Теми статей
Обрати теми

Про надання податкової консультації

Лист від 04.02.2016 р. № 391/10/08-01-15-02-11

Головне управління ДФС у Запорізькій області за результатами розгляду листа <…> щодо обов’язку подання річної фінансової звітності неприбутковими установами та організаціями повідомляє наступне.

Відповідно до п. 46.2 ст. 46 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.

Платники податку на прибуток, малі підприємства, віднесені до таких відповідно до Господарського кодексу України, подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.

Неприбуткові підприємства, установи та організації, визначені п. 133.4 ст. 133 цього Кодексу, подають звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної податкової політики, у строки, передбачені для подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

До затвердження форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації чинною є форма Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 27.01.2014 р. № 85.

Згідно з п.п. 133.1.1 п. 133.1 ст. 133 ПКУ платниками податку на прибуток є, зокрема, суб’єкти господарювання — юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами, крім юридичних осіб, визначених пп. 133.4 та 133.5 цієї статті.

Пунктом 133.4 ст. 133 ПКУ встановлено, що не є платниками податку неприбуткові підприємства, установи та організації у порядку та на умовах, установлених цим пунктом.

Вимоги до неприбуткових підприємств, установ та організацій (далі — неприбуткові організації) встановлені пп. 133.4.1, 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПКУ.

Згідно з п.п. 133.4.3 п. 133.4 ст. 133 ПКУ у разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених цим пунктом, така неприбуткова організація зобов’язана подати у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток. Податкове зобов’язання розраховується, виходячи із суми операції нецільового використання коштів. Така неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

З першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, до 31 грудня податкового (звітного) року неприбуткова організація зобов’язана щоквартально подавати до контролюючого органу квартальну фінансову і податкову звітність (наростаючим підсумком) з податку на прибуток та сплачувати податок у термін, визначений для квартального періоду.

З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає фінансову і податкову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому цим розділом для неприбуткових організацій — платників податку на прибуток.

Враховуючи вищевикладене, неприбуткові організації, які відповідають вимогам п. 133.4 ст. 133 ПКУ та внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, не є платниками податку на прибуток, а відтак обов’язок подання фінансової звітності разом зі Звітом про використання коштів неприбуткових установ та організацій на такі неприбуткові організації не поширюється.

Разом з цим у разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених п. 133.4 ст. 133 ПКУ, така неприбуткова організація набуває статусу платника податку на прибуток та зобов’язана подавати фінансову і податкову звітність з податку на прибуток у порядку, передбаченому цим пунктом.

Перший заступник начальника О. Фоменко

Коментар редакції

Фінзвітність з «неприбутковим» звітом подавати не треба

У листі, що коментується, фіскали відповіли на запитання, яке виникає у бюджетних установ при поданні Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, затвердженого наказом Міндоходів від 27.01.2014 р. № 85 (даліЗвіт). А саме: чи необхідно подавати разом із таким Звітом фінансову звітність у порядку, визначеному п. 46.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI?

У висновку, наведеному в листі, чітко визначено: обов’язок подання фінансової звітності разом зі Звітом на такі неприбуткові організації не поширюється. Тобто бюджетні установи подають органам фіскальної служби лише Звіт.

Зазначимо, що для неприбуткових організацій, у тому числі для бюджетних установ, звітним періодом для подання Звіту є звітний (податковий) рік. Тому бюджетні установи подають Звіт за підсумками 2015 року до 29.02.2016 р. До речі, ця форма Звіту є чинною до затвердження форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації.

До відома: днями ДФС розмістила на своєму офіційному сайті (http://sfs.gov.ua/) у підрозділі «Проекти регуляторних актів» розділу «Діяльність» проект наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації» та аналіз впливу цього регуляторного акта, з яким можуть ознайомитись всі бажаючі.

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі