Теми статей
Обрати теми

Працівників виведено «поза штат»: чи підвищувати оклади

Левічев Олександр, завідувач сектору контролю установ і організацій, які фінансуються з бюджету, Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції
Вища за рівнем організація своїм розпорядженням доручила бюджетній установі провести скорочення штату в жовтні 2015 року. Причому саме розпорядження доведене до відома бюджетної установи в цьому ж місяці. Тому новий штатний розпис (без посад, що підлягають скороченню) уведено в дію в жовтні 2015 року. Працівників, посади яких скорочено, виведено «поза штат» і за два місяці попереджено про звільнення на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП. Чи повинні ми підвищити таким працівникам посадові оклади з 01.12.2015 р. згідно з урядовою постановою № 1013?

Перед бюджетною установою стоїть непросте завдання. Адже одночасно необхідно забезпечити виконання відразу двох приписів і при цьому не порушити норми трудового законодавства. Давайте з ними розберемося.

Адміністрація установи зобов’язана скоротити штат у строки, зазначені у розпорядженні вищого органу. Однак навіть незважаючи на стислі строки для виконання такого припису, усі законодавчі вимоги щодо процедури скорочення штатів мають дотримуватися. Зокрема, роботодавець зобов’язаний повідомити працівників про розірвання з ними трудових відносин на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП (унаслідок скорочення штату) за два місяці до дати звільнення ( ст. 492 КЗпП).

Коли немає двомісячного часового проміжку між датою попередження працівників про подальше звільнення на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП і датою введення в дію нового штатного розпису, на практиці діють так. Попереджають працівників, посади яких підлягають скороченню, про їх звільнення по закінченню двох місяців. Одночасно у строки, застережені у розпорядженні вищого органу, уводять в дію новий або змінений штатний розпис, яким уже не передбачені посади, що скорочуються.

У результаті працівники, посади яких скорочені, ще два місяці перебувають у трудових відносинах з роботодавцем. При цьому їх посади не вказані в новому або зміненому штатному розписі. Отже, по суті, такі працівники опиняються «поза штатом».

Підкреслимо: у такому разі працівники, посади яких скорочені, продовжують залишатися у трудових відносинах з роботодавцем протягом двох місяців. Таким чином, упродовж двомісячного строку свого статусу «працівники» вони не втрачають навіть незважаючи на те, що їх посади вже не фігурують у новому (зміненому) штатному розписі. Це означає, що в цей період на них у повному обсязі поширюються усі норми трудового законодавства.

Отже, якщо нормативний припис про підвищення складових зарплати (у випадку, що розглядається, — згідно з постановою КМУ «Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів» від 09.12.2015 р. № 1013) припав на згаданий вище двомісячний період, то таким працівникам «поза штатом» також необхідно підвищити посадовий оклад.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі