Теми статей
Обрати теми

Чи є школа розпорядником бюджетних коштів

Маркович Галина, заступник директора Департаменту місцевих бюджетів — начальник Управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Ми — працівники відділу освіти райдержадміністрації. Звертаємося з приводу матеріалу «Хто затверджує штатний розпис та кошторис сільської ради», який був розміщений у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2015, № 35. Цей матеріал дає можливість чітко зрозуміти не лише те, хто підписує кошторис і штатний розпис шкіл, а й шлях правильного формування видатків по школах.
На виконання п. 5 постанови КМУ від 27.08.2010 р. № 778 школа (як бюджетна установа) зобов’язана бути юридичною особою, мати рахунок, самостійний баланс, штамп і печатку. Але у більшості випадків школи не мають власного рахунка, тим самим порушують Положення про заклад. Крім того, формування бюджету на рік здійснюється не за кожною бюджетною установою (школою), а за загальним КФК 07201 «Загальноосвітні школи».
Чи є в такому випадку школа бюджетною установою, для якої формується кошторис і штатний розпис? І чи є в такому випадку школа взагалі розпорядником нижчого рівня, адже розпорядник нижчого рівня має право за погодженням з головним розпорядником здійснювати фінансові операції самостійно через органи Казначейства?

Загальноосвітня школа є бюджетною установою, оскільки повністю утримується за рахунок коштів місцевого бюджету.

Постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228 затверджено Порядок складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ (далі — Порядок № 228).

Отже, положення цього Порядку поширюються на загальноосвітні школи.

Згідно з Положенням про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженим постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 778:

— фінансово-господарська діяльність закладу проводиться відповідно до Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (п. 104 Положення);

— порядок діловодства і бухгалтерського обліку в закладі визначається законодавством, нормативно-правовими актами МОН та інших центральних органів виконавчої влади, до сфери управління яких належать заклади. За рішенням засновника (власника) закладу бухгалтерський облік може здійснюватися самостійно або через централізовану бухгалтерію (п. 106 Положення).

Пунктом 3 Порядку № 228 передбачено, що установа незалежно від того, чи веде вона бухгалтерський облік самостійно, чи обслуговується централізованою бухгалтерією, для забезпечення своєї діяльності складає індивідуальні кошториси, плани асигнувань загального фонду бюджету, плани надання кредитів із загального фонду бюджету, плани спеціального фонду за кожною виконуваною нею бюджетною програмою (функцією).

У разі якщо бухгалтерський облік ведеться централізованою бухгалтерією, головним розпорядником коштів є відділ освіти райдержадміністрації і бюджетні призначення для усіх шкіл, що обслуговуються централізованою бухгалтерією, передбачаються за КТКВК 070201 «Загальноосвітні школи (в тому числі школа — дитячий садок, інтернат при школі), спеціалізовані школи, ліцеї, гімназії, колегіуми».

Проте для кожної школи складаються індивідуальні кошториси, які є підставою для здійснення платежів. Підписує кошторис та штатний розпис директор школи і головний бухгалтер централізованої бухгалтерії ( п. 37 Порядку № 228), а затверджує — завідувач відділу освіти райдержадміністрації як керівник вищестоящої організації ( п. 32 Порядку № 228).

Оскільки всі операції по використанню коштів здійснює централізована бухгалтерія, загальноосвітня школа не є розпорядником коштів нижчого рівня.

Розпорядником коштів нижчого рівня загальноосвітня школа може бути у випадку, якщо вона веде бухгалтерський облік самостійно. Тоді школа включається до мережі головного розпорядника коштів (відділ освіти райдержадміністрації), через якого здійснюється фінансування відповідно до затвердженого кошторису, та для неї відкриваються рахунки у територіальних органах Казначейства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі