонувати іншу роботу в тій же установі, організації. Якщо ж за двомісячний період не випаде можливості перевести працівника на іншу посаду, то в подальшому його необхідно буде звільнити на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП. При цьому такому працівнику виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку ( ст. 44 КЗпП).

Володимир БУДЗ, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі