Теми статей
Обрати теми

Питання захисту дисертації: платно чи ні

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
Аспірантка вищого навчального закладу (ВНЗ), який знаходиться в іншому місті, бажає захистити дисертацію в нашому ВНЗ у зв’язку з відсутністю в закладі, у якому вона навчається, відповідної вченої ради. У своєму ВНЗ ця аспірантка навчалася в аспірантурі за державним замовленням, тобто безоплатно. Чи має наш ВНЗ брати плату за вищезазначені послуги?

Під час вирішення питання можливості надання тих чи інших платних послуг бюджетними установами насамперед слід звертатись до переліку дозволених законодавством до надання послуг.

Для навчальних закладів види платних послуг, дозволені до надання, зазначені у Переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженому постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796 (далі — Перелік № 796).

Давайте розглянемо, які саме платні послуги передбачені цим Переліком для надання аспірантам.

Так, згідно із п.п. 11 п. 11 Переліку № 796 навчальні заклади можуть надавати платні послуги з прийому кандидатських іспитів, видання та розповсюдження авторефератів, дисертацій, стенографування під час захисту дисертацій, організації, підготовки до захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора філософії (кандидата наук) та його проведення для осіб, які навчаються (навчалися) відповідно до договорів, укладених з фізичними або юридичними особами, у тому числі для осіб, які не навчаються (не навчалися) у відповідному навчальному закладі або науковій установі (крім оплати часу проведення засідання членам спеціалізованої вченої ради та оплати часу участі в таких засіданнях офіційних опонентів).

Виходячи з цього платний захист дисертації передбачено лише для осіб, які навчалися за контрактом. Причому такі особи могли навчатися за контрактом як у тому ВНЗ, який проводить захист дисертації, так і в іншому.

Тож у вашому випадку підстав для стягнення плати з аспірантки під час захисту дисертації немає.

Також звернемо увагу на питання приймання кандидатських іспитів перед захистом дисертації.

Так, відповідно до п. 82 Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів, затвердженого постановою КМУ від 01.03.99 р. № 309, приймання кандидатських іспитів в аспірантів, підготовка яких здійснюється за державним замовленням, проводиться за рахунок коштів ВНЗ, наукової установи, а в аспірантів, підготовка яких здійснюється поза державним замовленням, — на компенсаційній основі.

Отже, ситуація аналогічна до захисту дисертації: якщо аспірант навчається за контрактом — платно, якщо за державним замовленням — безоплатно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі