Теми статей
Обрати теми

Харчування дітей та матерів у дитячих лікарнях

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
У лікарні перебувають діти віком від народження до 18 років. Як правильно виписувати харчування таким дітям: виходячи з норм, визначених дієтстолами, чи за віком дітей? Ми користуємося наказом МОЗ СРСР «Про поліпшення організації лікувального харчування в пологових будинках (відділеннях) та дитячих лікарнях (відділеннях)» від 10.03.86 р. № 333. Чи існують норми харчування дітей відповідно до їх віку та захворювань? Які нормативні документи діють на сьогодні з цього приводу? Якими нормами харчування треба керуватися для харчування матерів, які здійснюють у лікарнях догляд за хворими дітьми віком до 6 років?

Перш за все повідомляємо: нормативний документ, яким ви користуєтесь щодо норм списання продуктів харчування, — наказ Міністерства охорони здоров’я СРСР «Про поліпшення організації лікувального харчування в пологових будинках (відділеннях) та дитячих лікарнях (відділеннях)» від 10.03.86 р. № 333, визнаний таким, що не застосовується на території України відповідно до наказу МОЗ «Про визнання наказів МОЗ СРСР такими, що не застосовуються в Україні» від 18.04.96 р. № 81.

На сьогодні норми харчування дітей мають відповідати Нормам харчування на одного хворого на день у дитячих лікарнях та відділеннях, наведеним у додатку 2 до Порядку організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні» від 29.10.2013 р. № 931 (далі — наказ № 931, Порядок № 931).

Наведемо ці норми у таблиці на с. 18.

Норми харчування на одного хворого на день у дитячих лікарнях та відділеннях (кількість продуктів, г/нетто)

№ з/п

Назва продуктів

Вікові групи (років)

1 — 3

3 — 6

7 — 10

11 — 14

15 — 18

1

Хліб пшеничний

65

100

150

180

200

2

Хліб житній

15

50

70

100

100

3

Борошно пшеничне

5

15

25

25

25

4

Крохмаль (або борошно картопляне)

1

1

2

2

3

5

Макаронні вироби, крупи, бобові

50

65

80

80

85

6

Картопля

150

200

250

270

300

7

Овочі, зелень

200

300

350

400

450

8

Фрукти свіжі

100

200

250

300

300

9

Фрукти сухі

10

10

15

20

20

10

Соки фруктові, овочеві

150

200

200

200

200

11

М’ясо (яловичина першої категорії, свинина, баранина), птиця

110

130

150

160

180

12

Риба, рибні продукти

30

40

50

60

70

13

Молоко

350

350

300

250

250

14

Кисломолочні продукти (кефір, йогурт, наріне)

150

150

200

250

250

15

Сир м’який

25

30

35

35

40

16

Сир твердий

5

5

5

10

10

17

Сметана

10

12

15

15

15

18

Яйця, шт.

0,5

1

1

1

1

19

Масло вершкове

20

30

35

40

40

20

Олія рослинна

5

10

10

15

15

21

Цукор

40

50

55

60

60

22

Чай

0,2

0,4

0,4

0,5

0,5

23

Кава, кавові напої, какао

2

2

2

3

4

24

Йодована сіль

4

5

6

6

6

25

Томатна паста, пюре

1

2

3

4

5

26

Дріжджі

0,5

0,5

0,5

0,5

27

Кондитерські вироби

10

10

15

15

20

Енергетична цінність

Білки

Жири

Вуглеводи

1651

65

60,5

211,6

2200,2

77

82,2

288,1

2806,6

84,5

91

412,4

3053,2

90,6

101,6

444,1

3274

109,5

107,5

467,1

Як бачимо, ці норми харчування враховують якраз і вік дітей.

Законодавчо затверджених норм харчування дітей відповідно до видів їх захворювань на сьогодні не існує. Тому якщо у дитини є захворювання, яке потребує корекції раціону харчування, то відповідне рішення щодо харчування такої дитини має прийняти лікуючий лікар разом із лікарем-дієтологом.

Також зазначимо: для складання карток-розкладок дитячі лікарні можуть застосовувати відповідні збірники дієтичного харчування дітей.

Звертаємо увагу на те, що жоден нормативний документ не містить вимог щодо користування конкретним збірником.

Вибір збірника дитячого харчування здійснюється за самостійним рішенням дитячої лікарні.

Але пам’ятайте: який би збірник ви не обрали для користування, гранична кількість продуктів харчування обов’язково повинна відповідати нормам, затвердженим наказом № 931.

Що стосується матерів, які перебувають у дитячих лікарнях разом з дітьми, зазначимо таке.

Матері, які перебувають у стаціонарі разом із хворими дітьми віком до 6 років, мають отримувати харчування за нормами, передбаченими для загальних відділень лікарень. Норми продуктів харчування для загальних відділень лікарень наведені у таблиці 1 додатка 2 до Порядку № 931.

Ті матері, які годують дитину груддю та здійснюють догляд за дитиною в стаціонарі, забезпечуються харчуванням відповідно до норм продуктів на одну породіллю на день для пологових відділень. Такі норми ви можете знайти у таблиці 4 додатка 2 до Порядку № 931.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі