Перш за все повідомляємо: нормативний документ, яким ви користуєтесь щодо норм списання продуктів харчування, — наказ Міністерства охорони здоров’я СРСР «Про поліпшення організації лікувального харчування в пологових будинках (відділеннях) та дитячих лікарнях (відділеннях)» від 10.03.86 р. № 333, визнаний таким, що не застосовується на території України відповідно до наказу МОЗ «Про визнання наказів МОЗ СРСР такими, що не застосовуються в Україні» від 18.04.96 р. № 81.
На сьогодні норми харчування дітей мають відповідати Нормам харчування на одного хворого на день у дитячих лікарнях та відділеннях, наведеним у додатку 2 до Порядку організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні» від 29.10.2013 р. № 931 (далі — наказ № 931, Порядок № 931).
Наведемо ці норми у таблиці на с. 18.
Норми харчування на одного хворого на день у дитячих лікарнях та відділеннях (кількість продуктів, г/нетто)
№ з/п | Назва продуктів | Вікові групи (років) | ||||
1 — 3 | 3 — 6 | 7 — 10 | 11 — 14 | 15 — 18 | ||
1 | Хліб пшеничний | 65 | 100 | 150 | 180 | 200 |
2 | Хліб житній | 15 | 50 | 70 | 100 | 100 |
3 | Борошно пшеничне | 5 | 15 | 25 | 25 | 25 |
4 | Крохмаль (або борошно картопляне) | 1 | 1 | 2 | 2 | 3 |
5 | Макаронні вироби, крупи, бобові | 50 | 65 | 80 | 80 | 85 |
6 | Картопля | 150 | 200 | 250 | 270 | 300 |
7 | Овочі, зелень | 200 | 300 | 350 | 400 | 450 |
8 | Фрукти свіжі | 100 | 200 | 250 | 300 | 300 |
9 | Фрукти сухі | 10 | 10 | 15 | 20 | 20 |
10 | Соки фруктові, овочеві | 150 | 200 | 200 | 200 | 200 |
11 | М’ясо (яловичина першої категорії, свинина, баранина), птиця | 110 | 130 | 150 | 160 | 180 |
12 | Риба, рибні продукти | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 |
13 | Молоко | 350 | 350 | 300 | 250 | 250 |
14 | Кисломолочні продукти (кефір, йогурт, наріне) | 150 | 150 | 200 | 250 | 250 |
15 | Сир м’який | 25 | 30 | 35 | 35 | 40 |
16 | Сир твердий | 5 | 5 | 5 | 10 | 10 |
17 | Сметана | 10 | 12 | 15 | 15 | 15 |
18 | Яйця, шт. | 0,5 | 1 | 1 | 1 | 1 |
19 | Масло вершкове | 20 | 30 | 35 | 40 | 40 |
20 | Олія рослинна | 5 | 10 | 10 | 15 | 15 |
21 | Цукор | 40 | 50 | 55 | 60 | 60 |
22 | Чай | 0,2 | 0,4 | 0,4 | 0,5 | 0,5 |
23 | Кава, кавові напої, какао | 2 | 2 | 2 | 3 | 4 |
24 | Йодована сіль | 4 | 5 | 6 | 6 | 6 |
25 | Томатна паста, пюре | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
26 | Дріжджі | — | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,5 |
27 | Кондитерські вироби | 10 | 10 | 15 | 15 | 20 |
Енергетична цінність Білки Жири Вуглеводи | 1651 65 60,5 211,6 | 2200,2 77 82,2 288,1 | 2806,6 84,5 91 412,4 | 3053,2 90,6 101,6 444,1 | 3274 109,5 107,5 467,1 |
Як бачимо, ці норми харчування враховують якраз і вік дітей.
Законодавчо затверджених норм харчування дітей відповідно до видів їх захворювань на сьогодні не існує. Тому якщо у дитини є захворювання, яке потребує корекції раціону харчування, то відповідне рішення щодо харчування такої дитини має прийняти лікуючий лікар разом із лікарем-дієтологом.
Також зазначимо: для складання карток-розкладок дитячі лікарні можуть застосовувати відповідні збірники дієтичного харчування дітей.
Звертаємо увагу на те, що жоден нормативний документ не містить вимог щодо користування конкретним збірником.
Вибір збірника дитячого харчування здійснюється за самостійним рішенням дитячої лікарні.
Але пам’ятайте: який би збірник ви не обрали для користування, гранична кількість продуктів харчування обов’язково повинна відповідати нормам, затвердженим наказом № 931.
Що стосується матерів, які перебувають у дитячих лікарнях разом з дітьми, зазначимо таке.
Матері, які перебувають у стаціонарі разом із хворими дітьми віком до 6 років, мають отримувати харчування за нормами, передбаченими для загальних відділень лікарень. Норми продуктів харчування для загальних відділень лікарень наведені у таблиці 1 додатка 2 до Порядку № 931.
Ті матері, які годують дитину груддю та здійснюють догляд за дитиною в стаціонарі, забезпечуються харчуванням відповідно до норм продуктів на одну породіллю на день для пологових відділень. Такі норми ви можете знайти у таблиці 4 додатка 2 до Порядку № 931.